Ebooks van de grootmeester van SF

Ik vroeg me vorig jaar al een keer af waarom er zo weinig ebooks te vinden waren van Jack Vance. Ik heb toen de Lyonesse boeken weten te vinden (en gekocht) maar me verbaasd waarom de overige tientallen boeken niet te krijgen waren.

Het was kennelijk een kwestie van timing want ik zie nu bij zowel Amazon als Kobobooks een uitgebreide selectie van al zijn werken te koop staan. Zowel in een reeks klassiekers door uitgever Gateway maar ook een -mij onbekende- uitgever Spatterlight Press die samen met de rechthebbende van de boeken, de inmiddels 96 jarige Jack Vance zelf, sinds enkele maanden bezig is al zijn boeken digitaal beschikbaar te maken. Met nieuwe getekende en geschilderde covers.

Het mooie is dat de ebooks (ook) rechtstreeks verkocht worden op de officiële site van Jack Vance. Zonder DRM. Met 1 aankoop krijg je zowel een ePub versie als een Mobipocket exemplaar tot je beschikking zodat het niet uitmaakt op welk apparaat je de ebooks wilt lezen.

Hoewel je bij Kobobooks zelfs, afhankelijk van de actuele wisselkoersen, enkele eurocenten goedkoper uit bent en de ebooks eveneens zonder DRM verkocht worden, geloof ik zeker wel in rechtstreeks kopen op de site van de auteur zelf. Niet alleen verdient hij er zelf ongetwijfeld wat meer aan, ook het feit dat je netjes twee formaten van hetzelfde boek krijgt en eventuele typografische verbeteringen automatisch beschikbaar worden gesteld is gewoon zoals het eigenlijk hoort. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, kun je deel 1 van zijn vierdelige reeks over de planeet Tschai in de maand augustus gratis downloaden.

Wat wil een Jack Vance fan nog meer?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top