Archiveren van tweets in een Google Spreadsheet met TAGS

Ik kreeg zowel via twitter als rechtstreeks meerdere reacties op de blogpost van gisteren over het archiveren van tweets. De meest interessante -omdat alle overige suggesties alleen voor je eigen tweets bedoeld zijn- was een tip over het gebruik van een zeer uitgebreide Google Spreadsheet: Twitter Archiving Google Spreadsheet (TAGS).

Dat je een hoop kon met spreadsheets dat wist ik wel maar dit juweeltje stelt je enerzijds in staat om te zoeken naar tweets en alle gevonden tweets  te importeren in een tabblad Archive. Anderzijds kun je ook allerlei analyses uitvoeren en als je gebruik maakt van de geavanceerde functies (waarvoor je wel een API key moet aanvragen bij twitter en invullen) kun je nog een stapje verder gaan met die analyses.

Hoe gebruik je TAGS nu?

 • De recentste versie van TAGS kun je kopieren naar je eigen Google Drive door hier te klikken. Geef het een naam naar keuze en controleer als je de spreadsheet geopend hebt of je 2 nieuwe menu opties erbij hebt gekregen, TAGS en TAGS Advanced. Je ziet ze in bovenstaande schermafdruk ook staan. Zie je ze niet, klik dan op de blauwe knop die je in het spreadsheet ziet staan;
 • Op de site van de maker wordt in een filmpje getoond dat bij het eerste keer uitvoeren van een zoekactie automatisch om autorisatie gevraagd wordt door twitter maar ik ben zelf eerst naar Tools -> Script manager gegaan en heb daar het script setup gedraaid. Dat zorgt er o.a. voor dat het script gegevens van de Twitter API mag opvragen;
 • Bij de settings (zie hieronder) vul je de zoekterm in waarop gezocht moet worden (#blogpraat in mijn geval), de periode waarin gezocht moet worden en het maximale aantal tweets dat je wilt vinden;
  • Bij zoektermen kun je boleaans zoeken, dus met AND, OR en NOT;
  • Standaard staat de periode op default en dan wordt er met terugwerkende kracht vanaf het moment van zoeken gezocht. Met een pulldown menu kun je kiezen om alleen tweets van vandaag, gisteren, 2 dagen geleden enz tot 7 dagen geleden te zoeken. Handig als je tweets van een specifieke dag zoekt;
  • Het maximale aantal tweets is standaard 1500 en hoger kan niet dankzij de beperkingen die de Twitter API heeft;
 • Klik in het menu TAGS op Run Now! om de zoekactie uit te voeren. De gevonden tweets worden automatisch geïmporteerd in het tabblad Archive.

In het Archive tabblad staan nu alle tweets. Dit is een reguliere spreadsheet dus hier kun je ook in bewerken. Zelf heb ik alle spamtweets hier uit verwijderd die er tussen zaten maar normaliter hoef je hier weinig aan te doen. Je kunt ook kolommen verwijderen maar dat raad ik af aangezien je waarschijnlijk nieuwe tweets wilt importeren en het waarschijnlijk het archief kapot maakt als je teveel in de structuur rommelt. Ik heb een kopie gemaakt van de relevante rijen en kolommen naar een nieuw spreadsheet toe.

Bij Summary krijg je eenvoudige statistieken te zien over de tweets in je Archive. Top tweeters, aantallen tweets, retweets, getweete links enz. In het tabblad Dashboard krijg vervolgens je enkele van die statistieken ook nog als grafieken te zien.

Zoals gesteld kun je nog uitgebreidere statistieken en gegevens in de spreadsheet krijgen als je je aanmeldt voor een API key maar voor mijn doeleinden was dat niet nodig. Als je gebruik maakt van de standaardmogelijkheden kun je probleemloos alle tweets verzamelen in de spreadsheet en eenvoudig hergebruiken of publiceren. Voor dat laatste kun je binnen Google Drive natuurlijk ook gebruik maken van de Publish to the web functie in het menu. Kleine toevoeging nog: met de limiet van 1500 tweets zul je bij zoekacties die heel veel tweets opleveren meerdere malen per dag wellicht het script Run Now! moeten uitvoeren. Je kunt er dan voor kiezen om dat script automatisch en periodiek te laten uitvoeren zodat die bijvoorbeeld zelf elk uur alle nieuwe tweets ophaalt. Hoe dat moet vind je ook op de site van TAGS.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top