Simpel maar briljant: tabbladen in Word, Excel en Powerpoint met Office Tab

Hier staat een screenshot

Sommige ideeën zijn zo logisch en briljant dat je je pas achteraf afvraagt waarom mensen er niet eerder aan gedacht hebben. Van die kleine uitvindingen die een bestaand iets meteen stukken eenvoudiger maken om mee te werken.

Neem nou tabbladen zoals je ze al jaren aantreft in Firefox, Opera, Chrome of Internet Explorer. In de eerste versies van de browsers bestonden ze niet en had je voor elke website een apart venster open staan en een knop in je taakbalk. Na 10 vensters was je het overzicht al volledig kwijt tot de introductie van tabbladen het mogelijk maakte om binnen 1 venster tientallen tabs open te hebben staan.

Internet Explorer was er als laatste bij om tabbladen te introduceren en dat is ironisch want Microsoft heeft ook nooit verder gedacht dan alleen hun browser als het om tabbladen ging. En dat terwijl je in hun Office pakket minstens zo veel last hebt van onoverzichtelijkheid als je, laten we zeggen, meer dan 3 documenten open hebt staan. Het bedrijf ExtendOffice maakt zgn add-ins waarmee je functionaliteiten kunt toevoegen aan Microsoft’s Office pakketten en met Office Tab doet het iets heel eenvoudigs: je krijgt tabbladen in Word, Excel en Powerpoint.

Als je meerdere monitoren gebruikt dan is het misschien iets minder revolutionair maar laptopgebruikers en zij die veroordeeld zijn tot slechts 1 monitor, hebben ineens weer het overzicht van alle openstaande documenten binnen het hoofdvenster van Word, Excel of Powerpoint. Niet meer zoeken naar welke knop op de taakbalk ook al weer welk document was maar gewoon klikken op de goede tab. Zoals je al gewend bent in je browser.

De gratis versie van Office Tab (Free Edition) geeft je wel de tabbladen maar voor de rest weinig meer functionaliteiten. Voor $25 kun je upgraden naar de reguliere Office Tab versie waarmee je o.a. kleuren kunt meegeven aan de tabbladen, instellingen van setjes tabs kunt bewaren en bestanden kunt hernoemen vanaf de tab zelf. Als je eenmaal de gratis versie hebt geprobeerd, dan zul je je ook afvragen waarom Microsoft dit niet meteen zelf in Office heeft ingebakken. Ik ben benieuwd of Office 2013 deze omissie zal verhelpen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

 1. Ja mooi hoor. In het verlengde hiervan: voor Linux zijn er diverse “Verkenners” die ‘browser-achtige’ knoppen hebben, zoals:
  – geschiedenis (“waar was ook al weer dat bestand dat ik gisteren las?”)
  – favorieten (bestanden waar je nu aan werkt, even markeren.
  – ctrl T (nieuw tabblad openen)
  – trefwoorden! je hangt wat trefwoorden aan een bestand, zodat je het snel terug kunt vinden

  En waarom doet F11 (hele scherm) en ctrl+/ctrl- (inzoomen/uitzoomen) het niet in MS Office?

  Reply

 2. Mooi hoor, de free edition is een free trial en dus niet echt gratis. Waar kunnen de de échte gratis editie vandaan halen?

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top