PDF’s vanuit de cloud lezen met GoodReader op je iPad

Ook al gebruik ik Evernote tegenwoordig voor zo’n beetje alles wat maar enigszins digitaal (te maken) is, heel geschikt om PDF”s in te lezen is het niet. Evernote is nu eenmaal geen programma om je bestanden mee te lezen, het is er eentje om ze op te slaan en terug te kunnen zoeken en het vertrouwt op andere programma’s om alle bijlagen die je er in stopt te kunnen lezen of te bewerken.

En PDF’s, daar maak ik heel veel gebruik van. Rapporten, notities, digitale tijdschriften, ebooks … alles wat ik vroeger (uitgeprint) op papier las probeer ik nu digitaal te lezen. Veel PDF’s zitten in mijn Evernote account maar zeker digitale tijdschriften en ebooks in PDF formaat, die staan elders. In mijn Dropbox bijvoorbeeld of Google Drive, Box en Skydrive. Stuk voor stuk online diensten waar je je bestanden kunt bewaren.

Net als Evernote beschikken ook die online opslagdiensten stuk voor stuk over apps voor zowel iPad als Android tablets (muv Skydrive waar de Android client nog even op zich laat wachten). Dit maakt het erg handig om op je tablet alle documenten te raadplegen die je in de cloud hebt geparkeerd maar op wat uitzonderingen na leunen al die apps ook op hun beurt weer op andere apps om bepaalde formaten goed te kunnen lezen of te bewerken.

Voor alle tablets geldt dat je daarom toch echt minimaal een fatsoenlijke Office app en een goede PDF app moeten installeren maar voor de iPad ben ik toch wel groot fan van GoodReader. Goed, daar betaal je wel 4 euro voor maar als je frequent PDF’s leest of wilt annoteren dan is het mijns inziens een essentiele aankoop en het is nog steeds de helft goedkoper dan de concurrerende apps.

Het grote voordeel van GoodReader voor mij is dat je het niet alleen uitmuntend kunt gebruiken om werkelijk alle soorten documenten te lezen en beheren vanaf je iPad maar dat het ook direct gebruik kan maken van zo’n beetje alle bestaande online opslagdiensten. Zoals je in de schermafdruk boven ziet heb ik alle 4 gekoppeld (die ik gebruik nu Skydrive sinds kort ook ondersteund wordt) en download ik alle PDF’s die ik daar heb opgeslagen rechtstreeks naar de app toe. Natuurlijk kan ik GoodReader ook gebruiken om de PDF’s te lezen die in Evernote zijn opgeslagen maar dat moet dan wel vanuit de Evernote app zelf gebeuren. Het wachten is nog op een rechtstreekse connectie tussen GoodReader en Evernote.

Papierloos werken is met deze beide apps in ieder geval een stuk eenvoudiger geworden.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top