Open source webstatistieken met Piwik

Veel, zo niet alle, website eigenaren maken gebruik van webstatistieken. Aangezien maar weinig bezoekers van websites de moeite nemen om feedback te geven op de site zelf is het zo’n beetje de enige mogelijkheid om zicht te krijgen hoe, waar en hoe veel er gebruik wordt gemaakt van bepaalde delen van je site. Daar hoef je nog niet eens een commerciële site voor te zijn want ook voor bloggers is het erg interessant om te kunnen zien welke artikelen bekeken/gelezen/gevonden worden.

Behalve de statistieksoftware die op de server geïnstalleerd staat (en die ik nooit gebruik) maak ik gebruik van WordPress Stats en Google Analytics. De eerste bevalt goed, is eenvoudig van opzet maar bevat desondanks alle basisgegevens die je hebben wilt. Google Analytics, gebruikt door een groot deel van de sites op internet, is precies het tegenovergestelde. Alles wat je mogelijkerwijs maar wilt meten en volgen is beschikbaar maar het is nog een aardig gepuzzel door de menu opties van Google Analytics om de goede rapporten ook te vinden. Je verdrinkt zo’n beetje in de mogelijkheden.

Met Google Analytics zijn er in de loop van de afgelopen jaren ook wel wat onhebbelijkheden ingeslopen. De toenemende complexiteit en uitgebreidheid is er daar eentje van maar sinds Google hun diensten verder integreert zijn ze ook gestopt met het tonen van zoektermen die leiden naar je website als deze zoektermen door ingelogde Google gebruikers ingegeven zijn. Last but not least maakt Google Analytics gebruik van een tracking cookie en zou ik er niet rouwig om zijn als ik daar afscheid van kon nemen.

Via Petra werd ik getipt op Piwik, open source webstatistieken software. Dit installeer je op je eigen server waarna je een stukje javascript code toevoegt aan elke pagina van je site. In WordPress is dat handig te doen door het bijvoorbeeld in je footer.php op te nemen zoals ook aanbevolen in de installatiehandleiding. Dan is het vervolgens een kwestie van wachten tot de bezoekers langskomen en in een uitgebreid dashboard kijken naar de statistieken.

Hoewel het dashboard van Piwik minder opties bevat dan Google Analytics – en dat is een goed iets – kun je uit een groot aantal widgets kiezen met rapportages. Deze kunnen ook ook nog individueel geconfigureerd worden met zelfs opties om de verzamelde statistieken te exporteren naar een groot aantal formaten toe mocht je ze nog willen bewerken. Vind je dat te veel werk, dan kun je ook rapportages wekelijks of maandelijks laten mailen vanuit je dashboard. Ook hiervoor geldt dat je bijna alles kunt instellen naar eigen smaak.

Punten die verder opvallen zijn:

  • Er is een aparte widget voor statistieken van Feedburner. De statistieken van deze RSS feed optimaliseerder zijn te integreren in het dashboard van Piwik;
  • Het ligt niet alleen aan Google Analytics dat de zoektermen van ingelogde gebruikers niet getoond worden maar aan Google zelf. Ook in Piwik krijg je dan ‘Keyword not defined’ te zien en met de populariteit van Google is dat de overgrote meerderheid. Jammer;
  • Eén van de default widgets is ‘Visitors in Real Time’ die je live alle bezoeken aan je site laat zien;
  • Piwik registreert ook alle downloads van je site. Of het nou afbeeldingen zijn die apart opgeslagen worden of andere bestanden die je aanbiedt, je kunt dat nu in de statistieken terugzien;
  • De statistieken zijn ook te integreren in WordPress en andere systemen met plugins;
  • Piwik heeft gratis apps voor zowel Android als iOS waarmee je statistieken mobiel kunt bekijken. Misschien niet voor iedereen een pluspunt maar ach, leuker dan Angry Birds in de trein.

Als je een reden hebt om per se bij Google Analytics te blijven, dan zal Piwik je zeker niet overtuigen een andere keuze te maken. Piwik ziet er wat minder gelikter uit en is geen bekende standaard voor webstatistieken. Dat zou je echter niet moeten tegenhouden als je niet zo vastzit aan Analytics. Het is open source, zet geen tracking cookies voor je bezoekers en heeft alle functionaliteiten, statistieken en rapporten die je maar wenst. Voor mij is de keuze daarmee al gemaakt.

@ foto via Flickr

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top