Gmail in je Google zoekresultaten

Gmail meegenomen in je Google zoekresultaten

Het zal wel weer flink wat discussies losmaken over privacy en de (on)betrouwbaarheid van Google. Dat was het eerste dat ik dacht toen ik gisteravond de blogpost las op het Google blog over het experiment dat ze uitvoeren om GMail mee te nemen in jouw persoonlijke Google zoekresultaten.

Al vanaf de lancering (nee, de aankondiging) van Gmail waren er velen die bezorgd waren dat Google alle mails op hun server zou gebruiken voor eigen duistere doeleinden.  Google zou je mail lezen, analyseren en van alles doen wat jij niet wilde. Wat dat dan precies zou moeten zijn en of jij dat dan wel of niet zou willen, dat werd me nooit helemaal duidelijk. Google wees fijntjes op hun privacyverklaring en liet het aan de mensen zelf over om wel of niet een Gmail account te nemen. Tegenwoordig snappen de meesten (?) gelukkig wel dat bij elke gratis dienst zij zelf het product zijn en in ruil voor een prima maildienst en ditto zoekfunctie betaal jij met gerichte advertenties en informatie over jou en je zoekgedrag.

En zoeken via Google is natuurlijk al lang persoonlijk geworden. Of je je zoekgeschiedenis nu wel of niet hebt aanstaan, de zoekresultaten passen zich toch aan. Sociale media heeft invloed, de +1’s nog meer en je kunt zelf ongewenste sites semi permanent laten verdwijnen uit jouw lijst met zoekresultaten. Google leert van jou wat je wel en niet wilt zien.

De allerbeste bron met relevante informatie over wat ik interessant vind kon inderdaad wel eens mijn Gmail zijn. Ik gebruik het als primair mailadres en de paar gigabytes aan mail die ik daar heb staan is feitelijk een uitgebreide knowledge base waarin ik zelf ook bewust informatie in bewaar over personen en van alles en nog wat. Werk en prive. Grote kans dat als ik iets zoek wat mij interesseert, ik er ook wel mailtjes over heb ontvangen of verstuurd. Dus ja, ik heb me gisteravond meteen aangemeld voor dat experiment. Ik wil wel weten of het mij wat oplevert.

En jij? Wel of niet?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

 1. Ik ga eerst eens afwachten, want ik blijf het een wat merkwaardige ‘dienstverlening’ vinden

  Reply

 2. Wat ik nog niet goed snap: welke mails worden nu doorzocht voor het zoekresultaat?

  Die van/aan jezelf
  en/of
  die van/aan je vrienden
  en/of
  die van/aan “iedereen”?

  Reply

  • Het is bij mij nog niet actief maar ik neem aan dat alles wordt meegenomen wat zich in de Gmail bevindt, behorende bij het Google account waarmee je ingelogd bent bij Google. Dat zouden dus alle mails zijn die jij ontvangen hebt (van “iedereen”) en verzonden hebt (aan “iedereen”).

   Ik gok dat Google vroeger of laat ook nog wel iets doet met de integratie van je G+ Cirkels die ze ook in Gmail doorgevoerd hebben maar ik denk niet dat dit tijdens het experiment al het geval zal zijn.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top