Nog een keer cookiewet en privacyverklaringen


Nou, het Europese internet heeft het maar lastig met die cookiewet. Links en rechts duiken -rijkelijk laat- discussies op over hoe je als site je moet conformeren aan de nieuwe wetgeving terwijl de rest volgens mij de kat uit de boom kijkt en afwacht hoe (en of!) er uberhaupt wel toegezien wordt op de naleving. De OPTA is daarvoor de aangewezen partij in Nederland maar behalve het uitvaardigen van een overzicht met veelgestelde vragen is het wel duidelijk dat zij niet de mankracht hebben om het Nederlandse internet af te struinen op zoek naar sites die het nog niet geregeld hebben. Alleen de meest schrijnende gevallen [van grote sites die waarschuwingen negeren] is de OPTA voornemens aan te pakken.

De diverse websites van de ministeries en overheid zelf mag je best wel als grote sites bestempelen maar ook deze leven de nieuwe wetgeving nog niet na. Geenstijl was er als de kippen bij om dat te benadrukken maar het geeft eens te meer aan hoe overhaast de nieuwe cookiewet ingevoerd is.

Zelf heb ik in ieder geval de moeite genomen om een privacyverklaring met daarin een cookiebeleid te formuleren, met veel dank aan ICTOblog en Cookierecht.nl. Met de plugin(s) om het daadwerkelijk toestemming geven mogelijk te maken wil het echter nog niet zo lukken. Behalve Cookie Control heb ik ook nog EU Cookie Muncher geprobeerd (betaalde licentie!) en hoewel ze hun werk prima doen houd ik op dit blog het probleem dat bezoekers bij elke nieuwe url die ze aanklikken wederom toestemming moeten geven. Ik zie dat niet op andere sites die 1 van beide in gebruik hebben en dus ligt het waarschijnlijk aan iets op dit blog. Echter, om bij bijna elke klik bezoekers een popup voor te schotelen gaat me te ver, helemaal voor die enkele Google +1, Analytics en WordPress Stats cookies waar het in mijn geval om gaat, en ik heb ze op dit moment dus uitgezet.

Ik ga me aansluiten bij die ‘kat uit de boom’-kijkers, tenminste zolang ik de oorzaak niet vind van die nonstop terugkerende popup. Als die plugins nou eens een fatsoenlijk cookie zouden zetten, dan zou de gemaakte keuze vast wel bewaard worden. ;-)

@foto met toestemming gebruikt via Unprofound.com

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top