Meer met MKV en HD video op de Dune HD Smart B1 [review]

Niet dat mijn AC Ryan Playon! HD Mini echt verouderd is maar mijn (ruim) twee jaar oude mediaplayer begint het toch wel moeilijk te krijgen met sommige videobestanden. Met name enkele full HD en 10-bit gecodeerde MKV’s leveren met de nieuwere technieken wel eens problemen op. Tel daarbij op dat in twee jaar tijd ook simpelweg betere mediaplayers op de markt zijn gekomen en dan heb je de redenen wel te pakken waarom ik op zoek ging naar een nieuwe mediaplayer.

Er zijn in die paar jaar niet alleen betere maar vooral ook veel nieuwe modellen op de markt gekomen. Bijna elke hardware leverancier heeft 1 of meerdere mediaplayers op de markt gezet die tussen de 100 en 120 euro kosten en -ruwweg- hetzelfde doen: een klein kastje, vooral gericht op streaming video, meestal zonder eigen harde schijf en met vaak dezelfde chip die moet zorgen voor het tonen van de video’s. Je kunt kiezen uit mediaplayers van o.a. Asus, Sitecom, AC Ryan, Western Digital, Eminent, LaCie en Netgear maar ook de Apple TV van Apple. Soms met harde schijf, soms alleen zonder harde schijf.

Vanzelfsprekend zou het mooi zijn om al die modellen eens uit te proberen maar dat is een beetje lastig. Aan de hand waar ik het voor wil gebruiken kan ik het echter wel beperken tot enkele mediaplayers die interessant kunnen zijn. Zo hoef ik geen harde schijf erin want ik heb de bestanden ofwel op het netwerk staan of zet ze op een externe harde schijf / USB stick. De mediaplayer moet er om bekend staan zo’n beetje alle videoformaten aan te kunnen maar het zijn vooral MKV’s waar die sterk in moet zijn. Met mijn anime MKV’s, die vaak twee audio tracks en een uitgebreider ondertitelingsformaat (ASS) bevatten, zou die idealiter ook om moeten kunnen gaan. Lang verhaal kort, dan kom ik uit op de Dune HD Smart serie aan mediaplayers en de D-Link DSM 380 Boxee Box. Via mijn werk kon ik de beschikking krijgen over een Dune HD Smart B1 mediaplayer en dat was een mooie gelegenheid om te kijken hoe en of deze voldoet aan wat ik er mee wil.

Dune HD Smart mediaplayers
Zoals gezegd is de Dune HD Smart een hele serie aan mediaplayers. In de basis zijn ze gelijk qua video functionaliteit want ze hebben alle de Sigma Designs 8642 processor die voor de video en audio weergave zorgt. De interface en de uitgebreide set aan aansluitingen zijn eveneens identiek maar de verschillende modellen hebben hun eigen extra’s. De Smart H1 is de goedkoopste van de drie met 200 euro en heeft een inbouwmogelijkheid voor een harde schijf. De Smart D1 heeft dezelfde mogelijkheid maar is standaard voorzien van een display waarop informatie getoond wordt over de media die je aan het afspelen bent. De Smart B1 tot slot heeft geen display en ook geen ruimte voor een harde schijf. Deze ruime is namelijk al ingenomen door een ingebouwde bluray speler. Daar betaal je gemiddeld dan wel 250 euro voor.

Dune HD Smart B1
Heb je nog geen blurayspeler in huis, dan is de B1 natuurlijk een interessant model die de best pittige prijs ook nog kan rechtvaardigen. Zelfs voor een goedkope bluray speler betaal je minstens 100 euro en dan is de B1 nog niet een hele goedkope keuze maar je krijgt er wel wat voor terug. Het eerste wat opvalt bij de B1 (en dat geldt ook voor de D1 en H1) is de langwerpige vormgeving. De mediaplayer is een fractie breder dan de bluraydrive zelf maar is 2,5 keer zo diep. De bouwkwaliteit valt ook meteen op. Niks geen plastic, nee het is solide metaal wat de speler behoorlijk zwaar maakt maar wel zeer robuust doet aanvoelen. Aan de achterkant zitten de meeste aansluitingen, zoals de component en HDMI uitgangen maar ook een eSata aansluiting en twee USB (2.0) poorten. De ethernet LAN aansluiting zit daar ook en dat is de enige keuze want standaard beschikt de speler niet over een wifi verbinding. Daar moet je dan een extra wifi dongle voor aanschaffen. Wel een groot pluspunt (vind ik) is dat er een aparte stroomschakelaar aan de achterkant zit waarmee je de mediaplayer helemaal mee uitzet.

De reguliere aan/uit schakelaar zit aan de voorkant van de Smart B1, net als (natuurlijk) de eject knop voor de bluraydrive. Superhandig, want dat zie je om onbegrijpelijke redenen maar zelden, zit er ook een USB poort aan de voorkant van het apparaat naast een SD kaartlezer. Ideaal want in de praktijk zul je vooral veel usb sticks, externe harde schijven of SD kaartjes verwisselen en dan hoef je niet te prutsen aan de overvolle en vaak lastig bereikbare achterkant van een mediaplayer.

De bluray drive
De ingebouwde bluraydrive speelt dvd’s en blurays af. Er schijnt een firmware patch te circuleren op internet die de drive regiovrij maakt maar dat heb ik niet geprobeerd. De drive is -voor blurays tenminste- regiogebonden en een regio A bluray schijf (Amerikaanse) die ik probeerde weigerde dan ook af te spelen. Regio B (Europese) schijven speelde de speler keurig af waarbij ik wel constateerde dat het om een behoorlijk trage bluray drive gaat. Het laden van een bluray schijf duurde relatief lang, tussen de 60 en 90 seconden. Dit doet mijn ruim 2 jaar oude LG standalone blurayspeler zelfs nog sneller. Is de schijf eenmaal geladen, dan werkt alles als een zonnetje. Uitstekend beeld met alle opties die je van een blurayspeler mag verwachten. De verder ook uitstekende afstandsbediening maakt het plaatje dan af.

En dan de MKV’s
Zoals opgegeven door de leverancier speelt de Dune HD Smart B1 inderdaad zo’n beetje alle videoformaten af die je maar zou willen. Avi (divx, xvid), mp4, ts, wmv, mov, vob en iso (schijf images) van zowel dvd’s als bluray schijven met behoud van de menu’s. Ook reguliere MKV’s, zoals je ze bijvoorbeeld aantreft van tv series op internet, spelen uitstekend af, inclusief externe ondertiteling in SRT formaat. Maar dat deed mijn AC Ryan Playon! Mini ook al zonder problemen natuurlijk. De Smart B1 kan echter ook beperkt overweg met MKV’s waar ondertiteling in het uitgebreidere ASS formaat in opgenomen is. Deze worden dan ontdaan van alle opmaak weergegeven maar ze spelen tenminste wel af.

Het lukte me helaas wel om enkele MKV’s te vinden waar ook de Smart B1 problemen mee had. Een bluray rip van een anime aflevering liet wel het geluid horen en de ondertiteling zien maar niet de video. Dat zal aan de specifieke settings van die rips liggen maar feit is dat dus niet klakkeloos elke MKV zal afspelen. Datzelfde geldt ook voor de 10-bit MKV’s die alleen de audio lieten horen op de B1 maar dat reken ik de speler niet aan. Zelfs op de pc vereist het een update van enkele codecs om ze af te spelen en je komt 10-bit MKV’s eigenlijk alleen bij sommige anime MKV’s tegen.

Conclusies
Als je op zoek bent naar een mediaspeler waar je foto’s en vooral alle soorten videobestanden zonder puzzelen eenvoudig mee wilt bekijken, dan zit je uitstekend bij de Dune HD Smart mediaplayers. De B1 is eigenlijk alleen maar aan te raden als je nog niet over een blurayspeler beschikt en dan nog zou ik overwegen om niet de B1 te kiezen dankzij de trage drive die er in zit. De H1 of de D1 zou dan te prefereren zijn. Klein en compact zijn de mediaplayers in de Smart serie niet maar als je dat niet als eis stelt krijg je er een hele stevige en robuuste speler voor terug met een prima bouwkwaliteit. Tenzij je hoopte dat je anime MKV’s zonder problemen eindelijk eens op je tv kon afspelen, is de B1 een echte alleseter. Welk formaat dan ook, de Dune HD Smart mediaspelers zullen het zonder problemen -en in uitstekende kwaliteit- afspelen. En uiteindelijk is dat waarvoor ze bedoeld zijn.

Pluspunten

 • Solide bouwkwaliteit
 • Speelt (bijna) alles af
 • Goede ondersteuning door Dune met frequente updates
 • Intuitieve en zeer functionele userinterface. Makkelijk te navigeren
 • Veel aansluitingen, waaronder een usb poort en kaartlezer aan de voorkant
 • Afspelen van dvd en bluray ISO’s met behoud van menu’s
 • Modulaire gedachte: keuze uit meerdere modellen met specifieke functies

Minpunten

 • De prijs van 199 tot 249 euro is redelijk pittig vergeleken met mediaplayers van andere leveranciers
 • Beperkte ondersteuning van ondertiteling in ASS formaat in MKV’s
 • De anime liefhebber zal nog steeds MKV’s hebben die niet (goed) afspelen
 • Een trage bluraydrive in de B1
 • Wifi is niet ingebouwd en moet apart gekocht worden (wifi usb dongle)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top