De informele bibliotheek (2)

<< Deel 1 van de reeks De informele bibliotheek

Ik ben Jo Han Khouw. Tot voor kort was ik informatiebemiddelaar en collega van Raymond bij het Mediacentrum van hogeschool Windesheim. Vanaf 1 mei ben ik bibliothecaris af en met pensioen. Maar ik kom nu al tijd tekort voor mijn vrienden, hobby’s, tuintje en het bijhouden van mijn blog. Wat dat laatste betreft: bibliotheken zijn nog steeds in beeld. Onverwacht veel zelfs. Maar wel in een heel andere gedaante.

Vervolg van mijn selectie van informele bibliotheken. Hier gaat het over bibliotheken in minihuisjes en in oude telefooncellen.

Bibliotheken in minihuisjes

Little Free Libraries

zijn verreweg de meest verbreide manifestatie van ruilbibliotheken. Groene ondernemer Todd Bol kreeg in 2009 het idee om een miniatuurmodel van een bibliotheek te bouwen, ter nagedachtenis aan zijn overleden moeder, die zoveel van boeken hield. Dat idee zette hij met zijn vriend Rick Brooks om in de sociale onderneming: Little Free Libraries.
Onder die noemer zijn intussen al honderden microbibliotheekjes als paddenstoelen uit de grond gerezen. Vanuit Bol’s woonplaats Hudson in Wisconsin (VS) kwam een ware rage op gang, die uitwaaierde naar andere staten, maar ook naar Canada, Engeland, Duitsland en zelfs naar Ghana. Doel is om lokale bibliotheken te versterken. ‘In fact, this entire program has been designed with Friends of Libraries in mind. Little Libraries offer (…) tools to extend the reach of your public library to parts of your community that might not otherwise use it.’ (bron: website LFL, What about the books?).

Hier een Facebookpagina met voorbeelden van Little Free Libraries. Vaak zijn het kastjes op een paal die veel lijken op een gesloten vogelvoederhuisje. Maar er zijn ook andere vormen.

Frans-Jan Mulschlegel met zijn Kleine Gratis Bibliotheek, foto 14 juli 2012

Kleine Gratis Bibliotheek Zutphen
In mei 2012 installeerden Frans-Jan en Ria Mulschlegel hun ‘Kleine Gratis Bibliotheek’ . Het is de eerste officieel geregistreerde Little Free Library in Nederland. De KGB in de Stuurmanstraat is in eerste instantie bedoeld voor de buurtbewoners. Behalve een vermelding op Facebook is er buiten de buurt nog weinig bekendheid aan gegeven. De minibibliotheek is gemaakt van oude nachtkastjes. Tijdens mijn bezoek op 14 juli plaatste Frans-Jan er een verdieping bij. Eén kastje zal speciaal dienst gaan doen als jeugdafdeling. Want kinderen in de omgeving hebben dit boekenstalletje al wel ontdekt.

Kleine Gratis Bibliotheek Zutphen, foto 14 juli 2012

Boekenasiel Nijmegen
Op 9 juni dit jaar vond de officiële opening plaats van het ‘Boekenasiel’. Zo noemt schrijfster Rinske Kegel haar miniruilbibliotheek. (zie Foto, De informele bibliotheek (1)). De totstandkoming ervan was al een mooi voorbeeld van sociaal netwerken (door Rinske beschreven op haar weblog). Het boekenhuisje aan de Merwedestraat is in de stijl van Little Free Libraries, maar met een geheel eigen EHBO uitstraling. Zeg maar een Eigen Handige Boeken Opvang. Bezocht op 10 juli. (link 1) (link 2) (link 3)

Corner libraries

De Amerikaanse kunstenaar Colin McMullan (artiestennaam Emcee C.M. Master Of None) en oprichter van de Kindness and Imagination Development Society (KIDS) startte in 2007 zijn project Corner Library. Hij bouwde een boekenhuisje dat iets weg heeft van een luxe hondenhok. Op het deurtje schreef hij zijn ambitie: ‘This library is meant to encourage us all to publish and share information about local resources, issues, events, the many personal matters we care about deeply.´ Een tweede Corner Library kreeg de vorm van een plantenbak, compleet met zakjes tuinzaad. En McMullan is van plan om nog meer straathoekbibliotheken te maken. (link 1) (link 2)

De Kleine Gratis Bibliotheek krijgt er een verdieping bij, foto 14 juli 2012

Bibliotheken in oude telefooncellen

Engeland
Nadat de mobiele bibliotheek verdween dreigde in 2009 ook de plaatselijke telefooncel in het Zuid-Engelse plaatsje Westbury-sub-Mendip te worden weggehaald. Bewoners pakten het idee op om hun klassieke telefooncel tot bibliotheek om te bouwen. Van de ruim 90.000 cellen in Groot-Brittannië (2002) waren er in 2010 nog maar 12.000 over. Het aantal telefoonbibliotheken kan dus nog even stijgen.

New York
De Amerikaanse architect en industrieel ontwerper John Locke zoekt creatieve oplossingen voor verwaarloosde openbare ruimtes. Als onderdeel van zijn Department of Urban Betterment ontwierp hij een felkleurig kastje dat tussen de schotten van een (open) telefooncel past. (link 1) (link 2) (link 3)

Beesd
Jordi en Michelle de Groot werden geïnspireerd door een krantenartikel over een Duitse telefooncelbieb. Ze waren meteen zo enthousiast dat ze op Marktplaats een oude PTT telefooncel kochten en daar hun ruilbieb in installeerden. Deze PTTbieb staat op een mooi plekje achter de Havendijk langs de Linge. (zie Foto, De informele bibliotheek (1)). Bezocht op 26 juli.

Duitsland
Het Bücherboxx concept wil het principe van duurzaamheid op een praktische manier inhoud geven: hergebruik van oude telefooncellen, scholing van jongeren, gericht op zelfstandig ondernemerschap en het uitwisselen van cultuurbezit (boekenruil).

@ openingsfoto: Roel Wijnants via photo pin cc
@ overige foto’s Jo Han Khouw

#

Jo Han Khouw

Ik was bibliothecaris bij de Provinciale Bibliotheekcentrale Haarlem; bij de Academie voor Sociale en Culturele Arbeid, die overging in de Rijkshogeschool Groningen en later de Hanzehogeschool Groningen; en als informatiebemiddelaar bij hogeschool Windesheim in Zwolle. In 2012 zette ik een punt achter mijn professionele bestaan. Dat wil niet zeggen dat mijn voorliefde voor bibliotheken en informatie van de baan is. In tegendeel, ik kan daarin nu mijn eigen neus achterna. Die brengt mij ook bij andere interesses. Geologie, zwerfstenen. Kunst in de openbare ruimte. Muziek. Ook daar zoek ik graag naar het informatie-aspect. Als slowblogger schrijf ik in mijn eigen tempo. Haast heb ik niet.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top