Creative Commons foto’s van Flickr op je blog met Photo Pin en Xpert

Hoewel ik af en toe gebruik maak van zowel betaalde als gratis stockfotosites geef ik toch zo veel mogelijk de voorkeur aan foto’s met een Creative Commons licentie die door Flickr gebruikers beschikbaar worden gesteld. Ik houd van het idee dat anderen met plezier hun foto’s willen delen met de rest van de wereld en het is ook erg vermakelijk en interessant om te bladeren door de grote hoeveelheden beschikbare foto’s. Dat Flickr gebruikers ook in staat gesteld worden hun foto’s met Creative Commons licentie alsnog te laten licenseren door Getty Images staat me totaal niet aan maar het staat buiten kijf dat CC foto’s bij Flickr een waardevolle bron blijven voor hergebruik op het web. Zoals voor bloggers o.a.

Nu kun je de geavanceerde zoekoptie gebruiken van Flickr zelf en halverwege aanvinken dat je alleen foto’s en afbeeldingen wilt vinden die voorzien zijn van een Creative Commons licentie maar er zijn diverse websites die een speciale zoekfunctie aanbieden waarbij meteen -en alleen- gezocht wordt op Flickr foto’s met die CC licentie en die ook nog wat handige aanvullende mogelijkheden bieden. Enkele maanden geleden verwees ik al naar Let’s CC waar je allerlei soorten werken (ook muziek, video’s en andere documenten) kunt zoeken maar hieronder bespreek ik er twee waarmee je specifiek de Flickr CC foto’s kunt zoeken. En vinden.

Photo Pin

Photo Pin profileert zich als een site met gratis foto’s voor bloggers en maakt gebruik van de Flickr API om middels een eenvoudige zoekbalk meteen te zoeken bij Flickr. Tik je zoekterm in, klik op search en meteen zie je alle gevonden foto’s als grote thumbnails. Standaard wordt er gezocht in foto’s die een willekeurige Creative Commons licenties hebben aangezien die alle niet commercieel hergebruik toestaan maar in een menu aan de linkerkant van de zoekresultaten kun je je zoekactie opnieuw uitvoeren voor wel commercieel hergebruik. Hierbij worden de foto’s uit de resultaten gefilterd die 1 van de drie CC-licenties  hebben die expliciet niet commercieel gebruik vereisen.

Als je met je muis over een thumbnail gaat kun je ofwel een iets grotere preview te zien krijgen van de foto of klikken op de get photo knop. Bij die laatste krijg je onderstaand venster te zien waarin je, net als bij Flickr zelf, kunt kiezen om een specifiek formaat te downloaden van de foto. Deze foto kun je vervolgens gebruiken op je blog mits je terug verwijst naar fotopagina op Flickr. Photo Pin geeft zeer handig in het venster ook meteen de html code waarmee je gelijk de correcte verwijzing kunt maken naar Flickr en waarbij ze ook zichzelf even vermelden.

Xpert

Xpert Media Search and Attribution is onderdeel van een Engels project Xpert (Xerte Public E-learning ReposiTory) waarin een breed scala aan vrijelijk te gebruiken bronnen doorzocht wordt tbv hergebruik in het onderwijs. Xpert ontsluit tienduizenden zgn learning objects en zou je (een beetje) kunnen vergelijken met Wikiwijs in Nederland. De Xpert Media Search and Attribution subsite biedt echter een zoekfunctie voor specifiek Flickr foto’s met een Creative Commons licentie.

Tik je zoektermen in de balk, klik op search en alle gevonden afbeeldingen worden automatisch als thumbnails getoond in het standaard actieve tabblad Pictures. Bij elke foto krijg je ook een link te zien om de foto op Flickr te bekijken waarbij je dus doorverwezen wordt naar de betreffende Flickr fotopagina. Daarnaast kun je ook klikken op Select om een venster te krijgen met vervolgopties.

Hier zie je welke licentie er aan hangt, krijg je embed codes voor zowel Powerpoint (onderwijsdoeleinden natuurlijk) als voor je site of blog (html code met naamsvermelding) maar kun je ook de afbeelding downloaden met naamsvermelding al geïntegreerd. Dit is dan wel in het oorspronkelijke formaat dus bij Xpert valt er niet te kiezen voor meerdere formaten.

Zoals je kunt zien wordt de Creative Commons licentie dan in de foto zelf verwerkt samen met de naam van de fotograaf en de -niet klikbare- link naar de fotopagina op Flickr. Handig!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

 1. Mooie site, Photo Pin. Jammer dat ook deze site foto’s laat zien die onder licentie van Getty Images vallen. Ook als je het filter voor commercieel gebruik aanzet.

  Reply

  • Je hebt helemaal gelijk. Het is echter niet de ‘schuld’ van Photo Pin maar het feit dat Flickr met Getty Images samenwerkt zodat foto’s -met CC licentie- ook achteraf/alsnog via Getty Images gelicenseerd kunnen worden. Op dat moment wordt de CC licentie wel verwijderd in Flickr maar daar heb je als gebruiker van de foto verhipte weinig aan. Photo Pin laat de foto’s terecht zien omdat ze op moment van zoeken een CC licentie hebben en de Flickr API niet kan filteren op foto’s die ook *potentieel* later onder een Getty licentie komen te vallen.

   Ik blijf het een verwerpelijke business vinden dat die twee samen kunnen gaan bij Flickr en een aantasting voor het fenomeen Creative Commons licentie. Maar daar heb ik al over gemopperd.

   Ik had het misschien wederom bij deze blogpost moeten zetten maar check ALTIJD de fotopagina of ook echt de licentie wordt gebruikt waar je mee kunt leven en vertrouw niet blindelings op de zoekmachines. Google Images is een bekend voorbeeld die ook kan filteren op CC licentie maar wat je echt met een korrel zout moet nemen.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top