Wisselen van autorisaties van ereaders in Adobe Digital Editions

Het was al weer een tijdje geleden dat ik via de mail een vraag kreeg over een ereader. Ook deze keer bleek het uiteindelijk een DRM probleem te zijn want de vraagsteller kreeg het niet voor elkaar een bij Bol.com gekocht boek op de Sony ereader te krijgen [en ja, ik weet dat de afbeelding hierboven niet een Sony ereader is, het is mijn BeBook One ereader]. De Sony ereader was gekoppeld geweest aan een pc van een ander waarmee enkele ebooks, beveiligd met een andere Adobe ID, via Adobe Digital Editions op die ereader waren gezet. Zich van geen kwaad bewust probeerde de vraagsteller daarna keurig enkele zelf gekochte boeken op de eigen ereader te zetten maar dat ging dus fout. Adobe Digital Editions weigerde de ereader te autoriseren maar bood ook geen enkele suggestie wat er aan de hand was. Of om dat probleem op te lossen.

Tja, dan moet je ook maar net weten dat het uberhaupt de DRM is die hier nu een probleem oplevert.

Kort samengevat moeten zowel je Adobe Digital Editions (je computer) als je ereader(s) met dezelfde Adobe ID werken. Bij de installatie van ADE en het eerste keer koppelen van een ereader moet je ze ook autoriseren met je Adobe ID. Op het moment dat je ebooks downloadt van bijv. Bol.com worden deze beveiligd met die Adobe ID waardoor ze alleen op correct geautoriseerde computers te lezen zijn met ADE en op correct geautoriseerde ereaders.

Problemen kunnen ontstaan als je -om wat voor redenen dan ook- wilt of moet wisselen van Adobe ID of, in dit geval, een ereader wilt deautoriseren voor 1 Adobe ID en opnieuw wilt autoriseren voor een andere Adobe ID.

Dit kan gewoon in Adobe Digital Editions maar om onverklaarbare redenen zijn beide mogelijkheden ‘verstopt’ in het programma. Je vindt de mogelijkheden niet terug in het menu of documentatie van ADE maar ze zijn wel degelijk aanwezig via een toetsencombinatie.

Control-Shift-D (dus die 3 toetsen tegelijk indrukken) in Adobe Digital Editions geeft een scherm waarin de autorisatie van de computer, ADE zelf, kan worden ingetrokken. Als je dit vervolgens doet en het programma opnieuw start, dan zal ADE opnieuw vragen om een Adobe ID en het bijbehorende wachtwoord.

Control-Shift-E tegelijk indrukken terwijl een ereader aangesloten en zichtbaar is in ADE geeft een scherm om de ereader te deautoriseren. Ook hiervoor geldt dat na afkoppelen en opnieuw aansluiten een dialoogvenster opduikt om de ereader te autoriseren voor de Adobe ID die bij ADE in gebruik is. Daarna kun je de ebooks die in ADE staan zonder problemen op de ereader zetten.

Mocht je echter dus ebooks op die ereader hebben staan die met een andere Adobe ID zijn beveiligd, dan zijn die vanaf dat moment niet meer te lezen op je ereader. Of je er nu ‘illegaal’ of legaal aan gekomen bent.

Het is geen ideale werkwijze maar met behulp van die toetsencombinaties kun je tenminste nog wisselen tussen verschillende Adobe ID’s.

@ foto van mijn eigen BeBook One ereader

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (20) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top