Hoe de Kobo Touch weer iets beter is geworden

Op dezelfde dag dat ik de Sony PRS-T1 bestelde -omdat ik nieuwsgierig ben hoe goed die ereader is- zag ik ook dat er een nieuwe update beschikbaar was voor de Kobo Touch. Die maakt onderdeel uit van een hele reeks updates want ook voor de desktopcliënt, de iOS app en de Android app van Kobo zijn nieuwe versies verschenen.

Met een versie 2.0 wek je bij mij in elk geval wel verwachtingen en daar is behoorlijk aan voldaan. Het is een forse update die je via wifi moet downloaden en installeren maar dan krijg je wel een groot aantal verbeteringen. In de release notes staan er negen genoemd zoals je in het screenshot hierboven kunt zien.

De eerste die genoemd wordt is ook de eerste die meteen opvalt. In het beginscherm zijn alle aanbevelingen verwijderd en staat de caroussel met je eigen ebooks centraal. Een goede aanpassing want het kwam er toch op neer dat je constant naar advertenties van andere boeken zat te kijken terwijl je je eigen ebooks wilde lezen. De zoekfunctie staat alleen maar impliciet vermeld in de release notes maar ook dit is een stuk verbeterd. Het voelt nu sneller aan en zeker met grotere collecties ebooks op je Kobo Touch ga je dit wel merken. Links bovenin het beginscherm kun je, ongedocumenteerd overigens, nu ook heel eenvoudig je wifi uitzetten. Ideaal als je, zoals ik, bijna exclusief leest buiten de reikwijdte van je eigen wifi netwerk.

Alle aanbevelingen, suggesties en mogelijkheden om ebooks te kopen die je nog niet op de ereader hebt staan zijn verhuisd naar een eigen tab Discover (de tab Reading is standaard actief voor je eigen ebooks).
De verschillende menu-opties voor je eigen ebooks zijn naar onderen verplaatst. Onder Library vind je het menu terug voor je ebooks, de Reading Stats en de Awards maar ook de tweede grote verbetering: de Shelves. Shelves zijn niets meer en minder dan lijsten waar je een selectie van de ebooks op je Kobo Touch kunt bundelen. Standaard negeert de Kobo Touch namelijk alle mappenstructuren op het interne geheugen en de sd kaart waardoor alle ebooks op titel of auteur gesorteerd in je bibliotheek weergegeven worden. Handig voor het zoeken, wat lastiger als je wat boeken bij elkaar wilt houden qua overzicht. Nu kun je feitelijk dus mappen aanmaken op de Kobo Touch die hier dan Shelves heten. Ik heb onmiddellijk een Shelf “Nog te lezen” aangemaakt met daarin de ebooks die ik de komende maanden wil gaan lezen.

Ik heb nog weinig gedaan met de overige genoemde verbeteringen hoewel ik wel een scherper beeld meende te zien bij het boek dat ik nu aan het lezen ben. Het lettertype lijkt helderder te zijn met een iets scherper contrast en dat was al zonder dat ik die Font Tuning mogelijkheid geprobeerd heb.

Kobo heeft met de 2.0 update van de software voor de Touch volgens mij de enige kleine minpunten weggehaald die ik nog kon benoemen. Het vernieuwde beginscherm, de nog betere leesbaarheid van de tekst en vooral de mogelijkheid om nu mappen, sorry Shelves, te kunnen gebruiken om je verzameling ebooks te ordenen maakt een hele goede ereader nog een stuk beter.

Ik ben benieuwd of de Sony PRS-T1 daar aan kan tippen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

 1. Ik begrijp dat ik mijn Kobo hoog nodig eens moet laten updaten. Dit ziet er goed uit.

  Reply

  • Oh maar neem het van mij aan, je kunt ook wel meer dan 1 ereader in huis hebben hoor ;)

   Reply

 2. Heb zojuist de update op mijn Kobo gezet en nu laat hij in slaapstand de bookcovers niet meer zien. Enig idee hoe je dat herstelt? De bookshelves is geweldig. Was mijn grote wens.

  Reply

  • Ik heb zelf dat probleem niet maar heb wel op een forum dezelfde vraag gesteld zien worden. Dat antwoord zou je ook eens kunnen proberen:

   Als je de Kobo Touch aan je pc koppelt dan is er een standaard verborgen map die .kobo heet. Als je die niet ziet dan kun je hier vinden hoe je die wel zichtbaar maakt in Windows.

   In die .kobo map staat een bestandje dat affiliate.conf heet. Die kun je openen in Kladblok of Notepad en daar zou moeten staan:

   [general]
   affiliate=Kobo

   Op dat forum wordt gesuggereerd dat een update of een reset van de Kobo soms iets wijzigt hieraan. Als er iets anders staat achter affiliate= (of niets) dan zou je dat kunnen aanpassen.

   Of misschien dat een andere lezer het weet?

   Reply

 3. Dank voor je reactie. Inmiddels probleem opgelost. Eerst waren alleen wel de omslagen van de bij Kobo gekochte boeken zichtbaar, later ook ineens van alle andere boeken. Super blij met de update, goede verbetering :)

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top