Documenteren en archiveren van tweets

Enkele maanden geleden schreef ik over de mogelijkheid om tweets te archiveren met behulp van Hootsuite maar kon ik niet geloven dat er geen andere (betere?) methoden waren om tweets te bewaren. Twitter zelf voorziet niet in een fatsoenlijke functie om oudere tweets te kunnen vinden en je moet al behoorlijk geluk hebben als je tweets van meer dan een week oud wilt raadplegen. Ondanks het feit dat Twitter beweert dat dit op termijn gaat veranderen en dat je tenminste in staat zult worden gesteld al je eigen tweets te kunnen downloaden, is het nog lang niet zo ver. Er zijn ook diverse diensten uit de grond gestampt op het web om je eigen tweets veilig te stellen. Eentje daarvan, Tweetnest, gebruik ik zelf en daar komt dus bijvoorbeeld die link naar het bericht over Twitter vandaan. Ik wist dat ik hem zelf getwitterd had en dat bleek ik inderdaad op 25 juli gedaan te hebben.

Behalve het bewaren en archiveren van je eigen tweets ben ik echter vooral geïnteresseerd om tweets met specifieke hashtags te bewaren. Alle tweets rondom specifieke gebeurtenissen (bijeenkomsten), evenementen (#OS2012) of de wekelijkse twitterchat #blogpraat om precies te zijn. Het zal een afwijking zijn van een informatiespecialist maar ik archiveer mails van mailinggroepen waar ik aan deelneem, heb dat vele jaren gedaan met logbestanden op IRC voor de kanalen waarin ik actief was en wil ook graag terug kunnen zoeken wanneer wat is gezegd op twitter tijdens gebeurtenissen, evenementen of #blogpraat.

Gelukkig was ik al gewend met mail en de IRC logbestanden dat een oplossing er niet standaard is. Voor een selectie van tweets is dat er dus ook niet. Je kunt niet bij twitter zelf zoeken naar oudere tweets, laat staan ze exporteren en bewaren maar ook de Googles en Microsofts van deze wereld bieden je weinig soelaas. Als de grote jongens het niet doen, dan zijn er gelukkig wel weer niche oplossingen. Behalve de Hootsuite methode zijn er nog diverse webdiensten die, met uiteenlopende functionaliteiten, de mogelijkheid bieden om -binnen de limieten van de twitter api- rapportages te maken van alle tweets met een specifieke hashtag. Je hebt betaalde diensten, zoals de rapportagetool van Hootsuite dat ook is, die vooral gericht zijn op de marketing kant en merken volgen op twitter maar ook gratis diensten die het eenvoudigweg mogelijk maken een spreadsheet met tweets te genereren.

Tweetreports
Met Tweetreports heb ik zelf geen ervaring en dat komt omdat het een betaalde dienst is. De prijzen variëren tussen de $9 en $199 per maand en hoewel dit overduidelijk op het zakelijke segment gericht is, biedt zelfs het $9 abonnement de mogelijkheid om grote hoeveelheden tweets te bewaren en te exporteren naar o.a. PDF.

Hashtracking
Hashtracking is op dit moment een gesloten beta waar je op aanvraag (eventueel) gebruik van kunt maken maar zal zonder twijfel ook met een stevig prijsplaatje gaan komen. Hashtracking analyseert alle tweets die bij een zoekterm horen op uitgebreide wijze en richt zich op het meten van reikwijdte en invloed op de markt. Hoewel ik het zelf niet heb kunnen testen kun je wel (andermans) rapportages bekijken en dat doet me iig vermoeden dat je niet in staat bent om tweets te exporteren naar bijvoorbeeld PDF of een andere database om ze later apart nog eens te doorzoeken. Ik ben nog wel benieuwd of deze functie er komt want Hashtracking ziet er wel als een volwassen product uit. Hopelijk niet met een te volwassen prijskaartje straks.

Tweetdoc
Dat het gratis kan bewijst Tweetdoc. Deze site heeft als doel om gebeurtenissen via tweets vast te leggen en biedt (alleen) een rapportage als PDF aan. Je kunt een zoekactie opgeven en aangeven op welke datum (of een tijdsbestek) er gezocht moet worden. Je kunt nog aanvinken of anderen jouw rapportage ook mogen zien en of de nieuwste tweets bovenaan moeten staan. Er is een limiet van 500 tweets en aangezien Tweetdoc gebruik maakt van de twitter api heeft het bijzonder weinig zin om tweets ouder dan twee weken te zoeken op deze manier. Zoek je echter recente tweets, dan krijg je een uitgebreide PDF met tweets en overzicht van de deelnemende twitteraars. Jammer genoeg kun je hier niets aan bewerken of filteren, dus de spammers die #blogpraat de laatste weken teisteren zijn ook in de PDF terug te vinden.

SearchHash
Een gelikte en flitsende site heeft SearchHash niet maar het levert gratis een overzicht van alle tweets met een bepaalde hashtag in een bepaalde periode die je vervolgens (alleen) als CSV bestand kunt downloaden. Dat geeft de mogelijkheid om in OpenOffice of Excel de tweets ook nog te sorteren of op andere manieren te bewerken. Goed, je hebt geen flitsende layout, twavatars en statistieken maar wel een instant database met tweets waar je -handmatig- spamtweets uit kunt verwijderen. De inleiding op de site zegt het allemaal eigenlijk al: Want to save or analyse all the tweets which used a particular hashtag? Enter a hashtag below to get a list of all the tweets which referenced it, to download as a CSV spreadsheet or share with friends or colleagues – great for post-event analysis. No logins or spam tweets involved, promise. n.b. Twitter only makes the last few days’ tweets available to search, and limits search results to around 1,500 tweets.

Ik heb nog even gespeeld met Storify maar hoewel dit een prachtige (gratis) dienst is, leent het zich niet echt om handmatig honderden tweets in een verslag te zetten mijns inziens. Daarbij ontbreekt ook de mogelijkheid om het gemaakte verslag te exporteren naar PDF of een ander formaat voor later hergebruik. Storify is ideaal om een verhaal te vertellen aan de hand van sites, foto’s, video’s en ook tweets maar niet voor het documenteren en archiveren van tweets.

De ideale oplossing heb ik echter nog niet gevonden. SearchHash levert gratis weliswaar de beste resultaten door spreadsheets met de tweets aan te bieden maar ik zag wel wat kleine fouten in de spreadsheets staan. Sommige tweets worden afgekapt en als een hashtag 2x in een tweet voorkomt dan gaat er ook iets mis. Ik ben stiekem wel benieuwd of Hashtracking ook exportmogelijkheden heeft, dan wel gaat aanbieden maar daar wil ik eigenlijk geen (of niet veel) geld aan kwijt zijn maandelijks.

Maar zijn dit alle tools en diensten die er zijn om tweets te kunnen downloaden, documenteren en archiveren? Of zijn er meer? Ik hoor het graag!

@foto via reegmo/Flickr

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (15) Write a comment

  • Thinkup ziet er goed uit maar is alleen voor het archiveren van je eigen tweets. Het ziet er wat uitgebreider uit dan Tweetnest -wat ik gebruik- dus die gaat iig wel mijn bookmarks in. Jammer dat je niet makkelijk kunt wisselen want ik heb tienduizenden tweets in Tweetnest zitten die ik kwijt zou raken bij overstappen.

   Die TAGS Google spreadsheet werd me via twitter ook al aangeraden door Mariette! Beetje meer werk om het goed werkend te krijgen maar dan doet hij het ook fraai! De spreadsheet komt zelfs met basis analyses en statistieken. Eens kijken of ik hier nog een aparte blogpost aan waag.

   Reply

  • Indrukwekkend! Ik vrees dat het mijn kennis en kunde ver te boven gaat om zoiets te reproduceren maar dat ziet er uit alsof je hiermee inderdaad alles kunt archiveren wat je maar wilt.

   Reply

 1. Ik laat via ifttt.com de tweets automatisch naar evernote sturen. SocialSafe is ook een optie om al je activiteiten op sociale media op te slaan. Met twitario kan je een pdf of een ebook maken van je tweets.

  Reply

  • IFTTT gebruik ik inderdaad ook in combinatie met Evernote hoewel ik daar “alleen” de mentions naar toestuur en alle favorites. Alle tweets die ik zelf plaats archiveer ik al op een andere plek. Ik merk trouwens wel dat het wel een aardige druk legt op het synchroniseren van Evernote met de clients. Als je heel veel tweets laat binnenstromen dan heeft dat wel consequenties dus :)

   SocialSafe en Twitario gaan op mijn lijstje van archiveren van eigen tweets, die kende ik nog niet dus dank!

   Reply

 2. Ik ben ook informatiespecialist, al 28 jaar in het archiefvak maar ik zie geen nut en noodzaak in het archiveren van (triviale) informatie. Al helemaal niet van (persoonlijke) tweets. Wel in het zoveel mogelijk vernietigen ervan. Dat zal wel mijn persoonlijke afwijking zijn :-)

  Reply

  • Dat verbaast me dan wel een beetje. Als informatiespecialist, en helemaal als je in het archiefwezen werkt, bestaat er niet iets als triviale informatie. Triviaal is een waarde-oordeel gekoppeld aan iemands eigen context. Musea en archieven zitten propvol documenten en informatiebronnen waar de gemiddelde gebruiker het nut niet van in ziet maar die wel degelijk grote historische waarde (kunnen) hebben of voor onderzoek belangrijk zijn.

   Bas Haring gaf tijdens het NVB jaarcongres enkele jaren geleden het voorbeeld van een verzameling menu kaarten (van restaurants). Ogenschijnlijk ‘triviaal’ totdat er een onderzoek werd gedaan naar eetpatronen e.d. waarvoor dit een waardevolle collectie bleek te zijn.

   Grote verzamelingen tweets geven een tijdsbeeld, reflecteren de actualiteit van dat moment en schetsen een plaatje van taalgebruik en sociaal maatschappelijke verhoudingen. Marketeers beschouwen het als een enorm waardevolle bron om trends en marktonderzoek uit te destilleren dus ik snap echt niet waarom een informatiespecialist geen enkel nut en noodzaak ziet in het archiveren ervan.

   Overigens, als je de persoonlijke tweets vergelijkt met musea die brieven en dagboeken bewaren, dan kan dat dus ook interessant zijn. Het is wel een uitdaging om kaf van koren te scheiden, dat dan weer wel ;)

   Reply

 3. Tweets bewaren; ik ben er terughoudend mee. Maar heel simpel is: copy paste de tweet url in een browser en save dit adres dan in feedly op een topic board naar keuze. Eenvoudig doorzoekbaar met Feedly pro.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top