Review van de Boxee Box (1) Meer dan uiterlijke schijn

Ook al is de Dune HD Smart B1 een prima mediaplayer, ik was niet op zoek naar een vervanging voor mijn bluray speler en de prijs werd door de aanwezige bluraydrive ook te hoog. De tweede mediaplayer die ik overwoog is de D-Link DSM 380 ‘Boxee Box’, een mediaplayer die al wat langer op de markt is en wat feitelijk een stand alone apparaat is dat de Boxee software draait. Boxee is cross-platform mediacenter software dat ooit ontstaan is als afsplitsing van het populaire XBMC waarbij Boxee zich meer focust op de integratie van sociale en internet media. Het is jaren als mediacenter software ontwikkeld voor Windows, Linux en Mac, bedoeld om op home theater pc’s media af te spelen op tv’s maar eind 2010 kwam het eerste dedicated apparaat op de markt dat zelfstandig en volledig draait op de Boxee software, de Boxee Box.

Dat betekent dat de Boxee Box een ander soort mediaplayer is dan zijn concurrenten. Daar waar andere mediaplayers leunen op hun processors die moeten zorgen dat de mediabestanden goed afspelen, is dat bij de Boxee Box dus de software. Daar zit een commercieel bedrijf achter, Boxee, en een grote community die zich met de software bezig houdt. De focus die het bedrijf heeft op integratie van sociale en internetmedia betekent ook dat de Boxee Box veel meer doet dan ‘slechts’ al je mediabestanden afspelen vanaf je netwerk of USB opslag. De nadruk ligt enorm op het beschikbaar maken van zo’n beetje alle soorten streaming video content die je op internet kunt vinden. Via honderden, standaard beschikbare, apps kun je de rest van je leven spenderen met het bekijken van webvideo’s .. van YouTube tot Netflix en Uitzending Gemist. Daar valt genoeg over te zeggen en dus splits ik de review van de Boxee Box op in meerdere delen. Hieronder ga ik eerst verder in op de hardware, de aansluitingen en de afstandbediening. Morgen ga ik specifiek in op alle streaming video (on)mogelijkheden en in het derde deel bespreek ik hoe de Boxee Box omgaat met je eigen lokale mediabestanden.

Het eerste wat meteen opvalt is het design van de Boxee Box. Het ziet er uit als een schuine kubus die recht is ‘afgesneden’. Hierdoor lijkt de Boxee Box verzonken te zijn in het oppervlak waar je hem op zet. Juist omdat de Boxee Box zich richt op internetmedia bevat het geen harde schijf en moet de Box het hebben van de aansluitmogelijkheden zodat je zowel de lokale content als de streaming video eenvoudig kunt binnenhalen. Toen de Boxee Box uitkwam eind 2010, begin 2011 was het zo’n beetje de duurste  mediaplayer (zonder harde schijf) met €180 en hoewel de prijs iets gezakt is in de anderhalf jaar dat deze beschikbaar is, betaal je nog steeds €150 a €160 voor de Boxee Box.

De beperkte omvang van de Boxee Box betekent dat je niet het hele scala aan aansluitingen hebt zoals de Dune HD Smart dat wel had maar alles wat je nodig hebt is aanwezig. De achterkant bevat audio aansluitingen om hem aan een geluidsinstallatie/versterker te kunnen koppelen, de HDMI poort natuurlijk om hem aan je tv te kunnen hangen, 2 USB 2.0 poorten om externe harde schijven of usb sticks aan te kunnen sluiten en een Ethernet poort voor de broodnodige internetverbinding. In tegenstelling tot de eerder genoemde Dune HD Smart heeft de Boxee Box standaard echter ook wifi aan boord mocht je de Boxee Box niet bedraad aan willen/kunnen sluiten.

Op de bovenkant zit een grote verzonken aan/uit knop terwijl de zijkant voorzien is van een SD kaartlezer. Foto’s, video’s, muziek die je op een SD kaart hebt staan kun je op deze manier laten afspelen. De voorkant bevat geen aansluitingen maar alleen een display waar het Boxee logo op getoond wordt als het apparaat aan staat.

Qua design is het een juweeltje -vind ik- maar praktisch is het wel bijzonder lastig dat de twee USB poorten aan de achterkant zitten, onder de netwerkaansluiting. Als je, zoals ik, de Boxee Box wel bedraad hebt aangesloten dan is het snel even inprikken van een USB stick of externe harde schijf geen sinecure. Je moet de Box echt oppakken, draaien en zorgvuldig te werk gaan. De bouwkwaliteit is uitstekend maar de aansluitingen zitten dermate dicht op elkaar dat je niet even snel een USB stick verwisselt.

Over design is sowieso goed nagedacht want ook de afstandsbediening is een juweeltje. Met slechts een vierpunts navigeertoets en twee menuknoppen die respectievelijk een video afspelen/pauzeren en als ‘back’  knop fungeert ziet het er strak uit terwijl je toch alles keurig kunt bedienen. Het bijzondere is echter de achterkant van de afstandsbediening want daar zit een volledig QWERTY toetsenbordje. Bij bijna alle streaming video en social media apps, plus natuurlijk de ingebouwde webbrowser, zul je frequent moeten typen en daar is een toetsenbordje onmisbaar. Ineens is twitteren op je tv prima te doen.

Mocht je de afstandsbediening niet in de buurt hebben liggen, dan kun je ook 1 van de apps gebruiken om de Boxee Box te bedienen. Ze zijn er voor iOS, Android en Windows Phone en hoewel ik in het verleden alleen maar ruzie had met niet werkende remote control apps was iig de Boxee app voor iOS een zegen. Op mijn iPod Touch vond de gratis app meteen de Boxee Box op hetzelfde wireless netwerk en kon ik de fysieke afstandsbediening wegleggen. Tekst invoeren op de Boxee Box met het onscreen toetsenbord van de iPod Touch werkt nog prettiger dan het QWERTY toetsenbordje op de afstandsbediening.

Goed, dat is wel zo’n beetje alles wat er over de buitenkant te zeggen valt maar het gaat natuurlijk om het afspelen van media. Zoals gezegd, morgen deel 2 over de streaming video apps!

Disclaimer: Voor diegenen die het zich afvragen, ik heb een maand geleden D-Link gevraagd om een review exemplaar (hey, hoop doet leven) maar daar kwam alleen een oorverdovende stilte op terug. Ik heb zelf een exemplaar gekocht van de Boxee Box in de winkel en deze review wordt u dus gebracht met mijn eigen mening, bloed, zweet, tranen en euro’s.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top