Je USB stick in cijfers via sociaal benchmarken

Ik heb inmiddels een aardig voorraadje USB sticks verzameld maar dat weerhield me er niet van een 32GB stick op de kop te tikken afgelopen week. Dat was een aanbieding van een lokale computerwinkel en dat bracht me ineens op de gedachte hoe je nou het beste USB sticks kunt vergelijken. Natuurlijk kijk je naar hoeveel er op past maar de ene 16GB of 32GB is de andere 16GB of 32GB stick niet. Hoe snel kun je bestanden schrijven naar een USB stick en hoe snel kun je bestanden lezen van die stick?

Daar blijken ook benchmarks voor te zijn. Veelal gratis programma’s die tientallen grote, middelgrote, kleine en hele kleine bestanden wegschrijven naar een USB stick en die vervolgens ook weer lezen. Hoe beter de kwaliteit van de USB stick, hoe sneller ze kunnen lezen en schrijven.

Via USBFlashSpeed.com kun je zo’n gratis (piepklein) benchmark programma downloaden. Het grappige is dat de site als doel heeft om benchmarks van alle bestaande USB sticks in de eigen database te krijgen en daarvoor gebruiken ze dus alle rapportjes die het gratis benchmarkprogramma maakt. Oftewel, iedere keer als iemand dat programma gebruikt om een benchmark van de eigen USB stick te draaien wordt het rapport (optioneel) geupload naar de site van USBFlashSpeed.com. Je kunt dat rapport dan ook zelf via de site raadplegen en tegelijkertijd vul je de database. Zodat anderen wellicht voordat ze een USB stick aanschaffen kunnen zien hoe snel -of langzaam- die is. Sociaal benchmarken eigenlijk.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top