Gastpost: Toekomst?

Het merk openbare bibliotheek is sterk maar de inhoud echter niet meer. De openbare bibliotheken worden voorbijgestreefd of sluiten zich zelf buiten door moeilijk te opereren. Bezuinigingen zorgen voor onduidelijke horizonten. Gemaakte keuzes zijn niet voortvarend genoeg. Een andere kleur en of opstellingen is niet meer genoeg om de klant binnen te hengelen. Gekozen doelstellingen zijn niet meer van deze tijd. De bibliotheek moet naar de klanten toe. Niet andersom! Het tijdperk van lekker achter de balie zitten is voorbij.

Of is zelfs het tijdperk van de openbare bibliotheek zoals wij die kennen voorbij?

De Openbare bibliotheek ligt achter met verstrekken (uitlenen) van E-books al dan niet door toe doen van de uitgevers. Steeds meer mensen gaan digitaal lezen. Er komen generaties die niet beter meer weten.

Ook op het gebied van informatie verstrekken (inlichtingenwerk) worden ze door het internet voorbij gestreefd. Commerciële partijen starten websites of netwerken waarop mensen elkaars vragen beantwoorden. Doen dus dat waar ooit de openbare bibliotheek sterk in was. En nog erger op die commerciële websites huizen nu ook bibliotheekmedewerkers die hun inlichtingenwerk missen terwijl ze dat toch eigenlijk in de bibliotheek horen te doen. Samen zorgen dat vragen worden beantwoord op de onmiskenbare bibliotheek manier.

De vraag is dus of  op ten duur een openbare bibliotheek nog wel bestaansrecht heeft? Voorbij gestreefd door allerlei andere organisaties en of onafhankelijke informatiespecialisten is het moeilijk om iets voort te laten bestaan met een rijk verleden en een lege toekomst.

In de openbare bibliotheek heeft men jaren lang te veel in een eigen wereld gezeten. De consequenties nu zijn daardoor veel te groot. De uit vele eilanden bestaande bibliotheek heeft moeite met de toekomst. Liever blijft men bibberend achter de fysieke boekenkast wachten op de toekomst, vissend naar subsidies om allerlei onbeduidende projecten te laten draaien. Zonder ook eens echt de handschoen op te pakken en wel overwogen over een mogelijk toekomst na te denken (uitzonderingen daargelaten).

Het zegt al genoeg dat acties van diverse mensen uit de openbare bibliotheek plaats vinden zonder dat men van hogere hand zich daar actief mee zou willen afficheren.

Een naam hebben die iedereen kent is wel mooi maar je hebt er niets aan als de inhoud niet meer klopt. De bibliotheek als organisatie die achter de feiten aan hobbelt, niet op de laatste plaats te danken aan de politiek.

Echter er gloort hoop maar dan van onderuit de bibliotheek. Medewerkers met hart voor de zaak die zich terecht zorgen maken over de overlevingskansen van de openbare bibliotheek.
Zolang er hoop is zal de openbare bibliotheek leven, echter de tijd van pappen en nat houden is nu echt voorbij.

Blog van Joost Heessels, blogger op de website Bibliofuture.nl

Comments (8) Write a comment

 1. […] weblog verscheen eerder op het Vakblog van Raymond Snijders: https://rsnijders.info/vakblog/2012/08/15/gastpost-toekomst/ Het merk openbare bibliotheek is sterk maar de inhoud echter niet meer. De openbare bibliotheken […]

  Reply

 2. Joost, je vertelt wat er aan de hand is, maar ik lees niet een oplossing of een route daar naar toe. Wat zou het de Openbare Bibliotheek dan moeten doen om haar bestaansrecht te houden. En dan alle OB’s en niet een afzonderlijke.

  Reply

 3. Adri, dat is helemaal waar maar dat was dan ook niet het uitgangspunt van de tekst. Echter ik denk dat de openbare bibliotheek vol moet inzetten op het informatie makelaarschap.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top