Review van de Boxee Box (3) Afspelen van je eigen mediabestanden


Uiteindelijk heb ik de Boxee Box natuurlijk gekocht om mijn eigen mediabestanden mee af te spelen. En dan bedoel ik niet die standaard kwaliteit divx of xvid bestanden want daar kan elke dvdspeler en de in je TV ingebouwde speler ook mee overweg maar de hele range aan HD videobestanden zoals je die tegenwoordig maakt of downloadt. In mijn testset zitten o.a.:

 • enkele MOV bestanden. Dit zijn HD video’s die met Quicktime gemaakt zijn;
 • enkele F4V bestanden. Dit zijn Flash Video bestanden die je vooral online tegenkomt. YouTube gebruikt ze o.a.
 • een HD WMV video. Een Windows Media Video bestand die je vaak tegenkomt als je zelf videobestanden aan het knutselen bent met bijv. Windows Movie Maker;
 • enkele MP4 bestanden. MP4 bestanden kom je vooral tegen, wederom vaak bij Quicktime en Apple maar het is ook 1 van de weinige formaten die door de Playstation 3 ondersteund worden;
 • ‘eenvoudige’ MKV bestanden. Met eenvoudig bedoel ik dat er slechts 1 audiospoor en 1 videospoor in zit. De TV series die ik download zijn bijna altijd in dit formaat;
 • ‘complexe’ MKV bestanden. Oftewel, mijn anime verzameling die iig altijd ondertiteling in ASS formaat ingebakken hebben en vaak over meerdere audiosporen beschikken, Japans en Engels;
 • DVD bestanden, zowel ISO’s als VIDEO_TS mappen. Beide zijn volledige rips van dvd’s die in de kast staan;
 • Bluray bestanden, zowel ISO’s als STREAM mappen. Beide zijn wederom rips van mijn bluray schijfjes.

Om maar te beginnen bij het goede nieuws, de MOV, F4V, MP4 en eenvoudige MKV’s spelen zonder enige problemen af. Datzelfde geldt ook voor DVD’s iso’s en VIDEO_TS mappen, waarbij zelfs het menu van de dvd’s keurig getoond wordt.

WMV’s spelen weliswaar af maar niet helemaal vloeiend. Beide bestanden die ik probeerde kregen een kleine vertraging bij het afspelen alsof ze heel licht in slow motion gingen. Dat is typisch voor als een processor het dus niet bij kan benen om de video af te spelen. De Boxee Box bevat een Intel Atom processor en zou je -heel algemeen gesproken- kunnen vergelijken met een netbook die dezelfde processor bevat. Die vergelijking maak ik niet voor niets want ook mijn netbook heeft vergelijkbare moeite met het afspelen van HD WMV’s. Ik durf niet te zeggen of het voor alle WMV’s zal gelden voor de Boxee Box maar ik denk dat je WMV’s uiteindelijk beter op een beetje stevige pc kunt afspelen.

Met Bluray iso’s en STREAM mappen (waar de videobestanden van een bluray schijf in staan) heeft de Boxee Box geen enkele moeite. Minpuntje is wel dat het menu niet te zien is maar dat is geen grote ramp. Je moet er wel rekening mee houden echter want je zult de menufuncties van de Boxee Box tijdens het afspelen moeten gebruiken om bijvoorbeeld de extra’s te zien die op de Bluray staan. Bij het afspelen van 1 van de STREAM mappen speelde de Boxee Box automatisch niet de eerste maar de tweede video af. Dat bleek dus 1 van de extra’s te zijn en ik moest handmatig het eerste (grootste) bestand kiezen in de map om daadwerkelijk de film te zien. Dat deed die vervolgens zonder problemen maar helemaal gedachteloos achterover leunen om een filmpje te kijken is er dus niet bij. Aan de andere kant, je zult ook zelf in staat moeten zijn om je bluray schijven te rippen en als je dat kunt, dan is de Boxee Box corrigeren bij het afspelen een hele kleine moeite.

MKV’s
Het lastige met MKV’s is en blijft dat het een containerformaat is. Dat wil zeggen dat het zo’n beetje alle formaten audio, video en/of ondertiteling kan bevatten. Vergelijk het met een ZIP bestand waar ook van alles in kan zitten. Als een mediaplayer MKV ondersteunt, dan wil dat alleen zeggen dat de mediaplayer het formaat herkent en de inhoud daarvan poogt af te spelen. Of dit daadwerkelijk lukt heeft weer te maken met de vraag of alle voorkomende formaten audio, video en ondertiteling ondersteund worden.

De meeste MKV’s die je tegenkomt of maakt (met bijvoorbeeld MakeMKV) bevatten audio, video en eventuele ingebakken ondertiteling die gewoon ondersteund worden door de Boxee Box. Als je ze maakt of downloadt van tv series, dvd’s of bluray’s, dan schat ik in dat 99% zonder problemen zal afspelen. De anime mkv’s die ik zelf vaak download, dat is nogal hit and miss. De makers ervan maken vaak gebruik van de nieuwste technieken om video en audio te coderen, gebruiken vaak hogere bitrates dan standaard en doen er feitelijk alles aan om het geheel zo optimaal mogelijk er uit te laten zien. Zelfs op een (stevige) computer moet je soms aan de slag met allerlei codecs om ze goed af te laten spelen en dan is het (helaas) logisch dat ook de Boxee Box er niet altijd mee overweg kan.

Het goede nieuws is wel dat de Boxee Box de enige mediaplayer is die ik ken die ondertiteling in ASS formaat ondersteunt. Ik heb enkele anime afleveringen kunnen kijken met de correcte opmaak in de ondertiteling en dat lukte me tot nu toe op geen enkele andere mediaplayer. Helaas verschilt het per groep of de MKV’s herkend worden. Enkele tonen wel de ondertiteling en laten de audio horen maar tonen geen beeld. Andere geven zelfs op geen van de drie thuis op de Boxee Box. Wanneer het fout gaat, dan gaat het in bijna alle gevallen om het niet tonen van de video zelf.  Zoals gezegd zal dit liggen aan het feit dat er wordt afgeweken van de standaarden maar dit zou met een update van de Boxee software toch te verhelpen moeten zijn. Zelfs mijn netbook kan, met enige moeite, overweg met deze 720p MKV’s en dan mag je dat ook eigenlijk wel verwachten van de Boxee Box.

Eindconclusie
Na een driedelige review is er genoeg informatie voorbij gekomen. Samenvattend durf ik wel te stellen dat de Boxee Box 1 van de betere mediaplayers-zonder-harde-schijf is die je voor minder dan 200 euro kunt kopen. Dat die al 1,5 jaar op de markt is zegt ook al iets, zeker als je bekijkt hoeveel nieuwere modellen er in die periode bij zijn gekomen. Het grootste pluspunt is de zeer goede ondersteuning voor niet alleen je eigen mediabestanden maar ook de streaming internet video’s terwijl het grootste minpunt juist weer de focus op de Amerikaanse internet media is waardoor je wel beperkt bent op dat gebied als je niet met een VPN aan de slag kunt of wilt. Tel echter het bijzondere design, de zeer functionele afstandsbediening en de perfect werkende afstandsbediening apps mee en dan heb ik weinig moeite met het zeer warm aanbevelen van deze mediaplayer. Het enige voorbehoud dat ik er bij geef is dat die mijns inziens niet de ideale keuze zou zijn als je een klein kastje naast je tv wilt waar zelfs je driejarige mee overweg moet kunnen. De Boxee Box vereist wel wat configuratiewerk af en toe en door het enorme aantal mogelijkheden betekent het ook dat het niet altijd even intuïtief werkt in de software. Hou je wel van een beetje prutsen en proberen, dan heb je aan de Boxee Box een hele goede.

Pluspunten

 • Bijzonder en opvallend design
 • Speelt (bijna) alles af
 • Wifi is standaard ingebouwd en hoeft niet apart gekocht te worden via een dongle
 • Met 150 a 160 euro niet al te duur vergeleken met andere topmodellen
 • Afstandsbediening met QWERTY toetsenbord en gratis afstandsbediening apps voor Windows Phone, iOS en Android
 • Middels honderden apps zijn streaming video sites via internet eenvoudig te bekijken.
 • Volledige ondersteuning van ondertiteling in ASS formaat in MKV’s
 • Uitzending Gemist!
 • AirPlay (ook al is het niet 100% zo functioneel als met een Apple TV)

Minpunten

 • De twee USB poorten zitten onhandig aan de achterkant, onder de ethernetkabel
 • Veel Amerikaanse streaming video sites en content zijn niet te gebruiken in Nederland
 • De anime liefhebber zal nog steeds MKV’s hebben die niet (goed) afspelen
 • Afspelen van bluray ISO’s is niet met behoud van menu’s
 • Hoewel de user interface prima is, zijn er veel opties aanwezig die niet gemakkelijk gevonden worden. Functioneel maar niet intuïtief.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

 1. Hey Raymond,

  Ik ben al een tijdje aan het denken over de Boxee Box. Je review is erg behulpzaam, waarvoor dank!

  Weet je ook of je een USB of externe HD die aan de Boxee Box hangt draadloos kan benaderen? Dat ‘ie functioneert als NAS zeg maar. Dat zou voor mij de doorslag kunnen geven, omdat ik dan mijn films en series niet meer op mijn laptop hoef zetten maar ze direct kan downloaden naar die externe HD.

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Hoof

  Reply

  • Ja, dat zou moeten werken. Ik heb het zelf niet getest omdat de Boxee op een ander netwerk zit dan mijn pc’s maar het heeft een NAS functie waarbij aangesloten usb harde schijven via SMB worden gedeeld. Ik las op enkele fora wel dat de schrijfsnelheden abominabel laag zijn (rond de 5MB/s) maar dat is wel info van ruim een jaar geleden.

   Er wordt bijzonder weinig gemeld over die NAS functie door gebruikers dus ik vermoed wel dat je het niet als unique selling point moet beschouwen. Rechtstreeks downloaden naar een op de Boxee Box aangesloten schijf (laat staan wireless) kon wel eens een tergend trage bedoening zijn. Ik houd het iig op een snelle 32 GB USB stick :)

   Reply

 2. Hoi Raymond, Mooi verslag en nuttig. Ik heb echter het probleem dat Boxee mijn films in video TS niet “leest” , maar wel de bestanden vindt. Echter als ik ga afspelen via bestanden pakt hij telkens enkel een los vob bestand en stopt daarna, waarna ik handmatig het volgende vob bestand moet starten. Gevonden ondertiteling is daarna ook weer opnieuw te vinden, maar krijg ik dan niet meer synchroon. Een hele video TS film in 1x afspelen lukt dus niet. Doe ik iets verkeerd of kan dat gewoon niet. Mijn oude AC Ryan had daar nooit moeite mee, maar was verder veel minder gebruikers vriendelijk. Ik hoop dat je me kan adviseren. Bij voorbaat dank. Paul

  Reply

  • Ik heb geloof ik na de review nooit meer een VIDEO_TS map geprobeerd. De truc was om de .IFO aan te klikken en dat startte dan het dvd menu. Ik lees echter op enkele fora dat de Boxee Box soms die .IFO niet laat zien en dat zou dan verklaren waarom je die problemen ermee hebt. Je bent dan idd gedwongen om alle VOB bestanden 1 voor 1 aan te klikken en dat is bepaald niet prettig kijken.

   Als je de .IFO wel ziet staan in de browser van Boxee dan die iig aanklikken en dan zou het moeten werken. Zie je het niet dan is er maar 1 alternatief en dat is geen VIDEO_TS map gebruiken maar dvd’s rippen naar .iso bestanden. Ik doe dat sowieso altijd omdat het handiger is één bestand voor een dvd te hebben en iso bestanden worden probleemloos gelezen door de Boxee Box.

   Reply

 3. Beste Raymond,

  Aangezien je er verstand van blijkt te hebben..ik heb een probleem

  Ik heb een pc en een boxee box.

  NU is mijn pc pasgeleden opgeschoond en nu moet ik mijn schijven weer gaan delen, dat delen lukt op de pc wel maar ik kom er steeds op uit dat de boxee box een wachtwoord gaat vragen, voorheen was dit niet, hoe kan ik dit oplossen?please help!!

  ik heb er niet zoveel verstand van.

  Kan je me mailen aub.

  mvg

  Silvio Wientjens

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top