Calibre in de cloud


Ik kreeg een vraag over hoe je je bibliotheek met ebooks in Calibre kunt synchroniseren als je het programma op meerdere pc’s gebruikt. Calibre is gratis software (voor Windows, MacOS en Linux) waarmee je zo’n beetje alles kunt doen met ebooks wat je maar nodig hebt. Van het beheren en ordenen tot conversie tussen verschillende ebookformaten en synchroniseren met je ereader(s). Je kunt ook ePub bestanden maken aan de hand van nieuwsbronnen op internet of RSS feeds en het heeft zelfs een ingebouwde webserver waarmee je je collectie ebook overal ter wereld kunt downloaden naar je pc of mobiel. Mits je pc dan aanstaat natuurlijk.

Zelf gebruik ik het vooral voor het beheren van ebooks. Calibre zoekt automatisch samenvattingen, reviews en zelfs omslagen (als die ontbreken tenminste) bij je ebooktitels en is in staat om snel mijn bij Amazon gekochte ebooks om te zetten naar ePub formaat zodat ik ze ook op mijn Kobo Touch ereader kan lezen. Calibre werkt met libraries, bibliotheken, waarin je verzamelingen ebooks kunt opnemen en die in een map op je harde schijf worden opgeslagen.

De makkelijkste manier om je bibliotheek (of bibliotheken) te synchroniseren tussen meerdere pc’s met Calibre geïnstalleerd is om de bibliotheek in een gedeelde map op je netwerk te zetten. In Calibre kun je aangeven welke map gebruikt moet worden voor je bibliotheek en nadat je op 1 pc de bibliotheek hebt aangemaakt in een gedeelde map, kun je op de 2e pc die gedeelde map ook selecteren.

Handiger echter is om ipv een gedeelde map op een netwerk gebruik te maken van Dropbox. Het zal ook werken met Skydrive en Google Drive maar ik heb het zelf al ruim een jaar in Dropbox staan. Maak de bibliotheek aan (of verplaats een bestaande bibliotheek) in een map in de Dropbox mappenstructuur en alle ebooks worden meteen gesynchroniseerd naar de Dropbox cloud toe. Niet alleen kun je op andere pc’s (ook buiten je netwerk) dan Dropbox installeren en dezelfde map gebruiken voor Calibre op die pc’s, de ebooks zijn ook te openen op je mobiele apparaten waar je een Dropbox client op hebt staan.

Tegenwoordig biedt Calibre ook een portable versie aan van de Windows software, wat betekent dat je die kunt installeren op een USB stick maar ook volledig in een Dropbox, Google Drive of Skydrive map. Op die manier heb je niet alleen je ebooks in de cloud staan, Calibre zelf is dan in de cloud en beschikbaar op alle pc’s waar je een client voor de cloudopslagdienst van je keuze hebt.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top