Een avondje Google nieuws

Gisteravond onze tijd was de keynote van de jaarlijkse Google I/O conferentie en ik zat mee te kijken via YouTube. En te genieten.

Nee, ik ben geen Apple hater -kan ook niet met diverse iOS apparaten in huis- maar het was voor mij een positieve vergelijking tussen hoe interessant ik de I/O keynote vond versus wat Apple elk jaar tijdens de WWDC aankondigt. Dat heeft voor een deel te maken met het feit dat Apple weigert om een videofeed van hun presentaties beschikbaar te stellen maar dat is het niet alleen. De schier omvang van alle grote en kleine aankondigingen door Google betekent dat er letterlijk voor iedere Android gebruiker wel wat interessants bijzat.

Persoonlijk vind ik de wijze van presenteren door Google, waarbij de verantwoordelijken voor een specifieke dienst of product zelf de presentaties doen, erg prettig. Natuurlijk, daar zitten dan wel wat tenenkrommende presentaties tussen maar het geeft mij tenminste het gevoel dat ze serieus bezig zijn om wat innovatiefs en nieuws te doen. Het hoeft niet altijd gelikt van mij.

“Net als bij Apple” was ook hier vooraf al het een en ander uitgelekt maar er bleven genoeg dingen over die alsnog verrasten.

 • De aankondiging van Android 4.1 Jelly Bean was voor niemand een verrassing maar het brengt een fors aantal nieuwe zaken waarvan ik enthousiaster werd dan van welke iOS versie dan ook.
 • Google Now als onderdeel van Android 4.1 die niet alleen een soortgelijke voice search als Siri mogelijk maakt maar ook een nieuwe dimensie geeft in waar je persoonlijke informatie voor gebruikt kan worden. Google Now “kent” je en anticipeert bepaalde zaken met behulp van informatie die het over je verzameld heeft.
 • Google+ Events als uitbreiding van Google+. Organiseer je evenement, nodig iedereen uit via Google+ met integratie van Google Calendar en Events helpt je met het verzamelen van alle berichten en foto’s die bij dat evenement horen.
 • De Google Nexus 7 tablet die geïntroduceerd werd. Ook geen verrassing maar met de lage prijs in combinatie met de forse uitbreiding van de Google Play store naar tijdschriften, films en tv series wordt/is dit een heel interessant alternatief aan het worden voor zowel iTunes als de Kindle Fire tablet. Tenminste, als je in Amerika of Engeland woont.
 • De Google Play store die overigens, niet genoemd tijdens de keynote, sinds vandaag over de mogelijkheid beschikt om apps op je Android apparaten te beheren en bij te werken.

 • De kogelronde mediaplayer Google Nexus Q werd ook nog aangekondigd. Bijzonder design voor een interessant apparaat waarmee het mogelijk wordt om je content vanaf Google Play af te spelen maar ook gebruik te maken van content die anderen op hun account hebben staan. Mits ze op je eigen netwerk zitten met hun Android apparaten neem ik aan.
 • Volledig vernieuwde apps voor Google+ voor Android (en iOS) maar ook YouTube. Vooral die laatste is een echte aanrader overigens.
 • Google Glass bleek meer dan een technologie demo te zijn, het wordt actief getest en ontwikkeld om dat stukje scifi daadwerkelijk op de markt te gaan brengen. Hoewel het voorlopig met een prijs van $1500 niet voor consumenten beschikbaar zal zijn, werd het wel spectaculair gepresenteerd.

De gadgetliefhebber kon en kan zijn lol op.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top