Studiestatistieken met studie in cijfers

Het kiezen en uitvogelen waar (en wat!) je wilde gaan studeren na de middelbare school ging in ‘mijn tijd’ niet veel anders dan nu. Tenminste, op hoofdlijnen dan. Je deed een studiekeuzetest(je), praatte eventueel met een decaan, keek welke opleidingen je interesse hadden en welke ook nog een beetje in de buurt zaten.

Vervolgens ging je naar allerlei open dagen om een beetje zicht te krijgen wat de opleiding precies inhield maar vooral om een beetje gevoel te krijgen of het daar wel leuk was en of je ook nog een redelijke kans op een baan had na afronden ervan. Had je de opleiding eenmaal gevonden en werd die bij meerdere hogescholen of universiteiten gegeven, dan koos je vaker wel dan niet voor de dichtstbijzijnde onderwijsinstelling.

Hoewel het globaal vast en zeker nog wel zo verloopt is de vrijblijvendheid die je vroeger nog had inmiddels wel verdwenen. Op de middelbare school moet je al veel keuzes maken en het kiezen van wat je daarna wilt gaan doen is semi geprofessionaliseerd met studieloopbaanbegeleiding. Tegenwoordig kun je je bijna niet meer veroorloven om een verkeerde keuze te maken en dat betekent dat zowel voor een aanstormende student als voor de onderwijsinstelling er meer op het spel staat. Onderwijsinstellingen moeten de kwaliteit van hun opleidingen tot in de puntjes kunnen waarborgen en verantwoorden. Toekomstige studenten moeten vooraf kunnen bepalen dat de studie echt is wat ze zoeken en dat ze die volgen bij de onderwijsinstelling die ze de beste opleiding kan meegeven.

Leuker kunnen we het niet maken, wel zakelijker. Zeg maar.

Studenten en onderwijsinstellingen kunnen dan ook niet meer volstaan met alleen maar brochures en voorlichtingsdagen.  Studenten moeten en willen zich ook kunnen oriënteren met objectieve informatie over de opleidingen waar ze interesse in hebben. Je kunt nu eenmaal niet tientallen open dagen afgaan waar je vervolgens (natuurlijk) alleen maar de positieve kanten te horen krijgt. Wat vinden studenten die de opleiding volgen nou zelf van de opleiding? Hoeveel eerstejaars zijn er en groot is dus die opleiding? Welk percentage van die eerstejaars gaan door naar het tweede jaar en welk percentage heeft binnen 4 of 5 jaar ook daadwerkelijk de studie afgerond? En wat is het perspectief op een baan na afstuderen?

Hier staat een infographic voorbeeld van Studie in cijfers

Het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO), Studiekeuze123, de Hanzehogeschool, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, de hogeschool Windesheim en de Saxion Hogeschool hebben zich ingezet om een ‘studiebijsluiter’ te ontwikkelen, Studie in cijfers. Vanaf 1 juni jl. kun je bij de vier hogescholen een infographic vinden bij de voorlichting voor al hun opleidingen. Staatssecretaris Zijlstra kondigde al aan dat vanaf 2014 alle hogescholen en universiteiten hierover moeten gaan beschikken.

Mijns inziens een mooie ontwikkeling om de gegevens van o.a. de Nationale Studentenenquête en HBO-Monitor in een handig en overzichtelijk formaat aan te bieden. Het zal zeker de studiekeuze kunnen vereenvoudigen maar ik hoop wel dat studenten zich niet blind gaan staren op alleen de cijfers. Het is zeker een (belangrijke) indicatie maar de keuze voor een opleiding en onderwijsinstelling moet uiteindelijk ook bij je passen.

Studeren is meer dan alleen cijfers. Zelfs als je accountancy wilt gaan studeren ;)

@ foto via Flickr, Koen Vereeken

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top