Google Maps ook offline te gebruiken

Eén van de kleinere aankondigingen van Google I/O 2012 was dat Google Maps voor Android met de recentste update ook de mogelijkheid erbij had gekregen om kaarten offline beschikbaar te maken. Ideaal als je, zoals ik, regelmatig gebruik maakt van Maps om een reisje te plannen en graag erg goed voorbereid wilt zijn. Ik krijg het zonder problemen voor elkaar om te verdwalen bij het minst of geringste en de wetenschap dat ik nu de kaart van de omgeving waar ik moet zijn offline ook beschikbaar heb, zorgt ervoor dat mijn kansen om tijdig op de goede plek te arriveren vergroot worden. Ik heb namelijk een abonnement bij Tmobile en eigenlijk hoef ik niks verder uit te leggen waarom een offline beschikbaarheid dan een hele nuttige functionaliteit kan zijn. Toch? Ook als je een kleine databundel hebt bij een andere provider dan kan een beetje vooruit plannen en de kaarten offline beschikbaar maken veel dataverkeer schelen.

Veel uitleg over de werking van deze functionaliteit is ook niet nodig. Op het moment dat je de gewenste kaart in beeld hebt kun je kiezen voor een nieuwe menu optie “Offline beschikbaar maken”. Vervolgens kun je -zie hierboven- nog een selectie maken van het specifieke gebied wat o.a. invloed heeft op de grootte van de te downloaden kaart. Google meldt dat dit maximaal 60 MB zal zijn maar het volledige centrum van Deventer bleek 0,2 MB groot te zijn dus dit is zelfs goed te doen via 3G (voordat je offline gaat natuurlijk ;))

De gedownloade kaarten komen bij de “Mijn plaatsen” terecht in Maps onder een tab “Offline”. Daar zijn ze vervolgens te openen en te gebruiken met beperktere functionaliteiten. De zoekoptie voor plaatsen binnen het gebied werkt niet hoewel de blauwe pijl wel je locatie aangeeft op de offline kaart als je de GPS aan hebt staan.

Hoe dan ook, een leuke en nuttige toevoeging voor Google Maps!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

 1. Hallo, ik probeer Google maps offline maar het werkt op e.o.a. manier niet juist.
  Ik start google maps op krijg dan bv mijn locatie kaart. Ga via menu naar offline beschikbaar maken. druk op gereed. krijg de eerste keer altijd “Naamloos gebied”. De tweede die ik er dan bij zet is de juiste kaart maar…..komt altijd in een wachtrij voor downloaden en blijft daar vervolgens in hangen.
  Wat gebeurd er, wat doe ik fout? ik heb een Samsung S2

  Met dank
  Karel

  Reply

  • Waar het precies aan ligt kan ik niet achterhalen. Alles werkt bij mij precies zoals ik het hierboven beschreven heb, op al mijn Android apparaten (met zowel Android 2.3, 4.0 en 4.1).

   Aangezien je de eerste keer altijd “Naamloos gebied” krijgt zou ik vermoeden dat er in de Maps app zelf iets niet helemaal goed gaat. Het feit dat je de kaart vervolgens niet kunt downloaden bevestigt dat alleen maar.

   Helaas kun je Maps niet deinstalleren maar je zou kunnen proberen om bij Instellingen – Apps de cache te wissen en eventueel zelfs alle geïnstalleerde updates van de app te verwijderen. Daarna zal je Samsung opnieuw alle updates willen installeren en hopelijk helpt dit. Check ook of je voldoende vrij geheugen hebt: het wil nog wel eens helpen voor sommige apps om wat meer beschikbare ruimte te hebben dus als je nog een kleine of grote schoonmaak van apps van plan was, dan is dit ook een uitgelezen moment.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top