Ik zoek, ik zoek een kinderboek!

Nee, niet voor mezelf maar voor mijn zoontje. Die heeft dan misschien wel een taalspraak achterstand, PDD-NOS en zit in het speciaal onderwijs maar hij gaat als een trein met letters en cijfers. Na jarenlang voorgelezen te zijn vond hij het enkele maanden geleden wel genoeg en wilde hij zelf gaan (voor)lezen. Wat hij dan ook prompt begon te doen. Inmiddels racet hij door de diverse kernen van de Veilig leren lezen methode op school en loopt hij bijna een jaar voor met lezen.

Dat je als boekenminnende ouders meteen helemaal los wilt gaan met het collectioneren van zijn leesboekencollectie zal wellicht duidelijk zijn. Ik dook zelf in de berging in de oude dozen op zoek naar mijn eigen eerste leesboekjes maar de Bakkertje Deeg, Pietje Puk en Tup en Joep boeken zijn nergens meer te vinden. Verloren gegaan tijdens de meerdere verhuizingen de laatste 20 jaar vermoed ik.

Een grote ramp is dat niet want kinderboeken van meer dan 30 jaar oud zijn waarschijnlijk ook niet heel erg geschikt meer anno 2012 en ach, het geeft de gelegenheid om me te verdiepen in wat tegenwoordig voor kinderliteratuur doorgaat. Na mijn stage in de Bibliotheek Hengelo (in 1993) heb ik me er nooit meer echt mee bezig gehouden. En de wereld is wel veranderd …

… want tegenwoordig heb je social media en stel je gewoon op twitter de vraag welke eerste leesboekjes leuk/geschikt/geweldig zijn voor een jongen die na de zomervakantie naar groep 3 gaat.

https://twitter.com/rsnijders/status/215108459811708929

Daar kreeg ik al aardig wat reacties op terug. Veel tips, veel goede suggesties, veel specifieke titels! Maar ik wil er best nog meer dus vertel me ook hier jouw positieve of negatieve ervaringen. Welke series, schrijvers, titels zijn absolute aanraders? Welke moeten we mijden?

Laat het me weten!

@ foto via Flickr

#

 

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top