De BeBook Pure in de praktijk

De ereader die ik nu review is net beschikbaar en deze keer wel actueel. Met dank aan BeBook kon ik namelijk enkele dagen hun nieuwe ereader, de BeBook Pure uitproberen en dat was natuurlijk de uitgelezen kans om alle eerdere ervaringen die ik met ereaders heb te vergelijken met het recentste  model op de markt.

Nou is een 1 op 1 vergelijking niet echt aan de orde. Toepasselijk de Pure genaamd is de BeBook Pure een no-nonsense ereader. Daar waar de andere ereaders, zoals de Sony PRS-T1, de Kobo Touch en de nieuwe Kindle modellen alle beschikken over wifi en een touchscherm, focust de BeBook Pure zich alleen op het digitale lezen zelf. Geen wifi, geen touchscherm, geen mp3’s, puur een ereader waar je gewoon je ebooks op kunt lezen en uiteindelijk is dat natuurlijk waar je een ereader voor koopt.

Hoe zit dat nou met BeBook?
BeBook is vooral bekend als Nederlandse fabrikant van ereaders. Zo brachten ze de BeBook ereader uit, later hernoemd naar de BeBook One, de BeBook Club, de BeBook Club S en de BeBook Neo. De leverancier leek van het toneel verdwenen dankzij een failissement maar is door een overname van het merk door het eveneens Nederlandse  BAS  Group weer terug nu met de introductie van de BeBook Pure.

De BeBook Pure is, niet verrassend, een 6 inch ereader met een 600×800 e-ink scherm zoals hun voorgaande modellen en alle andere concurrerende ereaders. Wat meteen opvalt is het uiterlijk van de Pure. Een zachte kunststof behuizing die wat rubberachtig aanvoelt met mooi afgeronde hoeken waarin de knoppen verzonken zijn. Het voelt solide aan en geeft het idee dat je hem rustig in je rugzak mee kunt nemen naar het strand toe zonder bang te worden dat zand of een paar druppels water meteen onherroepelijke schade aan je elektronica toebrengen. De BeBook Pure is ook bijzonder dun met 8mm en weegt bijna niks met 188 gram.

Qua aansluitingen zit er een micro USB poort op de ereader waarmee je hem, met de meegeleverde usb kabel, kunt aansluiten op je pc en waarmee je ook de ereader tegelijkertijd oplaadt. Naast twee uitkepingen die gebruikt worden om de los aan te schaffen cover te bevestigen zit er ook nog een micro SD kaart sleuf in waarmee je het 4GB interne geheugen verder kunt uitbreiden met maximaal 16GB, genoeg voor alle boeken die je mogelijkerwijs maar op de ereader wilt zetten.

Aangezien de BeBook Pure niet beschikt over een touchscherm, zijn alle benodigde functies verwerkt in de knoppen op de ereader. Opvallend is dat de twee bladerknoppen geintegreerd zijn in de rechterkant van het apparaat. Voor mij betekende dat ik telkens bij het vastpakken 1 of beide knoppen per ongeluk indrukte maar tijdens het lezen blijkt dit vervolgens wel degelijk fijn te werken. Sowieso prefereer ik het om te bladeren met fysieke knoppen, ook al zou er een touchscherm op gezeten hebben.

Uit alles blijkt dat BeBook bij de Pure gestreefd heeft om hem licht en makkelijk te gebruiken te maken. Je hoeft niet te priegelen met het bladeren en je kunt hem gemakkelijk met 1 hand bedienen. Tot je wilt navigeren door de menu’s of wilt gaan zoeken naar 1 van de honderden of duizenden ebooks die je op de Pure hebt gezet.

Precies dit aspect is de reden waarom een touchscherm prettig werkt op een ereader, sterker nog, waar touchschermen zo’n beetje voor gemaakt worden. Alle eerdere generaties ereaders bewijzen echter dat het wel degelijk mogelijk is om met goede knoppen efficient te navigeren en daarom verbaast het me dat de Pure een ronduit priegelige navigatie en enter knop heeft in de vorm van de cirkelknop. Door op de randen van de ring te drukken navigeer je naar boven, beneden, links en rechts en de knop in het midden fungeert als enter knop. Ik heb toegegeven geen hele kleine handen maar ik drukte regelmatig per ongeluk de enter knop in terwijl ik probeerde te navigeren. De ring en de knop zit te dicht op elkaar voor mij tenminste. Als je tekst moet ingeven (om iets te zoeken bijvoorbeeld) dan verschijnt er een onscreen toetsenbord waar je met de ring elke letter moet selecteren en vervolgens bevestigt met de enter knop.  Dat is definitief makkelijker gezegd dan gedaan en juist als je in je luie tuinstoel zit een kleine frustratie. Gelukkig heb je de knop tijdens het lezen zelf niet nodig natuurlijk maar juist voor een no-nonsense ereader had die belangrijke knop beter mogen zijn.

De software
Over het startscherm, het Leesmenu, is goed nagedacht. Het grootste deel gaat vanzelfsprekend op aan het tonen van het boek dat je nu aan het lezen bent inclusief de cover. Heel prettig is dat je daar ook meteen ziet hoe ver je bent in het boek, een logisch iets dat je echter niet terugziet bij andere ereaders. De onderste helft van het scherm is gereserveerd voor de drie laatst gelezen boeken inclusief op welke pagina je gebleven was terwijl het laatste boek dat je op de ereader gezet hebt subtiel bovenaan vertoond wordt. Dit in positief contrast met de eerder besproken Sony PRS-T1 die dat precies andersom doet om vage redenen. Je wilt immers liever de boeken zien die je aan het lezen bent dan de boeken die je op de ereader gezet hebt?

Over het hoofdmenu kan ik kort zijn, dat werkt uitstekend. Middels 9 grote iconen kom je bij de Bibliotheek, Bookmarks, Favorieten, Verkenner, Zoeken, Afbeeldingen, Instellingen en de Handleiding. De laatste knop brengt je terug naar het leesmenu.

Met de eerste drie, Bibliotheek, Bookmarks en Favorieten kun je je ebooks beheren. Alle ebooks op de Pure worden in 1 lijst getoond in de Bibliotheek, 7 per pagina en gesorteerd op titel. Daarbij worden ePubs en Mobipocket boeken overigens wel gegroepeerd: je krijgt eerst alle ePubs en dan alle Mobipocket boeken, mocht je beide formaten gebruiken. *In* ebooks kun je bookmarks toevoegen op willekeurige pagina’s en die worden vervolgens dan getoond in het gelijknamige menu. Een handige manier om alle boeken die je aan het lezen bent bij elkaar te houden dus. Ebooks kun je ook markeren als favoriet en het zal je niet verbazen dat deze ebooks vervolgens bij de Favorieten getoond worden. Het is een goede manier om bijvoorbeeld een selectie van ebooks die je nog wilt gaan lezen te maken en bij de Favorieten heb je ze dan handig bij elkaar staan.

De ebooks zelf
De ebooks zet je er op middels de usb kabel, eigenlijk zoals je dat gewend bent met alle ereaders. Wifi is alleen maar interessant als er ook een met de ereader geïntegreerde ebookshop aanwezig is, zoals bij een Kindle of de Kobo Touch en  het heeft weinig tot geen toegevoegde waarde als dit er niet is. Je sluit dus je Pure ereader aan op je pc en de ereader wordt meteen zichtbaar in je Verkenner zodat je je ebooks er op kunt kopiëren. Adobe Digital Editions herkent de BeBook Pure meteen en zal meteen vragen om hem te autoriseren waarna je er ook alle ebooks met DRM op kunt zetten. Voor Calibre is de BeBook Pure nog iets te nieuw want die wordt nog niet expliciet ondersteund. Wel kun je de Calibre functie gebruiken om te verbinden met een folder en als je Calibre dus verbindt met de drive letter die de Pure krijgt op je PC kun je alsnog alle ebooks beheren via Calibre.

De BeBook Pure ondersteunt ePub (met en zonder DRM), PDF, txt, html, fb2 en Mobipocket (zonder DRM). Vooral dat laatste is een prettig overblijfsel uit de begintijd van de BeBook ereaders: de BeBook One begon als ereader voor alleen Mobipocket ebooks in een tijd dat ePub nog niet de standaard was in Europa.

ePub wordt als de huidige standaard logischerwijs volledig ondersteund door de Pure. Bij het lezen van ebooks in het ePub formaat kun je in een submenu naar de inhoudsopgave van het ebook, gelijk springen naar een specifieke pagina en bookmarks toevoegen danwel het boek als favoriet markeren. Daarnaast kun je de weergave aanpassen met 6 verschillende groottes van het lettertype, de marges veranderen en het scherm roteren mocht je dat prettiger lezen vinden. Voor de fanatieke lezer kun je zelfs instellen dat die periodiek (elke minuut bijv.) zelf de bladzijde omslaat. Het lettertype zelf is niet aan te passen hoewel ik dit niet als een groot gemis ervaar.

Met PDF’s moet je, zoals gewoonlijk, rekening houden met de bladspiegel van de PDF. Reguliere PDF’s zijn opgemaakt in A4 en dat betekent een uitgezoomde weergave op een ereader, ook op de BeBook Pure. Ik heb echter een aantal ebooks in PDF formaat die opgemaakt zijn in A6 formaat en die lezen als een trein. De meeste opties werken dan ook nog steeds, behalve het aanpassen van de grootte van het lettertype en de marges. Ook onthoudt de Pure bij PDF’s niet waar je gebleven bent als je tussendoor een ander boek gaat lezen en zul je in dat geval zelf een bookmark moeten zetten.

Mobipocket boeken worden dus ook ondersteund. Dat zal niet voor al te veel mensen in Nederland interessant zijn maar ik heb daar nog een kleine collectie van die ik vroeger gekocht heb. Als ze voorzien zijn van DRM, dan werkt het inderdaad niet –zoals aangegeven- maar de DRM vrije worden keurig geopend.De weergave is niet helemaal optimaal en vooral bij opgemaakte tekst en afbeeldingen laat de Pure het wel wat afweten maar reguliere ebooks zijn goed te lezen. De extensie moet wel mobi zijn want het ook de veel voorkomende prc extensie bij Mobipocket wordt niet herkend. Het kan dus toch nog handig zijn ze in Calibre te converteren naar ePub formaat.

Conclusie
Al met al levert BeBook met de Pure precies wat ze zeggen te leveren: een no-nonsense ereader. Een ereader gebruik je waarschijnlijk veel in de trein en op vakantie en juist dan heb je sowieso weinig aan een wifi functie. Een lichte en superdunne ereader met een mooie en stevige kunststof behuizing die tegen een stootje kan doet precies wat je nodig hebt. Het is een makkelijk mee te nemen apparaat waar je zonder problemen en poespas ebooks op gaat lezen. Een goede hoes blijft mijns inziens essentieel maar dat geldt voor alle ereaders.

De minpunten, daar zijn er uiteindelijk twee van. De navigatieknop vind ik zelf niet prettig genoeg werken op een ereader die bewust geen touchscherm heeft maar de mate waarin je daar last van hebt kan en zal persoonlijk zijn. Het tweede minpunt is echter minder subjectief. Met een prijs van 100 euro is de BeBook Pure weliswaar 30 euro goedkoper dan de concurrerende Sony ereader maar is die uiteindelijk precies even duur als de Kobo Touch. Je kunt je wel profileren als no-nonsense ereader maar als een ereader zoals de Kobo met alle toeters en bellen erop net zo duur is, dan wordt het lastig uitleggen waarom je zou moeten kiezen voor de BeBook Pure. Een prijskaartje tussen de 50 en 70 euro zou deze keuze definitief makkelijker hebben gemaakt en ik ben dan ook heel benieuwd hoe goed de BeBook Pure het gaat doen naast alle andere ereaders op de Nederlandse markt.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (26) Write a comment

 1. Ik heb de Bebook Pure besteld bij Bol.com en als het goed is krijg ik hem morgen in huis. Ik zal te zijner tijd laten weten hoe ik hem ervaar. ;-)

  Reply

 2. Zoals belooft mijn review van de Bebook Pure.

  Het formaat, gewicht en vormgeving zijn 5 sterren waard.

  Het menu wijst zich zelf. Heel simpel en duidelijk van opzet en geen overbodige zaken.
  Geen touchscreen en geen wifi ervaar ik niet als een gemis, want daar heb ik mijn iPad voor. En door een e-book bladeren gaan zeker zo fijn met de knoppen aan de rand.

  De knoppen om bladzijdes om te slaan zitten aan de rechterkant van de Pure en zijn heel makkelijk te bedienen. Doordat ze aan de rechterkant zitten is hij niet handig voor linkshandigen (aldus mijn linkshandige zoon) maar daar is tot nu toe alleen nog maar door de Nook in voorzien heb ik me laten vertellen. Zelf ben ik rechtshandig en dus is het voor mij geen probleem.

  De knoppen onderaan zijn ook goed te hanteren behalve dan de knop (of liever gezegd de ring om de knop) om te bladeren door het menu. Deze is echt bijzonder onhandig zoals ook al vermeld in de review hierboven. Dat hoeft echter geen beletsel te zijn om de Bebook Pure aan te schaffen want zo supervaak gebruik je die toch niet.

  Als je een boek gaat zoeken in de bibliotheek moet je weten om welke titel het gaat en dat is voor mij wat vreemd. Ik zou de boeken sorteren op de achternaam van de schrijver. Maar dat is persoonlijk. Ik zoek mijn boek dan ook op via de verkenner want daar staan alles wel op naam van de schrijver gesorteerd zoals het ook op mijn PC staat.
  Ook geen probleem dus.

  Het scherm is geweldig. Voor mij is het de eerste ervaring met de e-ink technologie en ik vind het inderdaad net zo prettig lezen als een papieren boek. Even in de felle zon geprobeerd en ook daar wordt de belofte van het leescomfort waargemaakt.

  De prijs vind ik heel goed voor wat je krijgt. En het feit dat de Kobo maar net zo duur is met wifi en touchscreen kan mij niet van dat standpunt afbrengen. Ik heb gelezen dat de wifi bij de Kobo niet altijd even goed werkt en het touchscreen ook niet zo soepel is als bij bijvoorbeeld de iPad. Dat zou mij dus gaan irriteren. Maar wellicht ben ik gewoon een verwend persoontje. ?
  Een e-reader is om boeken en tijdschriften te lezen en niet om mee te surfen op internet en bladeren gaat zeker zo prettig met de knoppen.
  Voor de prijs van € 99,95 krijg je een mooie en degelijke e-reader. Ik heb er veel schik mee. Ik vind het echt een aanrader!

  Reply

  • Ik heb de ereader maar ik krijg hem niet aan de praat, het is al verscheidene keren voor gedaan. Als oudere vind ik het niet echt gemakkelijk. Aan doen gaat nog wel en dan kom ik niet verder, in de winkel gaat het sopel als de man het voordoet, maar nu thuis staat er het laatste boek voor en nu!!!!!! Hoe kom ik in de bibliotheek.

   Reply

 3. ik zit te dubben tussen de kobo en ebook pure. Ik heb een goedkope tablet gebruikt om eboeken te lezen, en juist de bladzijden omslaan moet makkelijk gaan. dus, wat raad u mij aan?

  Reply

  • Het blijft uiteindelijk natuurlijk een persoonlijke voorkeur maar de ereaders met een touchscherm vind ik fijner werken voor het bladeren dan degene die dit met toetsen doen. Hoewel een touchscherm van een ereader minder goed/gevoelig is dan bijvoorbeeld die van een iPad, is het ruim voldoende … zeker als je een goedkope tablet gewend bent die ook geen goede schermen hebben.

   Ik zou zelf zonder aarzelen een Kobo aanraden. De Touch heeft dezelfde prijs als de BeBook Pure, terwijl je zeer binnenkort de Kobo Glo kunt kopen die zelfs nog een beter scherm heeft. De recente Sony ereaders (in elk geval de T1) hebben zelfs zowel een touchscherm als fysieke knoppen voor het bladeren dus dat kan ook nog interessant zijn. Bij bijvoorbeeld de Mediamarkt kun je vaak meerdere ereaders even met elkaar vergelijken en dat is wel verstandig voordat je 100 tot 140 euro neerlegt voor een ereader.

   Reply

   • mijn man gebruikt de bebook pure nu een maand. is heel enthousiast omdat hij nu eindeloos kan lezen, nooit meer met boeken hoeft te sjouwen, etc.
    Leest inderdaad heel fijn en lekker licht.
    Toch wel al een paar min puntjes ontdekt.
    Af en toe doet de ereader helemaal niets meer en moet dan gereset worden.
    Toestenbord zeker niet handing… maar ja het gaat tenslotte om het lezen.
    Een probleem heeft hij tot nu toe niet kunnen oplossen: Bij recent gelezen, blijven steeds dezelfde 3 titels staan, terwijl hij al vele boeken na deze 3 gelezen heeft.
    Kan iemand vertellen hoe dit euvel op te lossen?????

    Reply

    • Hiewr precies hetzelfde: boeken blijven staan, terwijlik er al tig na heb gelezen. Hoe het op te lossen is, weet ik helaas ook niet.

     Reply

   • bedankt voor de informatie. Ik zal het zeker uitproberen voor ik ga kopen. er is weinig verschil in prijs van kobo of bebook pure. maar hopelijk gaan ze lang mee.

    Reply

 4. Mijn moeder heeft voor haar verjaardag een bebook pure gekregen, nu heeft ze bij sommige boeken dat de regels door elkaar heen lopen. Is hier wat aan te doen?
  Het probleem met PDF is er ook, is er een mogelijkheid om een PDF-formaat van 14 naar a6 te wijzigen? Misschien dat iemand hier mij kan helpen.

  Reply

  • Het was me bij de review van de Pure ook opgevallen bij enkele boeken. De ereader heeft dan problemen om de tekst goed weer te geven als je een groter lettertype neemt dan gemiddeld. Het hielp bij mij om dan de grootte van het lettertype te verkleinen hoewel je dan waarschijnlijk wel minder prettig leest dat boek. Een andere oplossing kon ik in ieder geval niet vinden.

   PDF’s op ereaders blijven feitelijk altijd problematisch omdat ze 99% van de tijd voor A4 formaat zijn gemaakt en dat leest belabberd op een ereader. Ik zou altijd aanraden om ofwel PDF’s niet te lezen op een ereader danwel te gaan kijken of er ook een ePub versie beschikbaar is van wat je wilde lezen.

   Mocht je toch perse willen, dan heb ik daar vorige maand nog een blogpost aan besteed https://rsnijders.info/vakblog/2012/11/08/pdfs-converteren-of-bewerken-om-ze-op-een-ereader-te-kunnen-lezen/

   Hierin leg ik uit hoe je PDF’s kunt omzetten naar ePub toe en zelfs hoe je met speciale software toch A4 pdf’s kunt omzetten naar A6 pdf’s. Ideale oplossingen zijn het echter niet benadruk ik er gelijk even bij.

   Reply

 5. Had een bebook mini. Nu een pure. Heeft voor mij toch nogal wat negatieve kanten:
  Batterij is binnene een week leeg, vorige gebruikte alleen stroom bij het omslaan van een pagina kon je zeker een maand mee doen.
  Ik moet hem minimaalm1 x per week recetten. Duurt een kwartier!
  Datum, tijdaanduiding werkt van geen meter!
  Recent gelezen boeken zie je inderdaad niet terug.
  Toetsenbord is ook niet optimaal.
  Maar hij leest geweldig!!!!!!!!!!!!!! En ligt geweldig in de hand (en ik heb maar kleine handjes)Dat maakt een heleboel goed.

  Reply

  • Marianne ik zou er mee terug gaan. Tijdens mijn vakantie afgelopen september heb ik vele uren per dag gelezen en ik heb hem niet hoeven opladen in 3 weken tijd. In het begin had ik ook wel dat ik hem moest resetten maar toen had ik hem te vol staan. Nu heb ik er zo’n 100 boeken op staan en heb ik nergens last van.

   Reply

 6. aaaah, de bebook pure wordt niet meer herkend door de computer en laad alleen nog maar op via de kabel aan de computer. hebben hier meer mensen problemen mee en heeft iemand een oplossing voor dit probleem, zodat ik weer boeken op de bebook pure kan zetten. ik heb m sinds december 2012.

  alvast bedankt

  Reply

 7. Heb deze voor de kerst gekocht voor jongste zoon, omdat hij maar 25 euro was in de aanbieding en omdat zijn kleine priegelvingertjes minder last moeten hebben van de navigatieknop :) . Nu nog op zoek naar een hoesje – en dan eentje die niet duurder is dan de ereader was…

  Reply

 8. Mijn bebook pure doet niets meer. Scherm is blijven staan op pagina die ik aan het lezen was. Resetten en opnieuw opstarten gaat niet. Wanneer ik hem oplaad aan computer of netstroom wordt hij bovenin erg warm, da’t is niet op de plaats waar de accu zit…

  Reply

  • @Myrthe Dat klinkt helaas als een defecte ereader :( Ik vrees ook dat je niet hoeft te proberen om een vervangend exemplaar te regelen bij de winkel waar je hem gekocht hebt want de leverancier van de BeBook ereaders (Bas Group) is oktober 2015 failliet gegaan.

   Mocht je nog binnen de garantietermijn zitten (en dus de ereader ergens de afgelopen twee jaar gekocht hebt) dan zou je nog kunnen proberen om een afspraak met de winkel te maken waar je het gekocht hebt. Zo niet dan zul je waarschijnlijk op zoek moeten naar een andere ereader.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top