Gmail in je Google zoekresultaten, het vervolg

Dit keer heeft Google records gebroken. Bij mij tenminste. Meldde ik enkele dagen geleden nogdat Google een experiment ging doen om ook je Gmail te betrekken bij je Google zoekresultaten, 1 dag later kreeg ik al de bevestiging dat die feature was aangezet voor mijn Google account.

Thanks for joining the Gmail in personal search results field trial. We’re now ready to start showing you relevant email and content from Gmail next time you search on Google.

En in de mail gaven ze al vast preventief antwoord op te verwachten kritische vragen:

These results are only visible to you, so you need to be signed in, and the pages are transmitted over SSL-encrypted channels, the same security protocol used in Gmail.

En zoals je aan bovenstaande schermafdruk kunt zien werkt het net zo subtiel als aangekondigd. Je moet weliswaar gebruik maken van google.com en niet google.nl maar dat deed ik sowieso al. Bij zoekacties waar je geen resultaten in je Gmail gevonden wordt gebeurt er niets en zie je ook niets maar zodra dit wel het geval is krijg je rechtsboven een dichtgeklapt venster met Gmail results.

Op het plusje klikken levert je een overzichtje op van alle mail die de termen bevatten waarop je gezocht hebt. Dit wordt in de standaardweergave van Gmail weergegeven, als conversatie, dus zowel inkomende als uitgaande mail wordt doorzocht en getoond.

Zelf vind ik het best handig. Ik gebruik de Google zoekmachine vaker voor zoekacties dan dat ik de zoekfunctie in Gmail gebruik en dit brengt beide handig bij elkaar. Ik vond gisteren meteen een relevante nieuwsbrief in mijn Gmail terwijl ik in Google zocht naar wat de huidige game van de maand was op Playstation Plus en ik ben wel overtuigd van het nut. Dat zelfs het Gmail vakje niet getoond wordt als er ook geen mail is die aan de zoekactie voldoet vind ik netjes en datzelfde geldt voor het standaard ingeklapt zijn van je Gmail zoekresultaten. Als iemand met me meekijkt op mijn scherm zit ik er in ieder geval niet op te wachten dat mijn prive mail getoond wordt.

Nu ben ik benieuwd of dit ook een blijvertje bij Google wordt of dat het ook over een tijd stilletjes afgevoerd wordt. Het blijft immers een experiment.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top