Het slechte aan ad blockers

Ik ben Renze Droog en inmiddels ben ik alweer 21 jaar, fanatiek wielrennend, bloggend en heb ik bijna mijn bachelor Informatica binnen. Mijn interesses zijn vrij uiteenlopend: van wielrennen tot bloggen, van psychologie tot dieren, van science fiction tot kritisch op alles en nog véél meer. ‘Later’ wil ik vooral mensen helpen, al ben ik er nog niet uit op welke manier.

De laatste paar jaar zijn er talloze adblockers in omloop, want iedereen ergert zich aan ads (advertenties) en dus moeten ze verdwijnen. Ik erger mij óók aan advertenties, alleen houd dat niet in dat ik ze gelijk weg wil hebben. De reden waardoor advertenties bestaan is niet om jou te ergeren, het is om de website levend te houden.

Tijdens de grote internetzeepbel is gebleken dat de meeste websites en bedrijven daarachter veel minder waard zijn dan iedereen denkt. De grote reden daarvan is dat er maar weinig manieren zijn om via het internet geld te verdienen. Eén van die manieren is via advertenties. Andere manieren zijn veel minder aantrekkelijk: een webshop en lidmaatschap. Er zijn maar weinig websites die daadwerkelijk iets hebben aan een webshop en hetzelfde geldt voor een lidmaatschap. Dus blijft er eigenlijk maar één manier over, advertenties.

Het hele internet is groot kúnnen worden door advertenties. Vooral de laatste jaren zijn er meer en meer advertenties gekomen, vanwege twee aspecten: ten eerste doordat mensen het accepteren, want in de krant, in een tijdschrift, op tv en op de radio zijn ook steeds meer advertenties. Dat is uiteraard slecht, maar niet mijn punt. Het tweede aspect wel: websites waren door hun geld heen, of moesten in de plus gaan om nieuw geld van een investeerder te krijgen, of moesten meer geld gaan verdienen om nieuwe investeerders aan te trekken. Die aspecten zijn de belangrijkste reden waardoor advertenties tegenwoordig zo erg aanwezig zijn.

Advertenties zijn dé reden waardoor websites nog bestaan. Het had ook allemaal kunnen eindigen toen de stroom van het geld van de investeerders op was. Er zijn niet genoeg mensen in de wereld die iets willen bijdragen aan de wereld, zonder winst te maken. Als er veel van die mensen zouden zijn, dan zouden veel websites kunnen teren op gunsten. Zolang daar niet genoeg mensen van zijn, moet je accepteren dat er advertenties zijn. Met een adblocker geef je eigenlijk aan dat je dat niet doet, dat je liever je eigen plezier íets wilt verhogen ten kosten van alle voordelen die advertenties bieden.

En o wee als een website iedereen met een adblocker van hun website gooit, dan wordt iedereen boos. Het bewijs heeft Geenstijl gegeven. Dat vind ikzelf niet echt kunnen. Gebruik je een adblocker, dan moet je ook met de nadelen leven: inzien dat het internet kleiner zou zijn als er geen advertenties zouden zijn. Alles wat je doet heeft een gevolg, óók het gebruiken van een adblocker.

#

Comments (21) Write a comment

 1. Het maakt natuurlijk ook uit of je gebruik maakt van een communityblog in strikte zin of dat je je eigen weblog voert. Zelf doe ik dat laatste met Cahier, een blogspot.com weblog. (Google.) Geen ads daar, tenzij je daar zelf voor kiest door de instellingen daartoe te wijzigen. Google laat je dus zelf de keuze en dat vind ik wel zo netjes. Zelf moet ik er niet aan denken al die reclamerommel op mijn blog.

  Nou ja, geen ads op blogspot.com is natuurlijk betrekkelijk. Zie de bovenbalken bij dat blogplatform, maar dat ervaar ik niet als hinderlijk of opdringerig. Blogs gemaakt met Creative Commons zien er trouwens ook goed uit, functioneel bovendien. Wat zeer belangrijk is. Die mogelijkheid om je commentaar te editten twaalf minuten lang is reuzehandig.

  Reply

 2. Ik gebruik AdBlock en ik word nooit tegengehouden door websites. Alle websites zijn gewoon toegankelijk. Alleen bij de website van MediaFire moet ik AdBlock tijdelijk uitzetten als ik daar wat wil uploaden, want AdBlock blokkeert iets van MediaFire waardoor die website met AdBlock niet 100% werkt.

  Het maakt mij niet uit of de eigenaar van een website wel of niet blij is met het feit dat ik AdBlock gebruik. Ik ben die opdringerige reclame gewoon zat. Bij YouTube wordt je soms geforceerd om naar een reclamefilmpje te kijken dat één minuut duurt. Op sommige websites zie je reclamebalken die de hele tijd van kleur wisselen om je aandacht te trekken. Op sommige websites verschijnt er een reclamevenster die naar jou toebeweegt, of je nou naar boven of naar beneden scrolt. De enige manier om daar vanaf te komen, is dat venster wegklikken. Als je wat intikt bij Google, zijn de bovenste zoekresultaten in het geel, dus ook reclame. Voordat je een Adobe Flash Player-spelletje kan spelen op bijvoorbeeld http://www.speeleiland.nl/ moet je een bepaald aantal seconden naar reclame kijken.

  Na een éénmalige installatie van AdBlock in je webbrowser ben je hier van verlost. Je kunt gewoon weer YouTube-video’s bekijken zonder reclame, nergens zijn er reclamebalken te bekennen, geen reclamevensters, geen gele zoekresultaten bij Google, geen reclame bij spelletjeswebsites enzovoort. Het gebruik van AdBlock bespaart je een hoop tijd en frustratie.

  Bovendien, als je écht van mening bent dat het blokkeren van advertenties heel slecht is: je kunt AdBlock ook zodanig instellen dat hij alleen opdringerige advertenties blokkeert. De niet-opdringerige advertenties worden dan wel getoond. Alleen reclame die aan de voorwaarden van AdBlock voldoen worden dan nog getoond.

  Reply

  • In mijn ogen maak je een denkfout: je denkt dat je het recht hebt om alle websites te bekijken op de manier die jij wil. Dat heb je niet: de mensen achter de websites bepalen hoe jij de website kan bekijken. Als zij het nodig vinden om reclame te gebruiken, dien jij dat te accepteren. Als je dat niet accepteert, zoek je maar een alternatief, is de gedachte van de mensen achter een website. Daar sluit ik mij graag bij aan. Twee soortgelijke voorbeelden: de layout van een website bepaal jij ook niet zelf en toch ga je erheen. Websites met irritante of slechte layouts mijd je ook, wat je ook kan doen met websites met reclame. Door een krant blader je ook terwijl er reclame in staat. De reclame zie je niet eens meer, net zoals je met een website kan doen, maar hij is er nog wel. Je kan de reclame ook uit de kranten knippen, maar doordat jij daar substantieel veel moeite voor moet doen en een ad blocker alles automatisch doet na één installatie, is dat niet te vergelijken, ook al lijkt het op hetzelfde neer te komen.

   Reply

   • Ik heb wel het recht om websites te bekijken op de manier hoe ik het wil. Ik accepteer geen reclame. Ik heb het recht om dat niet te accepteren. Als ik wil dat een website voor mij anders wordt weergegeven, kan ik daar wat aan doen. Met AdBlock kan ik de reclame blokkeren en met Opera Dragonfly kan ik webpagina’s bewerken. Ik kan de achtergrond veranderen, de lettergrootte veranderen, het lettertype veranderen, de tekst veranderen, de afbeeldingen veranderen, de links veranderen enzovoort. Het jammere is dat nadat ik de webpagina herlaad, al mijn wijzigingen verloren zijn gegaan.

    Reply

    • Wat geeft jou het recht om een website aan te passen naar hoe jij dat wil? Doe je dat ook met een trein? Of met reclameborden langs de snelweg? Of in een supermarkt? Nee. Als jij gebruikt van iets – wat volledig jouw keuze is – moet je accepteren dat het is zoals het is of op een goede manier daar bezwaar tegen maken. Het niet gebruiken is een vorm van bezwaar en kritiek uiten is dat ook, maar door het te veranderen en daarmee de website reclameinkomsten mis te laten lopen, is géén goede manier. Of het ook strafbaar is onder de huidige wetgeving betwijfel ik, maar dat betekent niet dat je je niet wenselijk is om je als goede burger te gedragen.

     Reply

     • Ik pas de website niet echt aan. Ik zorg er alleen voor dat voor mij de website anders wordt weergegeven. Voor alle andere mensen ziet de website er nog gewoon.

      Jouw voorbeeld met het veranderen van een trein, reclameborden langs de weg en de supermarkt zijn dus onjuist. Als je dat aanpast, is het voor iedereen die er gebruik van maakt anders, terwijl bij een website ik ervoor zorg dat het alleen voor mij anders wordt weergegeven. Dit zou een beter voorbeeld zijn: als ik een gratis kopie in mijn bezit heb van een trein, van reclameborden langs de weg en van de supermarkt, zou ik die dan veranderen?

      Adverteerders tonen hun reclame in de hoop dat de gebruiker erop klikt. Ik klik er sowieso niet op, dus of ik nou AdBlock gebruik of niet: de adverteerders hebben toch niks aan mij!

      En nee, AdBlock gebruiken is niet wettelijk strafbaar. Nergens in de Nederlandse wet staat dat je verplicht bent om reclame van het Internet te downloaden en te bekijken. Het mag, maar het is niet verplicht. Het is een keuze. Ik kies ervoor om het niet te doen, want ik vind reclame niet zo interessant.

     • Mijn voorbeelden zijn scheef omdat er geen andere voorbeelden bestaan die maar voor één iemand gelden. Jouw voorbeelden zijn net zo scheef: een website is niet jouw bezit. Dat is het grootste tegenargument, want daardoor is het niet de bedoeling dat jij ermee doet wat jij wil.

      Adverteerders tonen hun reclame misschien wel in die hoop, maar ze kunnen ook betaald krijgen voor hoeveel mensen de reclame hebben gezien. Jij telt daarbij niet mee en dus zorg je ervoor dat de website minder geld verdient. Of je er nou op klikt of niet, maakt niet uit. Bovendien durf ik te garanderen dat jij ooit wel eens op reclame hebt geklikt, al dan niet per ongeluk, en dat geld loopt een website nu ook mis.

      Dat het niet letterlijk in de wet staat, betekent nog niet dat het niet strafbaar is. En als het niet strafbaar is, betekent het nog niet dat het wenselijk is.

      Maar goed, ik merk hoe erge hekel jij hebt aan reclame en weigert in te zien dat reclame niet alleen slecht is. Zoals ik al in de blog heb gezegd: zonder die reclame zouden een heleboel websites niet eens bestaan. WordPress heeft tegenwoordig ook reclame op blogs die bij hun gehost zijn. En jij gebruikt nu WordPress. Zonder die reclame zou WordPress misschien wel gestopt zijn. Zonder reclame zou Google niet bestaan. Enzovoort.

     • Ik beantwoord dit bericht even omdat jouw andere bericht niet over een “Reply”-knop beschikt.

      Ik heb inderdaad wel eens per ongeluk op reclame geklikt. Het vervelende was dan dat ik ineens op een andere webpagina kwam waarop stond dat ik een miljoen euro had gewonnen… Dat was dus een leugen. In werkelijkheid wou die website dat ik mij aanmeldde voor een kansspel waarbij ik slechts kans maakte op een miljoen euro. Die misleidende titel was dus een lokkertje.

      Als een website echt geld aan mij willen verdienen, dan moeten ze mij maar een persoonlijke e-mail (geen automatisch verzonden spam) sturen met daarin een hele lijst met reclamelinks. Dan zet ik AdBlock tijdelijk uit en klik ik al die links aan. Vervolgens sluit ik al die pagina’s weer, zet ik AdBlock aan, kan ik weer reclamevrij Internetten en is de eigenaar van die website evengoed blij. :-D

      Ik heb inderdaad een hekel aan reclame. Ik zal uitleggen waarom ik een hekel heb aan reclame.

      Als ik interessante artikelen op het Internet vind, wil ik het rustig kunnen lezen zonder last te hebben van reclame dat steeds van kleur verandert om mijn aandacht te trekken. Als ik wat intik in Google, wil ik alleen echte zoekresultaten krijgen, en geen nepzoekresultaten in een geel balkje. Als ik een YouTube-video wil bekijken, ben ik alleen geïnteresseerd in de video, en niet in een reclamevideo van één minuut die ik verplicht moet bekijken.

      Als ik een leuke film op televisie aan het bekijken ben, wil ik alleen de film zien. Ik vind het dan niet fijn als de film op het spannendste moment wordt onderbroken door reclame. Als ik een programma wil installeren, vind ik het niet fijn als het installatieprogramma allerlei troep (Babylon Toolbar, Google Chrome, Funmoods) probeert mee te installeren. Ik vink die troep altijd af, maar toch vind ik het vervelend dat ze die troep mee proberen te installeren.

      Deze reclame worden zonder dat ik het wil aan mij opgedrongen op het Internet. Ik heb dus alle recht om dit te weigeren door AdBlock te gebruiken.

    • Nogmaals: het is jouw wil om een website te bezoeken. Als je het niet opgedrongen wil krijgen, moet je die website niet meer bezoeken. Jij hebt geen recht om te eisen dat je een website gratis mag bezoeken zonder reclame, die website is niet van jou. En daarmee is het voor mij uit, want als je dat al niet in kan zien, heeft het geen zin meer om er verder nog over te praten.

     Reply

     • “Jij hebt geen recht om te eisen dat je een website gratis mag bezoeken zonder reclame, die website is niet van jou.”

      Dat recht heb ik wel. Het is namelijk wettelijk toegestaan. Ik gebruik AdBlock om websites te bezoeken zonder last te hebben van reclame.

      Je kunt AdBlock bovendien ook zodanig instellen dat alleen opdringerige reclame geblokkeerd wordt. De reclame die aan de voorwaarden van AdBlock voldoen, worden dan wel getoond.

  • Ik ben AdBlock steeds minder aan het gebruiken merk ik. Enerzijds omdat ik vind dat sites die echt irritante reclames gebruiken de prijs moeten betalen door simpelweg minder bezoekers te gaan krijgen. Met adblockers escaleert alleen maar het kat en muis spel waarbij sites pogen steeds hardnekkerige reclames te bedenken waar adblockers het lastig mee hebben. Je ziet nu al veel sites die detecteren dat je een adblocker hebt en daarmee bepaalde functionaliteiten weigeren. Dat mogen zij bepalen maar ik mag weigeren om die site te bezoeken. Dat principe gaat onderuit als je adblockers gebruikt.

   Anderzijds – en dan ga ik met Renze mee qua argumenten – mogen sites een bron van inkomsten hebben. Vooral als het sites zijn waar ik graag kom en die ik dus graag wil steunen zodat ze er volgende maand nog steeds zijn. Dan is het blokkeren van ads simpelweg het blokkeren van inkomsten voor die site en ben je onderdeel van het probleem. Niet van de oplossing.

   Ik ben niet Roomser dan de paus dus ja, ik heb AdBlock geinstalleerd. Maar ik zet hem bewust uit voor alle sites waar ik met enige regelmaat kom en waar ik dus actief gebruik van maak. Als een site iets oplevert voor me, hoe gering ook, dan mogen ze me best die advertentie(s) tonen. Maar ik laat wel een mailtje achter als ik denk dat het de spuigaten uitloopt. Dat wordt soms ook echt gewaardeerd overigens, juist omdat zoveel bezoekers die moeite niet nemen en meedoen aan dat kat muis spel met adblockers.

   Reply

   • Ik ben nog nooit een website tegengekomen die mij een functionaliteit weigerde omdat AdBlock gedetecteerd was.

    Bovendien, door AdBlock te gebruiken blokkeer je niet de inkomsten van een website-eigenaar. Het zit namelijk zo: adverteerders betalen geld aan website-eigenaren om hun reclame op zijn website te mogen tonen. Zolang adverteerders geld betalen aan de website-eigenaar voor hun reclame, blijft de website-eigenaar geld ontvangen. Ik maak mij dus totaal geen zorgen om websites en heb AdBlock bijna altijd aan staan.

    Bijna elke website laat reclame zien. Als ik uit pure principe geen websites meer bezoek die reclame tonen, kan ik alleen nog maar Wikipedia en misschien nog een paar websites bezoeken…

    Reply

    • Dat je zo nog niet tegen bent gekomen wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Integendeel :)

     En zo werken reclame inkomsten voor een site dus niet he? Adverteerders betalen niet (alleen) voor het privilege om te mogen adverteren maar willen wel enige vorm van resultaten zien dat de advertenties daadwerkelijk gezien worden. Hetzij door views, hetzij door clickthroughs. Met een adblocker blokkeer je beide en krijgt een website eigenaar daar echt geen cent voor. Adverteerders zijn ook niet gek.

     Reply

    • Als je uit pure principe geen reclame wil zien, kan je inderdaad maar beter van internet afgaan. Of je principes aanpassen, want ze werken niet in de huidige wereld ;)

     Reply

 3. hallo

  renze dus als ik een dvd koop dan mag volgens jou de producent de film ergens “adrandom” onder breken door een reclame boodschap.
  wie betaald mij de download tijd van de advertentie ????want deze rommel kost mij download tijd en komt mee op de telenet tikker te staan
  google is door zijn reclame rommel niet meer mijn vriend
  ik gebruik een andere zoekmachine
  dat een site reclame moet maken om te blijven bestaan daar heb ik geen probleem mee
  boven of aan de zijkant wat reclame bannertjes storen mij in het totaal niet maar dat er nu woorden als link is de text worden gebruikt daar ben ik dus wel dik tegen
  want dan krijg je onder staande ellende op je pagina
  http://img560.imageshack.us/img560/2090/rommelf.jpg
  en dit wil je dus echt niet heel de dag voor je gezicht hebben zitten.
  advertentie geen probleem mee maar dit is storende rommel waar ik zeken helemaal niet tevreden mee ben
  gr raf

  Reply

 4. Volgens mij zijn alleen de adverteerders zelf fel tegen AdBlock. Zij willen namelijk niet dat hun achterlijke advertenties worden geblokkeerd door de bezoekers van een bepaalde website.

  Ik vind juist dat adverteerders mij moeten vergoeden voor het feit dat ze mij zo vaak ongewenst naar hun achterlijke reclame hebben laten kijken. Ik wens daarom 433965,87 euro te ontvangen van intotaal 3497 adverteerders, en wel nu meteen!

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top