Review van de Boxee Box (2) Streaming internet video


De Boxee Box heeft een groot voordeel t.o.v. andere mediaplayers en dat is de focus die het heeft op het afspelen van video content via internet. In het hoofdmenu vind je dan ook 3 categorieën terug die exclusief hiermee te maken hebben. TV series en films bekijken via de diverse online aanbieders kan namelijk prima via de Boxee Box … mits je in Amerika woont en dus gebruik kunt maken van die online aanbieders. Niet alleen zitten er geografische restricties op die het dus buiten Amerika onwerkbaar maken, ook al zouden die er niet zijn, je moet dan nog steeds betalende klant zijn van 1 of meerdere van die aanbieders. Het is een prachtige functionaliteit maar dus niet in Nederland.

De menu optie Apps herbergt echter meer dan 200 apps die een enorm scala aan webdiensten beschikbaar stelt. Social media apps als Flickr, Facebook en Twitter maar ook zo’n beetje alle video en muziekdiensten op het web. De lijst is te lang om op te sommen hier maar bevat o.a. Revision 3 (alle vodcasts die ze hebben), YouTube (waar je kunt inloggen met je account en al je abonnementen op je wachten), Vimeo, TED, Last.fm en Spotify (mits je een Premium account hebt).

Ook de betaalde diensten (zoals Spotify) en de niet-in-Nederland toegankelijke diensten zijn aanwezig als apps. O.a. Hulu, BBC iPlayer, Vudu, Netflix en Pandora zijn er te vinden maar eveneens niet te gebruiken. Dit is echter deels te omzeilen mits je beschikt over een abonnement op een VPN dienst. De Boxee software biedt de mogelijkheid om bij de instellingen een VPN server en account op te geven. Gebruik je een Amerikaanse server, dan kun je dus gewoon bij de Amerikaanse diensten (maar moet je nog wel een account aanmaken daar). Een Britse server geeft je toegang tot o.a. de BBC iPlayer app, wat de Uitzending Gemist van Engeland is. Lastig is wel dat je handmatig telkens de VPN gegevens moet aanpassen of verwijderen als je wilt ‘wisselen’ van regio maar het werkt tenminste wel. Ik kon zonder problemen via Hulu kijken naar tv series.

De Boxee software voorziet ook in het toevoegen van repositories waar mensen zelf hun eigen Boxee apps kunnen aanbieden. Eentje ervan is Bartsidee en via zijn repository is de app Bartsidee TV toe te voegen. Deze app bevat meer dan 10 modules die ondermeer Uitzending Gemist, RTL Gemist, Veronica Gemist enz toegankelijk maken op je Boxee Box. Gratis te gebruiken (hoewel Bart open staat voor donaties) en bijna alleen al voldoende om te compenseren voor de niet toegankelijke Amerikaanse apps.

Beschik je over een iPad (of ander iOS apparaat) en heb je niet zo’n zin om moeilijk te doen met Boxee apps? Ook als je geen Apple TV hebt kun je met een groot aantal video apps op de iPad gebruik maken van AirPlay om de video’s op je tv te kijken via de Boxee Box. De Boxee Box ondersteunt niet-gecodeerde AirPlay waardoor apps als YouTube, Uitzending Gemist en de standaard Video en Foto apps van iOS hun content ook op tv’s kunnen tonen. Een app als BBC iPlayer Global (de videobibliotheek van de BBC en niet de uitzending gemist versie) werkt helaas niet in combinatie met de Boxee Box dus ik neem aan dat het AirPlay signaal van deze app wel gecodeerd wordt en alleen maar werkt icm een Apple TV.

De kwaliteit van de meeste apps -die ik geprobeerd heb- is uitstekend. Natuurlijk hangt de kwaliteit van het beeld vooral af van je internetverbinding en/of je bedraad dan wel wireless  verbonden bent met het internet maar de meeste apps zijn sober en zeer functioneel vormgegeven. Ik ben er slechts eentje tegengekomen die niet goed werkte en die ook 1 keer de Boxee software liet crashen. Helaas was het net Crunchyroll, een streaming video site waar anime series op beschikbaar zijn en waar ik notabene een betaald account heb, dus dat wordt niet genieten van mijn series op het grote scherm.

Uiteindelijk is de content van alle apps natuurlijk eveneens te benaderen vanaf je pc of laptop. Voor veel apps zijn er ook alternatieven op recente TV toestellen en Bluray spelers maar ook iOS en Android apparaten. Het is niet erg complex om dat eveneens (via hdmi of airplay/apple tv) op je tv te bekijken. Tel daarbij op dat de gemiddelde gebruiker niet beschikt over een VPN account waardoor een groot aantal apps niet in Nederland te gebruiken zijn, en ik concludeer dan dat de streaming video/muziek functionaliteit geen echte killer app is om per se de Boxee Box voor aan te schaffen. Aan de andere kant zijn er geen andere mediaplayers die dit op deze manier aanbieden en hoef je maar enkele apps te kunnen gebruiken om al een leuke toegevoegde waarde te hebben. Ik maak regelmatig gebruik van de TED en Uitzending Gemist apps en zelfs veel gebruik van de Revision 3 app om webshows Destructoid, Geekbeat TV en Tekzilla te kijken. De YouTube app bevalt me beter dan degene die op mijn bluray speler zit en als er bezoek is gebruik ik de AirPlay functie om iedereen uren te vervelen met de recentste paar honderd foto’s van de kinderen op de tv.

Je bent zo de hele avond kwijt met die apps en dan heb je nog niet eens je eigen mediabestanden gekeken. Dat gaan we morgen dan maar eens doen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

    • Aangezien ik het op dit moment gratis gebruik -ik ga deze week wel doneren overigens- weet ik zeker dat het WEL gratis te gebruiken is. Bij aanmelden kun je kiezen om het gratis of via een eenmalige donatie te doen.

      Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top