Kies nog makkelijker een Creative Commons licentie voor jouw werk

Je komt het gelukkig steeds meer tegen. Websites, foto’s, rapporten, artikelen en natuurlijk blogs die een Creative Commons licentie gebruiken om vooraf meteen duidelijk te maken hoe jij als lezer en gebruiker die content mag hergebruiken. Niet alle rechten voorbehouden, niet wachten tot je een mailtje krijgt met een vraag of iemand (alsjeblieft) jouw werken mag gebruiken voor zijn of haar doeleinden maar duidelijk zichtbaar maken wat je er wel en dus ook wat je er niet mee mag.

Nou loont het zich mijns inziens echt om je eens te verdiepen in licenties. Niet alleen Creative Commons licenties maar het hele fenomeen licenties. Ik bedoel dan niet die grote lappen met juridische teksten maar hoe licenties zich verhouden tot al die auteursrechtdiscussies. Licenties zijn in essentie niet meer dan afspraken die iemand -die het auteursrecht heeft- maakt met potentiële gebruikers ervan. Ik ben de eigenaar van een werk maar jij mag er dit en dat mee doen. Zo simpel eigenlijk. Belangrijk voor iedereen die wel eens een werk maakt (en wie doet dat niet?) maar minstens net zo belangrijk voor iedereen die wel eens gebruik maakt van andermans werk (en dat doet echt iedereen). Licenties zijn belangrijker geworden in een tijdperk waar auteurs zich meer en meer bewust zijn van hun rechten terwijl gebruikers zich minder en minder er van aan lijken te trekken. In het wetsvoorstel auteurscontractenrecht ligt bijvoorbeeld dan ook een wijziging van de Auteurswet die auteurs de mogelijkheid geeft hun rechten niet meer alleen over te dragen aan uitgevers maar exclusieve licenties af te geven aan die uitgevers.

Als je echter op het web publiceert, dan kom je echter wel een heel eind met Creative Commons licenties. Op de site van Creative Commons kon je altijd al een eenvoudige wizard doorlopen om een licentie te kiezen die past bij welke mogelijkheden je aan hergebruikers wilt meegeven. Deze is sinds begin augustus vernieuwd en nog iets eenvoudiger geworden. Aan de hand van slechts twee vragen (Mogen derden jouw werk bewerken? en Mogen derden gebruik maken van jouw werk voor commerciële doeleinden?) kun je al een licentie kiezen en automatisch de html code krijgen om dit netjes bij jouw werk te vermelden. Optioneel kun je in de nieuwe versie van de wizard ook nog gegevens over jou en je werk invullen zodat je invloed hebt op de altijd verplichte naamsvermelding.

Het is nu dus nog makkelijker geworden om een CC licentie mee te geven aan je werk. Denk er dus iig even over na om dat dan ook echt te doen!

Oh ja, voor de liefhebbers: de tweede conceptversie van de Creative Commons 4 licenties is inmiddels ook beschikbaar. Veel van de discussiepunten die bij de eerste versie geïntroduceerd werden zijn nog steeds niet allemaal uitbesproken dus doe gerust mee :)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top