Veilig toegang tot informatie met een VPN

Hier staat een screenshot

Als er nog mensen waren die geloofden dat informatie vrij wil zijn, dan zijn die inmiddels wel uitgestorven volgens mij. Alle open access en Creative Commons ontwikkelingen zijn de laatste jaren hand in hand gegaan met ontwikkelingen die informatie onbereikbaar(der) maken voor mensen. Van betaalmuren van kranten en de -ondanks de crisis- maar stijgende winsten van uitgevers die hun informatie in peperdure databanken stoppen tot geografische restricties door Amerikaanse video on demand diensten en technische blokkades door internetproviders van sites als The Pirate Bay. Informatie is volop beschikbaar maar is niet vrij voor iedereen en zeker niet per definitie gratis of goedkoop.

Zelfs het internet zelf is niet zo vrij als je wellicht zou denken. Cookies en locatiebepalingen maken inbreuk op je privacy en als je het al in het hoofd haalt om via een gratis en open wifi netwerk (in de trein) te gaan internetten, dan is het onthutsend eenvoudig voor hackers om mee te kijken en gegevens te ontfutselen.

De ultieme oplossing om al die problemen op te lossen, die is er niet. Gebruik maken van een VPN dienst, een virtual private network, kan echter wel helpen met een veilige en iets meer vrijelijke toegang. Een VPN is een gesloten netwerk dat via internet twee netwerken (of een netwerk en een individuele pc) met elkaar verbindt op een manier dat beiden ook gesloten zijn voor het internet zelf. Het werd (en wordt) enorm veel gebruikt door bedrijven en instellingen om de thuispc’s van werknemers te koppelen aan de eigen bedrijfsnetwerken of om bijvoorbeeld de bedrijfsnetwerken van vestigingen aan elkaar te knopen tot 1 gesloten netwerk. Dat gaat gepaard met een stevige extra laag beveiliging en maakt bijvoorbeeld de thuispc’s van werknemer letterlijk onderdeel van dat bedrijfsnetwerk. Voor de buitenwereld -het internet- is die pc dan ook niet meer rechtstreeks bereikbaar terwijl die pc dan wel de toegang heeft tot alles (applicaties, informatie enz) waar je normaliter binnen je bedrijf ook toegang tot hebt.

Behalve voor en bij bedrijven zijn er ook een groot aantal commerciële VPN providers die hun diensten aanbieden aan particulieren. Die werken zonder uitzondering allemaal met een abonnementstructuur en stellen je in staat om van hun servers gebruik te maken. Je hebt dan wel je eigen internetverbinding nodig maar daarna log je in op 1 van de VPN servers en ben je onderdeel van dat netwerk dat er bij hoort. Dat heeft dus enkele gigantische voordelen als je naar de eerder genoemde problemen kijkt:

 • Inloggen op een Amerikaanse VPN server maakt je onderdeel van een Amerikaans netwerk. Inloggen op een Britse VPN server maakt je onderdeel van een Brits netwerk. Geografische restricties van de video diensten vervallen dan. Ik maak op die manier bijvoorbeeld af en toe gebruik van Hulu, welke vanuit Nederland normaliter niet te benaderen is.
 • Inloggen op welke VPN server dan ook geeft meer privacy en anonimiteit doordat je pc of tablet niet herleid kan worden tot de locatie waar je je fysiek bevindt.
 • Een VPN server gebruiken voegt een laag beveiliging toe en versleutelt het internetverkeer waardoor het bijvoorbeeld in die trein met het open wifi netwerk niet zo eenvoudig is om je gegevens te pakken te krijgen. Zelf zet ik dus standaard in de trein een VPN aan als ik van de wifi gebruik maak.

Goed, ook een VPN dienst is niet vrij want je betaalt daar dus voor. Het is echter serieus het overwegen waard als je frequent gebruik maakt van (andermans) open wifi netwerken, je je zorgen maakt over je privacy op internet of als je gebruik wilt maken van (gratis) webdiensten die beperkt zijn tot bepaalde geografische gebieden. Zoals o.a. Hulu, Netflix, Pandora of de BBC iPlayer.

Ik wil in elk geval niet meer zonder.

@ screenshot van de VPN instellingen op mijn iPad. Vroeg in de trein.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

 1. Wat ik nog niet gevonden heb is de optie om de rest van je internetverkeer tegen te houden tot je verbinding met vpn gemaakt hebt, zodat bijvoorbeeld je emailclient niet al een minuut lang alles over de open wifi gooit. Als je daar nog iets voor hebt houd ik me aanbevolen!

  Reply

  • Wauw, jij hier? :)

   Ik zat daar vorige week ook naar te zoeken maar kon daar geen tooltje of zo voor vinden. Het logische alternatief, volgens mij tenminste, is dat je je clients niet automatisch bij een netwerkverbinding laat verbinden. Of ervoor zorgt dat de mailclient (of Dropbox in mijn geval) standaard SSL of TSL gebruikt. Dat is ook niet foolproof maar zou de casuele netwerksniffer wel tegen moeten houden.

   Ik was vooral druk met bedenken of ik nou het wachtwoord van mijn VPN iedere keer zichtbaar heb over een open wifi verbinding. Ik ging er maar van uit dat iOS en de Windows client zelf wel zo snugger waren. Zei hij hoopvol

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top