Wisselen van autorisaties van ereaders in Adobe Digital Editions

Het was al weer een tijdje geleden dat ik via de mail een vraag kreeg over een ereader. Ook deze keer bleek het uiteindelijk een DRM probleem te zijn want de vraagsteller kreeg het niet voor elkaar een bij Bol.com gekocht boek op de Sony ereader te krijgen [en ja, ik weet dat de afbeelding hierboven niet een Sony ereader is, het is mijn BeBook One ereader]. De Sony ereader was gekoppeld geweest aan een pc van een ander waarmee enkele ebooks, beveiligd met een andere Adobe ID, via Adobe Digital Editions op die ereader waren gezet. Zich van geen kwaad bewust probeerde de vraagsteller daarna keurig enkele zelf gekochte boeken op de eigen ereader te zetten maar dat ging dus fout. Adobe Digital Editions weigerde de ereader te autoriseren maar bood ook geen enkele suggestie wat er aan de hand was. Of om dat probleem op te lossen.

Tja, dan moet je ook maar net weten dat het uberhaupt de DRM is die hier nu een probleem oplevert.

Kort samengevat moeten zowel je Adobe Digital Editions (je computer) als je ereader(s) met dezelfde Adobe ID werken. Bij de installatie van ADE en het eerste keer koppelen van een ereader moet je ze ook autoriseren met je Adobe ID. Op het moment dat je ebooks downloadt van bijv. Bol.com worden deze beveiligd met die Adobe ID waardoor ze alleen op correct geautoriseerde computers te lezen zijn met ADE en op correct geautoriseerde ereaders.

Problemen kunnen ontstaan als je -om wat voor redenen dan ook- wilt of moet wisselen van Adobe ID of, in dit geval, een ereader wilt deautoriseren voor 1 Adobe ID en opnieuw wilt autoriseren voor een andere Adobe ID.

Dit kan gewoon in Adobe Digital Editions maar om onverklaarbare redenen zijn beide mogelijkheden ‘verstopt’ in het programma. Je vindt de mogelijkheden niet terug in het menu of documentatie van ADE maar ze zijn wel degelijk aanwezig via een toetsencombinatie.

Control-Shift-D (dus die 3 toetsen tegelijk indrukken) in Adobe Digital Editions geeft een scherm waarin de autorisatie van de computer, ADE zelf, kan worden ingetrokken. Als je dit vervolgens doet en het programma opnieuw start, dan zal ADE opnieuw vragen om een Adobe ID en het bijbehorende wachtwoord.

Control-Shift-E tegelijk indrukken terwijl een ereader aangesloten en zichtbaar is in ADE geeft een scherm om de ereader te deautoriseren. Ook hiervoor geldt dat na afkoppelen en opnieuw aansluiten een dialoogvenster opduikt om de ereader te autoriseren voor de Adobe ID die bij ADE in gebruik is. Daarna kun je de ebooks die in ADE staan zonder problemen op de ereader zetten.

Mocht je echter dus ebooks op die ereader hebben staan die met een andere Adobe ID zijn beveiligd, dan zijn die vanaf dat moment niet meer te lezen op je ereader. Of je er nu ‘illegaal’ of legaal aan gekomen bent.

Het is geen ideale werkwijze maar met behulp van die toetsencombinaties kun je tenminste nog wisselen tussen verschillende Adobe ID’s.

@ foto van mijn eigen BeBook One ereader

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (21) Write a comment

 1. Ik wil een ebook lenen van bibliotheek. Ik heb een Adobe ID.
  En ADE 4.5 gedownload. Dan autoriseert ADE 4.5 het programma met een oud e-mail adres van mij.
  Dat gebeurt automatisch Dat oude e-mail adres bestaat al twee jaar niet meer. Ik kan ook de autorisatie niet verwijderen. Hij vraagt een wachtwoord en dat weet ik ondertussen na twee jaar echt niet meer.
  Om dat het programma op het oude e-mail adres staat kan ik geen boeken van de bibliotheek downloaden.
  Hoe kan ik ADE 4.5 met mijn nieuwe e-mail adres krijgen.

  Emma Polman.

  Reply

  • @Emma Kennelijk heb je ooit in het verleden eerder Adobe Digital Editions geïnstalleerd en geautoriseerd met een Adobe ID+wachtwoord waarbij het Adobe ID dus dat oude mailadres was.

   Ook al verwijder je Adobe Digital Editions, de autorisatie en je oude Adobe ID blijven op je computer bewaard in het register (van Windows). Toen je dus recentelijk Adobe Digital Editions 4.5 installeerde haalde die de gegevens weer van je PC en zat je dus met een autorisatie waar je niets meer aan hebt maar die je ook niet 1-2-3 kunt verwijderen.

   Toen ik de bovenstaande blogpost schreef maakte ik gebruik van ADE 1.7. Daar kon je inderdaad met Control-Shift-D in 1x de autorisatie verwijderen en een nieuwe Adobe ID plus wachtwoord invoeren. Vanaf versie 2 is dat helaas veranderd want hoewel Control-Shift-D nog steeds werkt, wil ADE ter bevestiging het wachtwoord hebben van die oude Adobe ID. En het is niet heel raar dat je die niet meer weet natuurlijk.

   Ik vind het ook onbegrijpelijk dat Adobe dit op deze manier doet want de nummer één reden om een bestaande autorisatie te willen verwijderen is nou net omdat iemand (na vele jaren) van mailadres veranderd en dus een nieuwe Adobe ID nodig heeft. Dat je dan alsnog je wachtwoord van je oude Adobe ID moet invullen is gewoon bizar.

   De enige optie is om die bestaande autorisatiegegevens van Adobe Digital Editions uit Windows zelf te verwijderen (er van uitgaande dat je Windows gebruikt). Je zult daarvoor het zogeheten Windows Register moeten bewerken waar alle systeeminstellingen in bewaard worden. Dit betekent wel dat je zorgvuldig te werk moet gaan!

   Stappen:

   1. Sluit alle openstaande applicaties (in ieder geval zorgen dat ADE niet open staat!)

   2. Klik op Start en dan Uitvoeren

   3. In het tekstvak, typ regedit en druk op Enter om de Registry Editor te starten
   3a Afhankelijk van je Windows versie kan het zijn dat de menu-optie Uitvoeren ontbreekt. Je kunt dan in het tekstvakje onder het Startmenu (boven de Startknop) zoeken op regedit om het programma te starten. In Windows 10 zit er een zoekfunctie (vergrootglas) naast de Startknop en kun je daar op regedit zoeken

   4. Klik en blader aan de linkerkant naar de volgende sleutel: HKEY_CURRENT_USER\Software\Adobe\Adept

   5. Rechtsklik op de Adept sleutel (mapje) en kies Verwijderen. Klik op OK om het verwijderen te bevestigen als je 100% zeker bent dat je alleen het Adept mapje/sleutel verwijdert :)

   6. Sluit de Registry Editor af, open Adobe Digital Editions 4.5 en je kunt (moet) dan opnieuw autoriseren. Dit kun je dan eindelijk doen met je nieuwe Adobe ID en wachtwoord.

   Reply

 2. Ik heb een vraag over het volgende: ik ben onlangs van ereader gewisseld. Van Sony naar Kobo. De ebooks die ik bij de bieb download, schieten gelijk de bibliotheek in van mijn Sony. Ik kwam er achter dat mijn kobo niet geautoriseerd is, kun je zien bij instellingen -accounts. Maar hoe kan ik die autoriseren? Of moet ik eerst de Sony ereader deautoriseren?

  Vriendelijke groet,
  Anke

  Reply

  • @Anke Je hebt waarschijnlijk ook de Sony software nog geïnstalleerd staan en die “vangt” nu de gedownloade ebooks op van de bibliotheek. Als je de Sony ereader niet meer gebruikt kun je de Sony software ook het beste verwijderen maar hoe dan ook, je kunt het beste Adobe Digital Editions installeren en zorgen dat die met een geldige Adobe ID en wachtwoord geautoriseerd is.

   Als je – met ADE open – je Kobo ereader aansluit op de computer zal ADE vragen of je de Kobo ereader wilt autoriseren en dat is een goed idee :)

   De Sony hoef je niet te deautoriseren overigens.

   Reply

 3. Raymond dankjewel. Met de tips die je de dames hierboven hebt geven is mij iets gelukt dat mij met 4x bellen met Bol, 6 internationale chatsessies met Adobe en een hoop frustratie nog niet was gelukt. Ik heb eindelijk mijn boek op de e reader staan!

  Reply

 4. Dag Raymond,
  Dit item is precies wat ik zoek maar dan voor mijn iMac.
  Weet je ook hoe ik daar mijn oude emailadres van Adobe autorisatie kan verwijderen?

  Reply

  • @Ellis Als je het bijbehorende wachtwoord nog weet van die Adobe ID dan is het een kwestie van ADE openen en met Command+Shift+D de autorisatie verwijderen. Je moet hiervoor je oude mailadres en dus dat wachtwoord invoeren om het definitief te verwijderen.

   Heb je ook dat wachtwoord niet meer? Dan moet je (met Finder of met Command+Shift+G) naar de map ~/Library/Application Support/Adobe/Digital Editions zoeken en het activation.dat bestandje naar de prullenbak slepen. Dat zou ook moeten werken hoewel ik bij gebrek aan een Mac dat niet voor je heb kunnen testen.

   Reply

 5. Geen autorisatie ADOBE-ID op e-reader nodig bij geleende boeken.
  Na installatie van Adobe Digital Editions en de bijbehorend autorisatie van mijn PC kan ik e-boeken uit de openbare Bibliotheek op mijn PC downloaden. Daarna kopieer ik die boeken met het programma Calibre naar een Calibre-bibliotheek op mijn PC en zet ze met het Calibre-programma op mijn E-reader.
  Op deze manier is ADOBE autorisatie van de e-reader niet nodig en voorkom je latere problemen op je e-reader met oude en nieuwe adobe ID’s en DRM rechten.

  Reply

  • Hallo Henk, Op mijn e-reader kan ik het broek dan nog steeds niet openen en in Calibre ook niet. Zij vragen nog steeds om reautorisatie van mijn e-reader. Wat doe ik fout?

   Reply

 6. Beste Raymond
  Ik heb ADE 4.5 op Windows 10. Nu crashte mijn harde schijf een tijd geleden en die heb ik moeten vervangen. Alles opnieuw geïnstalleerd, ook ADE4.5. Nu koop ik een boek via Bol.com en wil dat via ADE autoriseren. Dat doe je met je ID en wachtwoord. Helaas. Adobe zegt dat op deze PC al eerder een ID en WW voor is afgegeven en dat ik niet opnieuw kan autoriseren. Wat is dit nu voor een klantonvriendelijke werkwijze? Ook de helpdesk(?!) kon mij niet helpen (!) en raadde mij aan om op forums een oplossing voor dit probleem te krijgen.

  Reply

  • Dag Peter,

   Met het vervangen van je harde schijf – en Windows 10 – had alles gewist moeten zijn van ADE maar wellicht dat je een backup hebt gebruikt waar de registratiegegevens (onvolledig) in zaten? Hoe dan ook, als je hetzelfde Adobe ID en wachtwoord gebruikt als voorheen dan zou het een kwestie moeten zijn van het verwijderen van de autorisatie van je computer in ADE 4.5 (met Control-Shift-D). Hierbij moet je het wachtwoord opgeven dat bij je Adobe ID hoort.

   Vervolgens kun je ADE afsluiten en opnieuw starten. Je moet dan weer opnieuw een Adobe ID en wachtwoord opgeven en dat zou met dezelfde gegevens moeten lukken.

   Lukt dat allemaal niet, dan zul je moeten gaan wroeten in het Windows register zoals hierboven beschreven (https://rsnijders.info/vakblog/2012/07/10/wisselen-van-autorisaties-van-ereaders-in-adobe-digital-editions/#comment-66260) om de registratie van je computer definitief ongedaan te maken.

   Succes!

   Reply

 7. Hi
  ik heb op de Mac ADE gedownload en ook op de ipad en iphone. op de mac had ik moeite om een boek met acsm bestandstype te downloaden. maar met ADE gelukt. Ik heb op de mac geen adobe id geautoriseerd, maar wel op de ipad en iphone. Ik wil nu een boek op alle drie kunnen lezen. Je geeft aan om dan de autorisatie op de Mac in te trekken met cmd shif D of ctrl shift E. ook cmd shift E heb ik geprobeerd en bij geen van de drie komt dat scherm naar voren. ik wil nu aan de mac een autorisatie toekennen, kan je aangeven hoe verder svp? Hartelijk dank

  Reply

  • Hoi Ben,
   Het is me niet helemaal duidelijk want je stelt dat je .acsm bestandje succesvol hebt weten te downloaden in ADE (wat klopt want in ADE wordt met dat bestandje dan de EPUB gedownload). Dat kan echter alleen als de Mac in ADE is geautoriseerd met een Adobe ID. Wil je dat gedownloade EPUB bestand lezen op je iPad en/of iPhone, dan hoef je alleen de gegevens van je Adobe ID daar in te vullen.

   Maar je vraag is om de autorisatie in te trekken van ADE op de Mac? Heb je twee Adobe ID’s en wil je wisselen van Adobe ID of begrijp ik nu iets verkeerd?

   Hoe dan ook, een autorisatie intrekken kan (en hoeft) alleen maar in ADE op de desktop. En ja dat gaat door Adobe Digital Editions te openen en vervolgens Command+Shift+D te gebruiken om ADE te ‘deautoriseren’. Je moet dan het wachtwoord van dat Adobe ID waarschijnlijk invullen. Klik op OK en sluit ADE af.

   Ik heb zelf geen Mac maar lees wel op het Adobe Forum dat het nodig kan zijn om het activeringsbestandje handmatig weg te gooien. Heb je MacOS 10.7 of hoger dan moet je eerst de verborgen bestanden zichtbaar maken (sorry daarvoor zul je even moeten googelen) maar je zou dat activeringsbestandje in /Users//Library/Application Support/Adobe/Digital Editions moeten vinden. Sleep het activation.dat bestand naar de prullenbak om het definitief te verwijderen.

   Start je daarna ADE weer op dan krijg je de gelegenheid om de Mac te autoriseren met een (nieuwe) Adobe ID.

   Reply

 8. Hallo Raymond,
  Ik heb het deautorisatie probleem dat hier beschreven wordt voor mijn macbook pro momenteel en
  Op een website vond ik dit: for some reason you cannot navigate to the activation.dat file (Mac OS X 10.7 and later), please try the following:
  1. Go to the Finder menu.
  2. Hold down the Option (Alt) key and select Go. This reveals the hidden user library.
  3. Select Library.
  4. Go to Application Support/Adobe/Digital Editions and delete the file named “activation.dat”

  ik heb een hele ochtend zitten zoeken maar niets als dit gevonden, niet op de mac en ook niet op de harde schijf (HD)…helaas. Wel moet ik erbij zeggen dat onze veel oudere medion laptop is uitgerust met een oude versie van adobe…en daar werkt zowel de oude sony Prs650 als mijn Kobo aura One wat betreft het lenen van boeken in de bibliotheek, (acsm). prima. Ik durf die dus niet zomaar te deautoriseren omdat ik op de mac dat weg te werpen bestandje (nog) niet gevonden heb en dan misschien helemaal geen pc meer aan de gang kan krijgen. Maar de medion is een oudje en die gebruikten we al niet meer om b.v. iets op I-net te doen. Dat werkt nl wel heel erg langzaam.Ik hoop dat er nog een tip hierover te krijgen is…

  ik heb nl een week ongelooflijk veel zitten zoeken…op I-net en alles een keer meegenomen voor hulp in de bieb… dat leverde niets op. Ze begrepen eigenlijk ook mn verhaal niet over alles wat ik al geprobeerd had. Daar is nl net weer een heel nieuw systeem opgezet….en de goedwillende mensen konden mij en mijn man niet verder hiermee helpen. En ook is in je e reader blogs hierover gespit door ons.
  groet van Tini

  Reply

 9. Beste Raymond,
  je bent mijn held van de dag!
  Door deze blog kon ik eindelijk (ik wordt hier al zo’n drie jaar af en toe boos over) mijn oude ADE-account verwijderen. Dit stond op een e-mailadres dat niet meer actief is. Al meerdere malen heb ik ADE van mijn mac verwijderd in de hoop dat ik dan opnieuw kon beginnen. No way. Maar nu wel! En hoe eenvoudig was het: precies zoals je beschreef in je blog, alleen voor mac moet je ‘control’ vervangen door ‘command’. That’s all! Nu kan ik tenminste bieb-boeken op mijn e-reader plaatsen en lezen.
  Duizendmaal dank!
  Groeten, Carolien

  Reply

 10. Als ik op mijn computer updates installeer, ben ik in Adobe Digital Editions al mijn boeken die ik gedownload heb kwijt. Hij geeft aan dat de bestanden ontbreken. Hoe krijg ik die terug ? Inmiddels heb ik bijna 800 boeken in Adobe Digital Editions staan en die kan ik dus niet meer openen, cq naar mijn ereader kopieren. Wat te doen ?

  Reply

  • Alle boeken die je in Adobe Digital Editions hebt gedownload (of gekopieerd hebt naar de bibliotheek) staan standaard in de ‘My Digital Editions’ map die je in je Mijn Documenten map kunt terugvinden. Dat zijn dan allemaal .epub bestanden die al dan niet met Adobe DRM zijn beveiligd, afhankelijk van of je ze gedownload hebt of simpelweg geopend hebt in ADE.

   Ik ken geen enkele update die de inhoud van een map, laat staan deze, zou weggooien dus ik hoop eigenlijk voor je dat de map een andere naam heeft gekregen of zoiets.

   Hoe dan ook, ik zou gaan zoeken naar de My Digital Editions map onder de Mijn Documenten map of anders de zoekbalk in Windows Verkenner (het balkje rechtsbovenaan) gebruiken om de hele schijf te doorzoeken op ‘epub’ om de map met de bestanden terug te vinden.

   Staat die map er gewoon of heb je je ebooks elders gevonden in een map? Maak dan voor de zekerheid even een kopie naar een andere plek op de harde schijf (of een usb stick), deïnstalleer ADE en herinstalleer ADE vervolgens opnieuw. Kopieer daarna de ebookbestanden terug naar de Mijn Documenten/My Digital Editions mochten ze daar weer verdwenen zijn tijdens de herinstallatie.

   Denk er aan dat je bij de herinstallatie misschien weer je computer moet autoriseren met je Adobe ID en wachtwoord, al zou dat niet het geval moeten zijn eigenlijk.

   Reply

 11. Hallo Raymond,

  Maar eerst eens kijken of jij nog tips and tricks geeft op deze blog ?
  Ik heb nl een andere ereader en heb er ook al boeken op staan maar kan ze niet openen omdat ie naar het schijnt geen ADE heeft ? Hoe krijg ik dat voor elkaar ? Is wel al geautoriseerd.

  Mvgr Joe

  Reply

  • Dag Joe, op de ereader zelf hoeft geen ADE te staan (dat kun je ook niet installeren op een ereader hoewel sommige modellen de optie hebben om de Adobe ID en wachtwoord in te vullen bij de instellingen) maar het is wel nodig dat de ereader geautoriseerd is in ADE op een computer. Wat er in jouw geval aan de hand is, is dat de boeken op de ereader zijn gezet met een ander Adobe ID en dan zijn ze dus niet te openen nadat je de ereader geautoriseerd heb met ADE en jouw Adobe ID.

   Daar is ook geen oplossing voor want het is precies zoals die beveiliging bedoeld is helaas. Ofwel autoriseer je de ereader opnieuw met een ADE waar dat oorspronkelijke Adobe ID op ingesteld is of je zult de boeken opnieuw op je ereader moeten zetten met je eigen Adobe ID maar dat zal dan waarschijnlijk betekenen dat je die opnieuw moet aanschaffen ….

   Reply

 12. Hallo Raymond,

  Mijn e-reader is niet zichtbaar in digital editions. Op Google zag ik iemand die dat met een ander kabeltje op kon lossen, maar dat is bij mij niet gelukt. Nu kan ik mijn e-reader niet (opnieuw) autoriseren want ik zie dus geen apparaten staan. Enig idee wat ik kan doen?

  Groeten, Gerda

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top