Sony PRS-T1 ereader in de praktijk (2) Ebookstore, Bol en DRM

de Bol ebookshop op de Sony PRS-T1 ereader

Een ereader koop je niet voor het uiterlijk of de accessoires maar natuurlijk om er ebooks op te lezen. Dat doet de Sony PRS-T1 dan ook uitstekend en de ereader beschikt over alle mogelijkheden die je maar zou willen om het lezen ook aan jouw eigen smaak aan te kunnen passen. Behalve het standaardlettertype -dat voor mij altijd uitstekend voldoet- kun je nog 6 andere lettertypes kiezen. Het grootte van het lettertype is maar liefst in 8 verschillende stappen te vergroten (of te verkleinen) zodat je gegarandeerd geen bril nodig hebt om een ebook te kunnen lezen.  Ook kun je de ‘view’, de weergave van het ebook zelf aanpassen door standaard ingezoomd te blijven en beschikt de Sony over een handige Page Mode die ebooks met een vaste opmaak en grootte kan splitsen. Die functies zijn vooral nuttig als je PDF’s wilt lezen op de ereader: je kunt ingezoomd lezen en pagina’s die in kolommen opgemaakt zijn ‘splitsen’ zodat die elke kolom als een pagina behandelt.

De ebooks kopen/erop krijgen, dat is nog wel even een ander verhaal.

Leuker kunnen we het niet maken, ook niet makkelijker
Als je de ideale gebruiker bent van een ereader, dan koop je natuurlijk netjes al je ebooks online in een webwinkel. Daarna begint normaliter het gehannes om dat met Adobe Digital Editions ook op je ereader te krijgen omdat DRM dat nu eenmaal nodeloos ingewikkeld maakt. De ereaders van Kobo en Amazon maken onderdeel uit van hun eigen infrastructuur waardoor je op resp. de Touch en de Kindle eenvoudig de boeken kunt downloaden die je in hun webwinkels (al dan niet op de ereaders zelf) gekocht hebt.

Hoewel Sony een knop met Store op de PRS-T1 heeft staan leidt die -in Nederland tenminste- niet naar de Reader Store van Sony. In Nederland werkt Sony samen met Bol.com en wordt je middels de Store knop op de ereader doorverwezen naar de mobiele ebookstore van Bol. Daar kun je dan, met alle beperkingen van dien want e-ink schermen zijn niet bedoeld om fijn op te internetten, zoeken naar ebooks. Na aankoop kun je inderdaad meteen de ebooks downloaden op de PRS-T1 zelf waarmee je eindelijk nut hebt gevonden voor de wifi mogelijkheid van het apparaat.

Echter, je moet door redelijk wat hoepels springen wil je het voor elkaar krijgen dat die Store ook uberhaupt verwijst naar Bol.com

Als je gewend bent om ebooks te kopen, dan ben je gebruiker van Adobe Digital Editions. Bol verwijst er naar, ebook.nl verwijst er naar, noem ze maar op. Sony levert echter Reader for PC mee waarmee je de ebooks moet beheren en op je ereader moet zetten. Ik zeg moet want hoewel de Sony PRS-T1 op de officiële lijst van ondersteunde ereaders staat van Adobe Digital Editions, wordt deze in veel gevallen niet herkend door de Adobe software. Ook bij mij lukte het niet en dat dwong mij om software te installeren die ik helemaal niet wilde.

De Store functionaliteit in de software Reader for PC is nog treuriger dan op de ereader zelf want in de software worden alleen maar twee linkjes gegeven: eentje voor het Engelstalige aanbod en eentje voor het Nederlandstalige aanbod van Bol.com die beide dus verwijzen naar de site van de boekengigant. Om de Store functionaliteit op de PRS-T1 te laten werken is het nodig om de ereader te autoriseren binnen de Reader for PC met jouw Adobe ID. Het kan wellicht aan mij liggen maar dat lukte me in eerste instantie dus niet totdat ik Adobe Digital Editions (waar je sowieso je Adobe ID moet ingeven natuurlijk) installeerde op de laptop waarmee ik dit aan het proberen was. Toen vroeg Reader for PC bij het inpluggen van de ereader of het apparaat geautoriseerd moest worden. Ja dus! Ik zou het niet graag willen uitleggen aan onschuldige kopers van deze ereader. Het zegt genoeg dat de 4 pagina’s tellende instructie al niet voldoende waren voor mij om het voor elkaar te krijgen.

Nu moet ik toegegeven dat Adobe Digital Editions ook een beperkt vervelend stukje software is maar dat je nu twee iritante stukken software nodig hebt voor je ene ereader is al bijna een reden om Sony ereaders af te zweren. Gelukkig kun je na het autoriseren van je ereader meteen Reader for PC deïnstalleren want Calibre heeft in tegenstelling tot ADE geen enkel probleem om ebooks te beheren op de PRS-T1. Ben je Calibre gebruiker, of ben je bereid dit te gaan gebruiken, dan heb je definitief minder frustraties met deze ereader. Als toegevoegde bonus kan Calibre ironischerwijs handiger overweg met de mogelijkheid van de Sony ereaders (waaronder de PRS-T1) om ebooks in collecties/mappen in te delen op het apparaat zelf. Hier volgt later deze maand nog een blogpost over.

Conclusie
Als ereader om puur ebooks te lezen is de Sony PRS-T1 echt een aanrader. Een solide apparaat, fijn touchscherm en veel mogelijkheden om de vormgeving van het ebook naar eigen smaak aan te passen. Met de Store functionaliteit en de aanwezigheid van wifi op de ereader wekt Sony echter verwachtingen die niet waargemaakt worden. De koppeling met Bol is een flinterdunne en zeer bewerkelijk & lastig om te realiseren als gebruiker. Het feit dat Adobe Digital Editions, de standaardsoftware voor ebooks met DRM, de ereader niet (goed) herkent is simpelweg een flater van de hoogste categorie. Als je je dan ook nog beseft dat met een prijskaartje van ca. 130 euro de PRS-T1 drie tientjes duurder is dan de Kobo Touch die wel een vlekkeloze integratie heeft met een goed werkende ebookstore, zonder problemen in Adobe Digital Editions te beheren is en ook beschikt over een uitstekend touchscherm & wifi, dan weet je welke ereader ik aanbeveel aan anderen.

De ironie is dat de meeste ereaders in Nederland voornamelijk ebooks uit het illegale circuit zullen bevatten en dan gaan alle genoemde nadelen niet op. Als je ebooks zonder DRM op je Sony PRS-T1 wilt zetten, dan kan dat gewoon met het meegeleverde kabeltje en een willekeurige pc of laptop. Je zult de Store niet (willen) gebruiken, je hoeft je ereader niet te autoriseren en je hebt dus ook geen Reader for PC nodig. In alle reviews die ik zelf heb gelezen heb ik niemand ooit iets zien opmerken over hoe onhandig het werken met ebooks-met-DRM is icm deze ereader. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de Sony PRS-T1 ereader wel eens de best verkopende ereader kon zijn voor iedereen die *niet* ebooks met DRM koopt ;-)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

  • Binnen een jaar zelfs want zolang is die nog niet uit natuurlijk. Daar mag je dan echt nog wel garantie op krijgen. Al gemeld bij verkoper of Sony?

   Reply

 1. Ik ben al twee dagen bezig met via http://www.bibliotheek.nl e-books te downloaden. Ik begrijp inmiddels dat ik beter kan stoppen. Dank voor je duidelijke artikel.
  Begrijp alleen niet hoe de bibliotheken in Nederland het downloaden van e-books op deze manier organiseren.

  Reply

  • Hoe bedoel je? Je reactie staat onder een review van de Sony ereader en hoewel Sony’s eigen ebookstore (en ereaders overigens) anno 2015 niet meer gemaakt of ondersteund worden, kun je er nog steeds prima ebooks bij de bibliotheek mee lenen/lezen.

   De bibliotheek heeft een instructiefilmpje plus handleiding op de site staan die prima werkt met de Sony PRS-T1 en PRS-T2. In de handleiding vind je een aparte paragraaf als je over een PRS-T3 beschikt:

   https://veelgestelde-vragen.bibliotheek.nl/stappenplan/165/138

   Reply

   • Het downloaden van e-books via bibliotheek.nl verloopt probleemloos op een Windows computer. Je moet het maar eens proberen op een iMac. Ik heb jouw tips en de instructies van de KB vandaag op mijn iMac weer opnieuw opgevolgd maar ook nu weer zonder resultaat. Mijn Sony e-reader geeft het volgende aan: “Dit apparaat wordt correct herkend door de computer”. Maar in de “Reader for Mac” en in “Adobe Digital Editions” wordt de Sony e-reader niet herkend. Het probleem is dat ik de downloads niet kan synchroniseren met mijn Sony e-reader.
    Ik heb nog steeds contact met de KB. Mocht het een keer gaan lukken dan laat ik het weten.
    Ook heb ik contact gehad met Sony maar die: “Kunnen het niet helemaal achterhalen” en komen met open deuren.
    Als je de gouden tip hebt dan hoor ik het graag.

    Reply

    • Of het een gouden tip is weet ik niet maar ik zou zelf eens proberen om een oude versie van Adobe Digital Editions te installeren. Het zou voor de herkenning van een ereader eigenlijk niet uit moeten maken maar ik heb enkele keren succes gehad door juist een oudere versie te gebruiken.

     Zo is versie 2 nog steeds te downloaden van de site van Adobe: http://download.adobe.com/pub/adobe/digitaleditions/ADE_2.0_Installer.dmg Bij gebrek aan een Mac kan ik het helaas niet voor je testen maar het is de moeite van het proberen waard denk ik.

     Reply

     • Nee, helaas ook niet gelukt. In de instructies van de KB staat dat het plaatsen van een e-book voor een Sony e-reader anders werkt. Vervolgens wordt verwezen naar “Reader for Mac”.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top