Copyright removal notices gaan impact krijgen op Google’s zoekrankings

Torrentsites vinden voor auteursrechtelijk beschermd materiaal zal moeilijker worden?

Je kon er eigenlijk op wachten. Google ligt al jaren onder vuur van grote lobbypartijen die verwoed pogen het publiek weg te houden van p2p sites waar je films, muziek, games en ebooks kunt vinden. Een tijd geleden is Google ook begonnen met het inzichtelijk te maken van het aantal removal notices dat zij krijgen van rechthebbenden om sites die inbreuk zouden maken, te weren uit hun indexen. Dat begint al aardig grote vormen aan te nemen als je die rapporten zo eens doorleest constateerde ik in mei dit jaar. Google krijgt maandelijks verzoeken om 1,2 miljoen URL’s te verwijderen. Die worden lang niet allemaal gehonoreerd maar het heeft impact.

Die impact blijkt alleen maar groter te worden. Op hun Inside Search blog kondigde Google aan dat ze hun algoritmen gaan aanpassen om de zoekrankings van sites negatief te laten beïnvloeden door het aantal valide (en gehonoreerde) copyright removal notices. Hoe meer terechte verwijderverzoeken wegens inbreuk op auteursrechten een site krijgt, hoe lager in de zoekresultaten de site komt te staan. Zoals te lezen valt: Sites with high numbers of removal notices may appear lower in our results. This ranking change should help users find legitimate, quality sources of content more easily.

Google haast zich verder om duidelijk te maken dat ze hoor en wederhoor blijven toepassen maar vooral de grotere bekendere torrentsites zullen dit gaan merken in hun ranking in Google. Of ze daar zelf wakker van liggen betwijfel ik, net zoals het bijzonder weinig effect zal hebben op de doorgewinterde zoeker van dit soort content op dit soort sites want die gebruikten toch al geen Google om hierop te zoeken. De casuele internetter zal het wel gaan merken denk ik en de lobby partijen (ik hoor Brein nu al weer kakelen) zullen er blij mee zijn.

Voor de SEO experts is er weer een nieuwe -en best interessante- nieuwe factor bij. Zou het ook nog extra invloed hebben op sites die veel andermans content recyclen? Gaan sites en blogs elkaar bestoken met copyright removal notices voor elkaars content in de hoop elkaars ranking omlaag te krijgen? ;-)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top