Waarom je moet weten wat DRM is

DefectiveByDesign.org

Ook de afgelopen weken kreeg ik weer enkele mailtjes van mensen die hulp vroegen bij het verwijderen van DRM zodat ze hun eerlijk gekochte ebooks konden lezen en gebruiken op de manier die ze zelf wilden. Daar krijg ik, sinds ik drie jaar geleden een uitgebreide blogpost plaatste over hoe je dat moet doen, nog steeds wekelijks vragen over en het bewijst voor mij telkens weer hoeveel impact het hanteren van DRM bij ebooks heeft voor een reguliere lezer en koper ervan. Het schrille contrast dat ontstaan is tussen de koper van ebooks en de lezer die “eventjes” een torrent binnenhaalt met alle Nederlandstalige ebooks. Zonder DRM vanzelfsprekend en je hoeft bijzonder weinig moeite te doen om gebruik te maken van dat breed beschikbare aanbod. De koper van ebooks blijft beteuterd achter, worstelend met Adobe Digital Editions, activeren van ereaders, aanmaken van Adobe ID’s en telkens tegen de restricties aanlopend die nu eenmaal gepaard gaan met deze vorm van DRM.

Peter Lee, werkzaam bij Disney, liet in september 2005 in The Economist optekenen: “If consumers even know there’s a DRM, what it is, and how it works, we’ve already failed.” Het mag duidelijk zijn dat de industrie als geheel met DRM jammerlijk gefaald heeft want het zijn precies de betalende consumenten die weten dat er DRM is, wat DRM is en hoe het werkt. Het werkt namelijk in het nadeel van betalende klanten en promoot het illegale aanbod waarbij je geen last hebt van DRM.

Gelukkig zijn er steeds meer uitgevers die inzien dat ebooks voorzien van DRM niet alleen de consument wegjaagt, maar dat het ook andersom werkt. Niet de oude gedachte dat consumenten alleen maar legaal ebooks kopen als alles tot de tanden beveiligd is maar dat het juist als reclame werkt als de ebooks vrij van DRM worden verkocht. Niet alleen kleinere uitgevers maar ook grotere stappen over op het volledig DRM vrij krijgen van hun digitale aanbod. Maar voor elke TOR -die DRM in de ban gedaan heeft- is er ook een Hachette die zwaar doordrukt op het handhaven van DRM. Er ontstaat een splitsing in de wereld van ebooks van pro en anti DRM uitgevers en hoewel dat al een hele verbetering is vergeleken met enkele jaren geleden, maakt dit het voor auteurs, bibliothecarissen en vooral de lezers er niet makkelijker op.

Defective by Design is een organisatie die fel gekant is tegen DRM en die probeert het bewustzijn over dit onderwerp te vergroten. Ze zijn nu met een nieuw logo gekomen (het bovenstaande is ook van hun) dat door aanbieders gebruikt kan worden om duidelijk te maken dat hun content geen DRM bevat. Een keurmerk zeg maar.

Zo’n keurmerk zul je nog lang niet overal aantreffen maar ik hoop wel dat steeds meer kopers van ebooks gaan eisen dat deze vrij zijn van DRM. Dat steeds meer kopers weigeren ebooks te kopen die wel enorme restricties met zich meebrengen. Uitgevers die ebooks aanbieden zonder DRM moeten beloond en gestimuleerd worden en zij die dit niet doen moeten het signaal krijgen het over een andere boeg te gooien. Het is geen principiele discussie, het is een kwestie van geld. En dat geld van de consument moet naar partijen die jou niet verhinderen legaal gekochte content te gebruiken zoals jij dat goed acht.

Misschien komt het dan nog wel zo ver dat ik niet meer wekelijks vragen krijg over scriptjes om DRM te verwijderen. Dat ik niet meer hoef te verwijzen naar ePubee om met enkele klikken hun ebooks DRM vrij te maken. Dat je als lezer en koper niet meer hoeft te weten wat DRM is en wat voor consequenties het voor je heeft.

Maar voor nu moet je dat nog wel. Je moet weten wat DRM is. Zodat je ook te weten komt hoe je er van af komt en je het weer kunt vergeten.

@ logo’s alle onder een Creative Commons licentie gebruikt via Defective by Design

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (9) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top