Een backup maken (en terugzetten) van Firefox met Mozbackup

Ja, ik weet dat Firefox misschien niet meer de hipste browser is maar ik ben nog steeds verslingerd aan een aantal extensions voor deze browser die niet (zo goed/fraai) aanwezig zijn bij de concurrenten. Met name de Delicious Bookmarks extensie is er eentje die ik tot volle tevredenheid gebruik en hoewel ik ook Chrome veel gebruik is Firefox mijn standaardbrowser gebleven. De laatste update (naar versie 13) maakte hem -naar mijn gevoel tenminste- ook een stukje sneller en wat wil een browsende informatiespecialist nog meer?

Eén feature die Firefox wel zsm mag overnemen van Chrome is de mogelijkheid om de instellingen te synchroniseren via een mailaccount. Het fungeert effectief ook als backup omdat je bij een herinstallatie van Chrome meteen alle extensions en instellingen terug kunt zetten op die manier en daarvoor ben je bij Firefox nog steeds aangewezen op aanvullende software. Dat bleek gisteravond ook geen overbodige luxe te zijn want na een update van LastPass, een password manager, kwam Firefox maagdelijk schoon tevoorschijn. Nog wel met de settings maar alle extensies en themes waren spoorloos verdwenen.

Gelukkig maak ik bij elke update van Firefox een nieuwe backup met Mozbackup. Dat is een gratis stukje software waarmee je zowel Firefox als Thunderbird volledig kunt backuppen en terugzetten. Je kunt kiezen wat je allemaal mee wilt nemen in backups (of selectief onderdelen terugzetten) hoewel ik standaard alles selecteer. Ik bewaar de backup in mijn Dropbox mocht het ooit nodig zijn, zoals afgelopen kerst toen mijn pc er ineens mee ophield en ik alles opnieuw moest installeren.

Ook nu was het mijn redding en kon ik de extensions terugzetten uit de backup zodat ik weer een volledig werkende Firefox had.

Soms loont het om een beetje paranoïde te zijn

@ logo Mozbackup via officiële site

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top