De Deventer Boekenmarkt

Op zondag 5 augustus 2012 vindt in de Boekenstad en Hanzestad Deventer de 24e editie plaats van de Deventer Boekenmarkt. In totaal zijn 878 kramen gevuld met vele duizenden boeken:
ruim 6 kilometer markt met deelname van gerenommeerde boekhandelaren en antiquariaten uit heel Neder­land. De markt begint om 9.30 uur, maar al om 7.00 uur zijn er de eerste bezoekers. (bron)

De tijd is voorbij dat ik uren langs boekhandels, antiquariaten en boekenmarkten struinde op zoek naar een volgende aanwinst. Met handgeschreven lijstjes op zak met de titels die ik nog niet had. Speurend naar een koopje. Mijn huis staat inmiddels propvol met boeken, ik heb zo’n beetje alles wel wat ik hebben wil en nieuwe aankopen, die gaan vooral als ebook tegenwoordig. Het is een teken van de tijd.

Maar met de Deventer Boekenmarkt, daar heb ik nog steeds wat mee. In 1994 ging ik voor de eerste keer en samen met tienduizenden anderen schuifelde ik, met prachtig zonnig weer, langs de honderden boekenkramen. We kwamen thuis met vele tassen met boeken, spelend met het idee om terug te gaan voor meer. Dat deden we het jaar erop wel en het werd een traditie om elke eerste zondag van augustus zo vroeg mogelijk naar de Deventer Boekenmarkt te gaan. Voor de drukte uit, met de plattegrond van de kraampjes in de hand, op zoek naar de goede boeken die wij wilden hebben. Op de 1 of andere manier was het altijd prachtig weer (tot ergens 2003 of 2004 toen het ineens een keer slecht weer was) en tot de dag van vandaag associeer ik de Deventer Boekenmarkt met HEEL VEEL vrolijke boekenminnende mensen, mooi zomerweer en natuurlijk de tassen vol met boeken na afloop.

Of het dit jaar op 5 augustus mooi zomerweer zal zijn, dat weet ik niet. Wat ik wel weet dat er weer meer dan 100.000 bezoekers zullen zijn, bijna 1000 kramen en honderdduizenden boeken. Ook al ben je nog de grootste fan van ebooks, op deze dag staat voor mij tenminste het fysieke boek centraal. Voor een prikkie, met een babbel van de verkoper, omsingeld door boekenliefhebbers.

Dan is het toch altijd goed weer?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

  1. Pingback: Deventer Boekenmarkt, de grootste van Europa

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top