Sony PRS-T1 ereader in de praktijk (1) De ereader en de betere accessoires

Sony PRS-T1 ereader in Geckocover luxe hoes en leeslampje

Heel erg actueel is deze review niet aangezien de Sony PRS-T1 ereader bijna een jaar geleden al op de markt kwam maar tot de tijd dat leveranciers hun nieuwe apparaten uit zichzelf naar me opsturen, zal ik ze zelf op de kop moeten tikken en dat duurt soms eventjes ;)

Beter dan het vorige model
Hoe dan ook, in oktober 2011 kwam Sony met de opvolger van hun eerste 6″ ereader met een touch scherm, de PRS-600. Dit was een prima ereader maar de implementatie van het touch scherm zat het apparaat meer in de weg dan dat het profijt opleverde. Doordat er een tweede (touch)laag over het e-ink scherm lag was de leesbaarheid een stuk minder dan je zou mogen verwachten. Vooral het grote voordeel van een e-ink scherm t.o.v. een tablet, namelijk het minder spiegelen van het scherm ging verloren aangezien ook de PRS-600 veel last had van spiegeling. Mijn eigen ervaring was dat ook de accu van de PRS-600 snel leegliep, ongetwijfeld ook omdat het scherm meer energie nodig had dan alleen maar voor het omslaan van de pagina’s.

Met de PRS-T1 doet Sony de voorganger echter gewoon vergeten. De T1 heeft -vanzelfsprekend- een touchscherm en die heeft geen van de nadelen van de PRS-600 meer. Het scherm reageert zeer vlot op het aanraken waar je bij de PRS-600 echt heel stevig op het scherm moest drukken om respons te krijgen. Bladeren middels het touchscherm, dat kon ook niet met de voorganger maar op de PRS-T1 is een eenvoudige swipe van rechts naar links (instelbaar overigens) voldoende om te bladeren door je ebook. Sony levert desondanks een eenvoudige stylus mee die je dan ook niet per se nodig hebt om te bladeren of door het menu te navigeren maar die wel heel erg handig is op het moment dat je tekst moet ingeven. Er verschijnt dan een virtueel toetsenbord op de PRS-T1 en hoewel ook die met je vingers te gebruiken is, werkt de stylus vele malen sneller en preciezer. Ideaal bij het ingeven van zoektermen bijvoorbeeld. Voor het bladeren zitten trouwens nog steeds ook fysieke knoppen op de ereader zelf, wat wel zo prettig is vind ik.

Ook de T1 heeft een 6″ scherm met de 600×800 resolutie die inmiddels gewoon is geworden voor ereaders van dit formaat. Gelukkig heeft Sony de sterke punten behouden uit de vorige generatie ereaders. Zo weerstaat Sony wederom de verleiding om voor de uitbreidingsruimte te kiezen voor hun eigen Memorystick formaten en is er naast het interne geheugen van 2GB een microSDHC aansluiting aanwezig om tot 32GB aanvullend geheugen toe te voegen aan de PRS-T1. Genoeg voor tienduizenden ebooks of een uitgebreide collectie mp3’s want ook dat wordt ondersteund door de ereader. Muziek terwijl je leest.

De interface, het menu, van de Sony ereaders keert ook hier weer terug met enkele kleine aanpassingen. Smaken verschillen maar zelf vind ik het erg prettig werken dat de menu opties ook als knoppen in tekstvakken weergegeven worden. Het startscherm is voor de helft gereserveerd om weer te geven welk boek je thans aan het lezen bent en welke recente toevoegingen je gedaan hebt. De andere helft is voor de vier ‘knoppen’ die je het meest zult gebruiken. Op een vervolgscherm kun je nog bladeren naar de overige instellingen van de ereader. Dit zijn instellingen die je niet regelmatig zult wijzigen en dan is het prettig dat deze ook ‘uit het zicht’ blijven als je dagelijks gebruik maakt van je ereader. Eén van die instellingen is voor de wifi. De Sony PRS-T1 beschikt, in tegenstelling tot alle voorgaande modellen, over wifi om eenvoudig ebooks rechtstreeks op de ereader te zetten.

Accessoires
Inmiddels maak ik al vele jaren gebruik van ereaders. Eén kenmerk die ereaders met tablets (en vele andere apparaten) deelt is toch wel de karigheid van de meegeleverde accessoires. Een standaard micro usb kabeltje wordt door Sony meegeleverd met de aanname dat je de ereader via een usb poort van een computer oplaadt. Concurrenten Amazon en Kobo doen het niet anders maar juist ereaders neem je mee naar plekken waar je geen pc’s of laptop tot je beschikking hebt. Een USB stekker voor het stopcontact zou werkelijk standaard geleverd moeten worden maar ontbreekt dus jammerlijk. Vanzelfsprekend is een stroomadapter wel voor enkele tientjes apart verkrijgbaar bij Sony ….

Ereaders wegen weliswaar heel weinig maar om dat te bereiken wordt er veel van plastic gebruik gemaakt. Had de PRS-300 (de paar jaar oude 5″ ereader van Sony) nog een metalen afwerking, net als o.a. de Kobo Touch is ook de PRS-T1 een vingerafdrukkenmagneet. Bij zowel de PRS-300 als de PRS-600 kreeg je nog een sleeve meegeleverd waar je de ereaders in kon vervoeren maar voor de PRS-T1 kon zelfs dat er niet meer vanaf.

Wil je je lichte, dunne, dure en vooral kwetsbare ereader handig meenemen in je tas of rugzak? Stel je er prijs op dat je de stylus na enkele dagen nog niet kwijt bent geraakt? Dan zou ik absoluut investeren in een aparte stevige hoes. Ook bij Sony kun je die bestellen natuurlijk maar dat kost je ongeveer de helft van wat de ereader zelf kost. Persoonlijk wil ik dit soort praktijken -apart verkopen van accessoires die inbegrepen zouden moeten zijn- niet aanmoedigen en dus heb ik een hoes besteld bij Geckocovers. Die specialiseren zich in hoezen en accessoires voor ereaders en tablets, hebben uitstekende prijzen en kwaliteit en leveren zeer vlot aangezien ze gewoon in Nederland gevestigd zijn. Zelf lees ik graag in bed en dan kan een hoes met een lampje, of een apart lampje in mijn geval aangezien ik meerdere ereaders gebruik, eveneens een nuttige aanvulling zijn. Houd er dus rekening mee dat je behalve de ca. 130 euro voor de ereader dus ook eventueel nog 30 tot 40 euro kwijt bent aan accessoires, afhankelijk van hoe en waar je hem wilt gebruiken.

In het tweede deel van de review ga ik morgen uitgebreid in op hoe je ebooks op de Sony PRS-T1 krijgt en wat de mogelijkheden zijn om de ebooks te lezen en te beheren.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

 1. Is het mogelijk om grieks-nederlands en vv woordenboek te installeren op Sony PRS-T1? en hoe doe je dat?

  Reply

  • Helaas een makkelijk antwoord want op pagina 113 van de handleiding vind je terug: Only the dictionaries included on the Reader can be used. New dictionaries cannot be installed or added.

   Je kunt dus geen nieuwe woordenboeken installeren

   Reply

 2. Sorry, het is gewoon de hoes van jouw foto! Maar de vraag blijft verder hetzelfde! Past hier mijn PRS-600 in?

  Reply

  • Ik durf dat niet met zekerheid te zeggen. Zodra ik mijn PRS-650 weer terug heb kan ik het eens proberen (die is qua uiterlijk identiek aan de 600) of die in de hoes past van de PRS-T1. Bij Geckocovers bieden ze apart hoezen aan voor deze beide types dus ik gok dat die inderdaad niet uitwisselbaar zijn.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top