Iets handiger vinden op Twitter

Het blijft belachelijk hoe slecht de zoekmogelijkheden bij Twitter zijn als je bedenkt hoeveel miljoenen tweets er dagelijks geproduceerd worden. Even terugbladeren in je Twitter tijdlijn is beperkt tot de laatste enkele honderden tweets en dan heb je alleen nog maar je eigen tweets en de tweets van de tweeps die je volgt. Wil je zelfs die terugzoeken, dan kun je maar beter hopen dat je het gezochte de laatste week voorbij hebt zien komen want alle tweets die ouder zijn dan dat verdwijnen in het zwarte gat van het internet. Alleen nog bewaard in grote databases die voor groter geld verkocht worden aan marketingbedrijven zodat ze trends en ontwikkelingen kunnen bestuderen.

Om tenminste nog die tweets van ca. een week oud te kunnen doorzoeken biedt Twitter.com een zoekbalkje bovenaan en nog een geavanceerd zoekscherm mocht je (iets) gerichter willen zoeken. Dat basiszoekschermpje heb ik tot nu toe nauwelijks gebruikt want ik weet niet wat voor zoeksysteem Twitter heeft ontwikkeld voor tweets maar daadwerkelijk iets vinden wat je zoekt stond niet hoog op het lijstje met requirements vermoed ik. Zelfs zoeken naar tweets waarvan ik wist dat ze bestonden (een zgn. known-item search) leverde vaker niet dan wel het gezochte op.

Enigszins skeptisch las ik gisteren dat Twitter enkele functionaliteiten heeft toegevoegd aan hun zoekfunctie. Een autocomplete functie zou zijn toegevoegd aan het zoekbalkje die de meest waarschijnlijke zoekterm toont terwijl je aan het tikken bent en die zelfs, als je op personen zoekt, zowel de twitternaam als de volledige naam die bij een account hoort als suggestie weergeeft. Ik zeg “zou zijn toegevoegd” want terwijl ik deze blogpost tik heb ik het geprobeerd en geprobeerd en ik krijg in ieder geval geen autocomplete, wat ik ook maar invoer. Misschien wordt het geleidelijk uitgerold dus dat zie ik dan nog wel tegemoet.

De tweede vernieuwing werkt gelukkig wel bij mij, zoals je bovenaan kunt zien. Bij elke zoekactie kun je de gevonden tweets nu beperken door te klikken op ‘People you follow’ om alleen tweets te zien die door jou, of tweeps die je volgt, geplaatst zijn. Dat lost weliswaar weinig op als je dus zoekt op oudere tweets maar de known-item zoekacties zou er wel een stuk eenvoudiger van moeten worden.

Twitter heeft aanvullend ook nog de volgende verbeteringen doorgevoerd:

  • Spelling corrections: If you misspell a term, we’ll automatically show results for your intended query.
  • Related suggestions: If you search for a topic for which people use multiple terms, we will provide relevant suggestions for terms where the majority of that conversation is happening on Twitter.
  • Results with real names and usernames: When you search for a name like ‘Jeremy Lin,’ you’ll see results mentioning that person’s real name and their Twitter account username.

Ook deze verbeteringen komen met hun eigenaardigheden. Neem de eerste nou. Als ik zoek op ‘Toer de France’ dan word ik keurig gecorrigeerd en krijg ik tweets met ‘Tour de France’. Op het moment dat ik dan filter op de mensen die ik zelf volg, dan krijg ik geen enkele tweet meer terwijl er frequent in mijn tijdlijn over de Tour getwitterd wordt. Klik ik dan weer op ‘All’ dan zie ik tientallen tweets met daarin ‘Toer de France’ wat maar weer aantoont dat je met autocorrecties een beetje moet uitkijken want veel mensen spellen het dus verkeerd ;)

Oftewel, Twitter heeft dan wel enkele nieuwe zoekfunctionaliteiten toegevoegd, het daadwerkelijk vinden van tweets is mijns inziens slechts marginaal handiger geworden.

@ screenshot van Twitter search, genomen op 7-7-2012

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top