Het dagelijks leven van de webwinkelier

Ik ben al jaren de gelukkige bezitster van een webwinkel. Voor mij is dat inmiddels gesneden koek maar ik heb gemerkt dat de meeste mensen zich moeilijk kunnen voorstellen wat dat inhoudt. Dan vragen ze mij: “maar wat DOE je dan de hele dag?”.
Dat mysterie zal ik hier eens uit de doeken te doen: de dagelijkse gang van zaken voor de webwinkelier. Als basis is het heel simpel. Ik koop dingen in, zet die in de webshop en verkoop het door. Dan komen er nog wat overige aspecten bij en kan het toch nog knap ingewikkeld worden.

Mijn dag heeft een tamelijk vast stramien. Uiteraard begint ie met de computer. Daarop check ik eerst de mailtjes en bestellingen: kijken of er nog klanten langs zijn geweest. In mijn geval zijn dat mensen die kralen bestellen.
Dan check ik wat er betaald is en de betaalde bestellingen print ik alvast uit. Dan beantwoord ik mailtjes en handel ik vragen af.

Vervolgens ga ik de bestellingen inpakken. Dat deel komt elke dag terug want de klanten willen hun bestelling natuurlijk zo snel mogelijk hebben. In mijn geval gaat het om kralen en meestal is de bestelling een heel lijstje aan diverse kralen en onderdelen. Op maandag is het een dagtaak omdat de bestellingen van het weekend ook die dag verstuurd moeten worden.
Dat pak ik allemaal zorgvuldig in. Het mag niet rammelen want dan beschadigt het. En het moet toch plat genoeg blijven zodat het in een bubbeltjesenvelop past.

Als dat als eerste afgehandeld is, kan ik andere dingen gaan doen. Als ik een nieuwe levering met kralen heb binnen gekregen, dan komt dat als eerste. Deze spullen wil ik zo snel mogelijk in de shop zetten om te verkopen, want ze zijn natuurlijk al betaald. Die kralen en onderdelen fotografeer ik eerst zodat ik originele foto’s heb. Dan voer ik ze in in de webshop. Hier gaat ook tijd in zitten want het is belangrijk dat de gegevens zo volledig mogelijk zijn. Dit is belangrijk voor de bezoekers van de website maar ook voor de zoekmachines. Met gebruik van de juiste woorden en de juiste variëteit aan woorden scoor je beter in Google.

Als ik niks meer heb om in te voeren (of er even geen zin meer in), dan is het waarschijnlijk tijd om spullen en kralen te bestellen. Dat is een aspect van een webwinkel waar ik van te voren niet zo over had nagedacht: dat voorraad op raakt – als het goed is – en dat je er op tijd bij moet zijn om het aan te vullen.

Tussendoor gaat de telefoon geregeld. Het is voor een webwinkel belangrijk om telefonisch bereikbaar te zijn want mensen vinden het prettig om een echte persoon aan de lijn te krijgen, zeker als ze het bestellen via internet een beetje eng vinden. Mensen realiseren zich vaak niet dat er achter elk scherm op het internet mensen zitten: iemand heeft dat zo bedacht, iemand heeft die kleuren gekozen en die tekst geschreven. Dan zijn ze aangenaam verrast dat ze een vriendelijk persoon aan de andere kant van de lijn treffen.
Als er iemand belt met een technische vraag (iets over inloggen bijvoorbeeld), dan is de vraag voor Dave. Dat is mijn compagnon en hij is ook van de administratie en de post wegbrengen. Dat is ook een taak die elke dag terug komt: ingepakte bestellingen op de bus doen.

Dat zijn de hoofdwerkzaamheden. Daarnaast komt er nog van alles bij kijken zoals de technische kant van de webshop (verhaal apart) en de marketingkant en promotie van de webshop (enorm verhaal apart). Daar roep ik af en toe hulptroepen bij in want je kunt niet alles zelf. Veel maar niet alles.

Armande Borghardt heeft samen met Dave Berkenkamp meerdere kralen-webwinkels: Kralenkwarts in Nederland en Perlenversand Steinperlenwelt in Duitsland.

#

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top