Ebooks maken met Byeink van Cream eBooks

Hier staat een screenshot

Er komen steeds meer mogelijkheden om zelf ebooks te maken en te distribueren. Vorige maand kwam ik PressBooks al tegen, die gebruik maakt van een zwaar aangepaste WordPress omgeving. Gisteren ontdekte ik Cream eBooks die ook druk doende is met een webbased dienst voor uitgevers en auteurs om eenvoudig ebook te maken en vervolgens te verspreiden. De dienst, Byeink genaamd, is nog in beta en werkt met invites. Deze zijn echter op de site van Cream eBooks aan te vragen en binnen een dag had ik de uitnodiging al binnen en kon ik een account aanmaken.

Byeink werkt met een eenvoudig vierstappenplan die als tabbladen constant in beeld zijn. Per tabblad kun je ook nog sub-tabbladen hebben die dan verticaal weergegeven worden op de individuele tabbladen.

Hier staat een screenshot

De eerste is Book Data waar je gegevens over het boek zelf invult. De titel, auteur, uitgever, ISBN enz. Je hebt daar ook de mogelijkheid om een afbeelding te uploaden die als cover dient in de ePub die uiteindelijk gegenereert wordt. Er is hier een subtabblad ‘Marketing’ aanwezig maar die is nog niet actief in deze fase van de beta.

Hier staat een screenshot
Op het Edit Content tabblad is waar je de opmaak en inhoud van je ebook daadwerkelijk kunt plaatsen. Het ePub formaat is enigszins beperkt qua opmaakopties maar met de eenvoudige editor kun je alle basale opmaakhandelingen zonder problemen uitvoeren. Alinea’s worden automatisch aangemaakt en zichtbaar gemaakt doordat de editor meerdere tekstvakken maakt op het moment dat je op Enter drukt.

Aan de linkerkant van de editor zie je de inhoudsopgave waar je vervolgens ook de verschillende hoofdstukken, de onderdelen van je ebook, aanmaakt en voorziet van een naam. Standaard heten ze Chapter 1,2 enz maar dat kun/moet je vervangen door je eigen structuur van je ebook. Met flink wat kopieer- en plak acties kom je een heel eind als je de teksten al in een hoofdstukkenstructuur hebt staan en de editor gaat bijvoorbeeld heel redelijk om met opmaak uit Word.

Rechts van de editor zie je wederom enkele subtabbladen. Die zijn respectievelijk voor het invoegen van een afbeelding, video en geluidsbestand maar alleen de eerste is daadwerkelijk te gebruiken gedurende de beta.

Hier staat een screenshot
Heb je al het moeilijke werk eenmaal gedaan, dan kun je door naar het Publication tabblad. Hier kun je (alleen) een standaard ePub ebook genereren waarbij dus alle gegevens uit de eerste twee tabbladen meegenomen worden. Binnen enkele seconden heb je dat ePub bestand ook aangemaakt en kun je het downloaden om het te bekijken op je ereader naar keuze.

Het vierde en laatste tabblad is Distribution en daar kan ik kort over zijn. Volgens de omschrijving zou dat een koppeling met Facebook, Twitter en Paypal moeten worden maar dit tabblad is nog niet actief. Geen idee hoe dit dus werkt :)

Conclusie
Ik heb een Word document van 4 pagina’s, bestaande uit een samenvatting en 2 hoofdstukken, gebruikt als test voor Byeink. Dit werkte allemaal probleemloos maar dat mag je ook wel verwachten van een ebook met alleen eenvoudige opmaak en alleen tekst en een kleine afbeelding. Byeink is weliswaar nog in beta en zal zich zeker nog verder ontwikkelen maar juist het kunnen invoegen van video en audio als de gehele distributie functionaliteiten zijn de meer onderscheidende aspecten van Byeink t.o.v. bijvoorbeeld PressBooks. De editor is, inclusief het werken met de hoofdstukken, wat eenvoudiger en intuïtiever dan die van PressBooks en lijkt op het eerste gezicht ook beter om te gaan met opmaak uit Word documenten.

Dat is mijns inziens echter nog niet voldoende wil het Spaanse Cream eBooks de wereld gaan veroveren met Byeink. Hopelijk komen er gedurende en na de beta fase nog nieuwe toevoegingen en zal ik zelf iig suggesties doorgeven:

  • Tutorials voor het opmaken van je ebooks met afbeeldingen, video en geluid. Zodra de laatste 2 ook daadwerkelijk mogelijk zijn natuurlijk;
  • Wellicht een uitgebreidere WYSIWYG editor ernaast voor het betere opmaakwerk. De huidige editor is eigenlijk vooral gericht op tekst;
  • De mogelijkheid die vooral voor het onderwijs interessant is, namelijk het met meerdere auteurs kunnen werken aan één ebook. Byeink is nu alleen eigenlijk een productieplatform en geen samenwerkplatform;
  • Distributie van de gemaakte ebooks naar een platform van Cream eBooks zelf. Geen idee of dit ook de bedoeling is maar als je Byeink promoot met distributiemogelijkheden, dan moet je volgens mij zelf ook een platform aanbieden om naar toe te distribueren.

Ik ben benieuwd hoe Byeink er uit ziet als het eenmaal uit de beta fase gaat maar voor nu is het eigenlijk nog te vroeg om er iets definitiefs over te zeggen. Ik kom er zeker op terug als de uiteindelijke dienst beschikbaar is.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top