Over authentieke content bij het bloggen

Hoe origineel ben je tegenwoordig nog als blogger? Schrijf je al je eigen stukken? Hoe authentiek is jouw content? Geen vragen die ik mezelf gesteld heb in het verleden moet ik toegeven maar wel interessante vragen die nu relevanter worden in een tijd waarin bloggen weer hot is. Na toch wel een dip in het fenomeen bloggen de laatste paar jaren -ongetwijfeld mede veroorzaakt door de opkomst van Facebook, Google+ en Twitter- heb ik het idee dat bloggen weer helemaal terug is en populairder dan ooit.

Daar is natuurlijk niks mis mee. Er kunnen wat mij betreft niet genoeg mensen zijn die hun ervaringen, kennis en kunde willen delen met de wereld, hun schrijfkunsten willen verfijnen of zich op wat voor creatieve manier dan ook willen uiten naar de wereld toe.

Je hebt echter, in wat ik nu dan maar de Silver Age van bloggen noem, een grote groep mensen die af en toe, veel, frequent of zelfs exclusief gebruik maken van content en ideeën van anderen. Er zijn platforms die dit ook specifiek aanmoedigen. Bij Tumblr kun je met enkele klikken andermans content opnieuw op je eigen blog zetten, Google+ en Facebook doen  hetzelfde en bij Pinterest is het hergebruiken van andermans afbeeldingen zelfs de hele dienstverlening. Dat mag je content curation noemen (waar de marketeers en SEO cowboys zich harder op storten dan de informatiespecialisten) maar de scheidslijn met jatwerk is soms flinterdun.

Wat zegt het over je blog als je veel of volledig gebruik maakt van content en concepten van anderen? Op Frankwatching verscheen eind juli een interessant artikel waarin het gebrek aan authentieke content bij blogs gesignaleerd werd. Nu vind ik dat gemiddeld genomen wel meevallen want ten eerste zie ik het eigenlijk primair bij Tumblr blogs en tja, daar mag je het ook wat meer verwachten dat goede content veelvuldig hergebruikt wordt en ten tweede kun je natuurlijk zelf als lezer prima bepalen of je een dergelijk blog dan wel of niet gaat lezen.

En die lezer, daar gaat het om. Is die geïnteresseerd om een blog te lezen waar de mening van de blogger niet uit voortklinkt en waar veel content van anderen gebruikt wordt? Volg je een blog om de blogger of alleen om de artikelen, ongeacht of de blogger ze geschreven heeft of niet? Het eerste lijkt me  en als het onverhoopt toch het tweede mogen zijn, dan zijn dat lezers waar ik in ieder geval geen rekening mee houd. Ik denk dat bloggen alleen maar leuk is als je je eigen stukken schrijft, je eigen mening verkondigt of wat voor doel je ook maar hebt toen je besloot te gaan bloggen.

Maar bij dat cureren van, hergebruiken of jatten van andermans content, daar komt nog wel wat meer bij kijken. En ja, ik heb het weer over auteursrecht natuurlijk. In een discussie op het blog van Kitty Kilian over ditzelfde onderwerp werd eens te meer weer duidelijk dat er vaak hergebruikt wordt (de term jatten is meer van toepassing maar vooruit dan maar) zonder dat er toestemming gevraagd wordt. Het besef dat er een naamsvermelding bij hoort met een linkje naar het oorspronkelijke werk is gelukkig nog wel aardig ingesleten maar velen beschouwen dit ook als voldoende en een vrijbrief om alle content die maar op het internet staat vrijelijk te mogen jatt hergebruiken. Zelfs uitspraken als dat je als blogger in dit tijdperk van overvloedige content blij mag zijn als anderen je stukken (zonder toestemming) recyclen en herpubliceren kwamen voorbij. Ik vrees dat het niet alleen de gedachte maar ook de praktijk van velen is.

Waar ik daar op hamerde, en wat ik hier nu herhaal, is dat je nog zo veel goede bedoelingen kunt hebben maar dat diegene die wel de moeite neemt om zijn eigen content te schrijven de eigenaar is van dat stuk. En dat die content jatten niet anders is dan als je iemands fiets meeneemt. Dat die fiets toevallig niet op slot zat is geen excuus, net zo min als je een sticker op die gejatte fiets zou plakken dat die oorspronkelijk van een ander was.  Als je andermans artikelen of blogposts wilt hergebruiken, dan vraag je toestemming. Punt. Uit. Geen discussie.

En de meeste bloggers zullen je meteen die toestemming geven. Bloggers bloggen meestal om te delen, om bekender te worden, om gelezen te worden. Hopelijk hebben ze ook vooraf al nagedacht over die toestemming en geven ze, met een Creative Commons licentie, aan wat je wel en niet met alle artikelen mag doen die je op hun site of blog vindt. Toestemming vooraf geven zodat je content opnieuw gebruikt mag en kan worden onder bepaalde voorwaarden, dat kan vele problemen oplossen.

Met een Creative Commons licentie geef je ook nog eigenlijk hetzelfde signaal af als met het prachtige logo dat bovenaan deze blogpost prijkt. Ik meld jou wat jij mag doen met deze blogpost want ik kan jou dat ook vertellen … het is 100% mijn eigen content. Authenthiek, mijn woorden, mijn schrijfstijl met mijn eigen keurmerk ;)

@ afbeelding met dank aan Anja Brunt

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

 1. En als je dus niks over cc licenties hebt staan op je site mag niemand het zomaar hergebruiken.

  Maar ik ben ook echt tegen het delen van content. Schrijf mooie stukken op je eigen site, maak reclame via twitter enz. En als je meer bekendheid wil schrijf je gastblogs.

  Wil je iemand citeren: mooi, pas het citaat in in je eigen verhaal.

  Want ik schrijf mijn blogs zodat mensen op mijn site komen.

  Overigens moet je eigenlijk onderscheid maken tussen al die vele typen blogs die er zijn, bij deze discussie. Ook dat nog!

  Reply

  • Nee, sorry, de edit functie werkt met Ajax en dat gaat niet (goed) op Safari.

   Reply

 2. Ben ik het volkomen mee eens! Ik blog niet lang maar alles wat ik schrijf is 100% van mij! Soms lees ik weleens andere blogs waarvan ik weet dat ze mijn blog lezen en lees ik mijn eigen idee terug of zelfs woorden. Dat is ook de reden waarom ik mijn blog ‘beveiligd’ heb, ik weet dat het makkelijk te omzeilen is maar het gaat om de boodschap. Het zijn mijn woorden en zo wil ik dat ook houden!

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top