De klant is koning. Toch?

Pieter Hogendoorn (47) is docent e-marketing aan de Hanzehogeschool Groningen. In zijn vrije tijd speelt hij basgitaar en werkt hij mee aan de ontwikkeling van een ‘state of the art’ Learning Content Management System.

Een lange periode van alleenheerschappij van Windows is aan het afkalven. Niet alleen in het bedrijfsleven, maar ook in het onderwijs. Ik zie veel studenten met Apple laptops, iPads en Android toestellen. En ook management en directie is massaal “aan de iPad”. Alleen de IT-bazen  blijven stug volhouden dat gebruikers zeer gehecht zijn aan Windows. En dat een overstap op andere systemen veel te moeilijk is voor ze ……terwijl om hun heen diezelfde gebruikers fluitend hun Apples en Androids tevoorschijn halen.

Studenten nemen zelfs hun eigen virtuele werk-omgeving mee. Ze laten Blackboard, Sharepoint en Outlook links liggen, systemen waaraan HBO-instellingen vele tonnen spenderen. Omdat ze die onplezierig vinden werken. Een student zei tegen me: “Nee, wij kijken nooit op Blackboard. Aan het begin van de cursus downloadt iedereen de bestanden van Blackboard en zet die in zijn Dropbox. En daarna houdt 1 persoon van onze projectgroep Blackboard en Sharepoint in de gaten. Als er daar iets boeiends wordt gemeld, dan plaatst hij dat op Facebook”.  Ook bij docenten zie ik de Google Docs pagina’s oprukken, de Facebookgroepen, de WikiSpaces. De beste reactie van de instellingen zou natuurlijk zijn om de eigen systemen beter te laten aansluiten bij de wensen van gebruikers. Helaas schieten sommige in de reflex van waarschuwen (privacy!) of verbieden (“geen materiaal op openbare sites plaatsen”). Gelukkig gaan ze niet zover als sommige overheidsinstellingen, die Facebook en GMail afsloten – waarna overigens het aantal thuiswerkende personeelsleden fors toenam.

De reactie van van een aantal universiteiten om met GMail en Google Docs te gaan werken is een betere zet. Zie  http://www.emerce.nl/nieuws/nederlandse-universiteiten-google-apps   Overigens biedt ook Microsoft met Office 365 een soortgelijke oplossing.  Ik deel wel de zorgen over de privacy bij deze cloud-oplossingen. Maar ook de huidige situatie is niet ideaal: Windows bevat afluister-“backdoors” en de gebruikersvoorwaarden van Apple en Microsoft geven aan dat gebruikers kunnen worden gemonitord en dat die gegevens worden gedeeld met “partners”. Heb ik nooit bezwaren over gehoord uit onderwijs- of overheidsland. Als de bezwaarmakers tegen de cloud consequent zijn, moeten ze massaal overstappen op Linux en open source software. Ik zelf heb dat al jaren geleden gedaan, trouwens, tot volle tevredenheid. Maar als ik dit bespreek met de IT-afdeling vindt mij een mafkees. Linux? Ben ik gek geworden? Iedereen weet toch dat Windows de standaard is en dat gebruikers daar erg aan gehecht zijn?

#

Comments (8) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top