Enthousiast over Office 2013 in de cloud?

Gisteravond presenteerde Microsoft CEO Steve Ballmer de nieuwe versie van Office, Office 2013. Nu ben ik weliswaar een (groot)gebruiker van Word, Powerpoint en Outlook maar voor zakelijke software loop ik normaliter toch niet zo warm dat ik daarvoor ga kijken naar een live presentatie door Microsoft. Daar heb ik me 1 keer toe laten verleiden en dat was voor de presentatie waarin Bill Gates Windows 95 aankondigde. Absoluut wel interessant maar na afloop zat ik me vooral af te vragen waarom ik anderhalf uur naar een besturingssysteem had zitten kijken.

Meer dan een uur kijken naar een nieuw Office pakket, dat zag ik ook deze keer niet gebeuren maar ik moet toegeven dat Microsoft het tegenwoordig wel voortvarend aanpakt. Niet het presenteren zelf want over welke kwaliteiten Steve Ballmer als CEO dan ook mag beschikken, er zullen weinig mensen zijn die hem een charismatische presentator zullen noemen. Nee, het is het lef waarmee Microsoft hun cashcow, hun paradepaardje onherkenbaar verbouwt en aanpast aan de eisen van de nieuwe tijden waarin we leven.

Natuurlijk, het is ook nodig dat het gebeurt maar Microsoft staat er niet om bekend dat ze vlot met de tijd mee gaan. In het verleden hebben ze met name de internetontwikkelingen fors onderschat maar deze keer lijken ze vastbesloten niet weer de boot te missen. In oktober komt Windows 8 uit voor zowel tablets als desktops. Met Windows Phone 8 trekken ze feitelijk Windows 8 ook naar de mobiele telefoons toe. En nu laten ze ongeveer alle heilige huisjes los van Office met de introductie van een nieuwe Office versie die volledig gericht is op sociale netwerken en de cloud. Een compleet vernieuwd uiterlijk, installatie per Live ID op maximaal 5 computers (ipv 1 installatie per pc gebonden) en een via Skydrive cloud gebaseerde synchronisatie dienst waarin zowel al je documenten als alle instellingen op al je apparaten beschikbaar zijn.

Ik kan het bijna niet geloven dat ik dit zeg maar ik ben gewoon enthousiast over een nieuw Office pakket. Goh.

Alleen, waar blijft Office voor iPad en Android tablets?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top