Natuurlijk is het erg handig dat er zo ontzettend veel ebooks op een ereader passen maar vanaf de eerste ereader die ik had (de iLiad) stuitte ik al op het probleem hoe je een beetje overzicht houdt. Tientallen, honderden, of zelfs duizenden boeken op je ereader zetten is weliswaar een heel leuk idee maar het is niet een erg praktisch idee. Al die boeken kun je misschien nog sorteren op auteur of titel maar mapjes worden genegeerd door alle ereaders en dan zit je daar door een paar honderd pagina’s te bladeren in je bibliotheek, zoekende naar dat ene boek wat je misschien nog wel eens wilde lezen.
Alle recente ereaders hebben weliswaar een zoekfunctie maar er zijn genoeg ereaders die het zonder moeten stellen. Plus, een zoekfunctie is handig als je precies weet welk boek je zoekt maar nog handiger zou het zijn als je wel gewoon mapjes kon aanmaken om bijvoorbeeld alle boeken van een serie bij elkaar te houden, of een mapje met boeken die je echt nog dit jaar wilt lezen, of een mapje met alle boeken waarvan anderen vinden dat jij ze zou moeten lezen (maar waar jij nog niet van overtuigd bent). Kortom, een beetje orde aanbrengen in die gigantische hoeveelheid ebooks die je op een ereader hebt staan.
De Kobo Touch heeft, sinds de laatste update, de mogelijkheid om virtuele boekenkasten aan te maken, wat feitelijk gewoon mapjes zijn, maar naar aanleiding van een vraag die ik laatst kreeg focus ik me nu even op de Sony ereaders. Deze beschikken -voor zover ik weet- vanaf het allereerste model over zgn. collecties. Collecties zijn eveneens niets anders dan mapjes waar je een selectie van de ebooks die op je ereader staan in kunt stoppen. Op de Sony PRS-T1 en ongetwijfeld ook de nieuwe PRS-T2 kun je die collecties ook keurig aanmaken en beheren op de ereader zelf maar bij alle voorgaande modellen werkt dat een stuk lastiger en moet je perse gebruik maken van de meegeleverde Reader software om dat te doen.
Tenminste, als je niet weet dat dit ook met Calibre kan.
Voor wie mijn eerdere blogposts gemist heeft, Calibre is gratis en zeer frequent bijgewerkte software om je ebooks te beheren. Ik gebruik het voornamelijk om mijn eigen verzameling ebooks te beheren die op mijn harde schijf staan zodat ik alleen maar die boeken op mijn ereader hoef te zetten die ik ook daadwerkelijk nog wil gaan lezen. Je kunt echter ook die ebooks op je ereader zelf beheren want Calibre herkent zo’n beetje alle ereaders die er bestaan.
De truc is dat Calibre bepaalde metadata velden van je ebookcollectie in Calibre bibliotheken automatisch gebruikt om collecties te maken op de Sony ereaders. Voor de drie Sony modellen ereaders waar ik het mee getest heb zijn dat standaard series en tags maar je kunt dat zelf controleren door in Calibre naar Preferences->Advanced->Plugins-Device Interface Plugins te gaan en daar voor de algemene Sony Devices of de Sony PRST1 And Newer Devices te kiezen, afhankelijk welke Sony ereader je hebt.
Het aanmaken van collecties is daarmee een kwestie van het gebruiken van tags en/of series in Calibre, voor de boeken die je in die collecties wilt hebben, en vervolgens ‘versturen’ vanuit Calibre naar je ereader toe. Als je in een Calibre bibliotheek bijvoorbeeld alle boeken selecteert die je bij elkaar wilt hebben kun je rechtsklikken op 1 van die titels en kiezen voor Edit Metadata in bulk. In de schermen die dan komen kun je zowel tags toevoegen als een serie, mocht dat van toepassing zijn. Na het versturen van de boeken naar je ereader staan alle tags en alle serienamen die je gebruikt hebt als collecties op je apparaat. Ebooks kunnen overigens zonder problemen in meerdere collecties zitten.
In Calibre kun je wel rechtstreeks op je ereader de collecties verwijderen -waarbij de boeken natuurlijk gewoon op het apparaat blijven staan- maar als je nieuwe collecties wilt aanmaken of andere/nieuwe boeken aan bestaande collecties wilt toevoegen, dan moet je opnieuw de in Calibre aangepaste titels versturen naar de ereader.
Als je Calibre gebruiker bent weet je ook dat er regelmatig tags of serienamen automatisch erbij worden gezet als je een boek toevoegt aan een bibliotheek. Let er dan wel op dat ook deze automatisch collecties worden. Het is heel eenvoudig om heel snel meer collecties dan boeken op je ereader te hebben staan en dat schiet zijn doel ook weer voorbij natuurlijk ;) Als je geen zin hebt om alle tags of serienamen aan te passen, of je maakt er wel heel veel gebruik van maar wilt ze niet automatisch als collectie hebben op je ereader, dan kun je bij de device plugins (zie schermafdruk hierboven) gewoon series en/of tags weghalen.
De Reader for PC software kun je in elk geval zonder problemen nu verwijderen van je pc, die heb je niet meer nodig.
@foto: phil dokas via photo pin cc#
Calibre en het aanmaken van ebook collecties op de Sony ereaders http://t.co/DqsShYkA
From Vakblog – werken met informatie: Calibre en het aanmaken van ebook collecties op de Sony ereaders http://t.co/ykpsgZtS
Calibre en het aanmaken van ebook collecties op de Sony ereaders http://t.co/vMonZKvV
RT @rsnijders: Nieuw op Vakblog: Calibre en het aanmaken van ebook collecties op de Sony ereaders http://t.co/PGxhaLIn
RT @rsnijders: Nieuw op Vakblog: Calibre en het aanmaken van ebook collecties op de Sony ereaders http://t.co/PGxhaLIn
@eBookPoint Calibre en het aanmaken van ebook collecties op de Sony ereaders: http://t.co/iC6QnNnO
RT @Quebreda: @eBookPoint Calibre en het aanmaken van ebook collecties op de Sony ereaders: http://t.co/iC6QnNnO
Calibre en het aanmaken van ebook collecties op de Sony ereaders | Vakblog – werken met informatie – http://t.co/QguFQbIh
e-book management op mijn net aangeschafte Sony PRS-T2 is mij door uw aanwijzingen in het gebruik can calibre tot een openbaring geworden! Dank voor deze uitstekende info en zeer nuttige links! Uw site staat nu in mijn Favorites!
[…] Calibre en het aanmaken van ebook collecties op de Sony ereaders (2012) […]
[…] jaar geleden schreef ik een blogpost om collecties op een Sony ereader aan te maken en te beheren met Calibre in plaats van de […]
mijn sony ereader wordt gebruikt door meerdere personen. dan is het handig als ik van te voren de door hun gewenste boeken kan samen ‘samen voegen’ en als aparte ‘groepen’ op de sony kan terug vinden maar dat deze personen nog wel steeds gebruik kunnen maken van de keuze van de soort reeksen (detective, sf, thriller, etc); kan dat?
Ja, boeken kunnen in meerdere collecties voorkomen en dus kun je ook probleemloos collecties aanmaken op genre en bijvoorbeeld op de namen van die personen. Als je de bovenstaande stappen volgt, of gevolgd hebt, dan zou het voldoende moeten zijn om de namen eenvoudigweg als tag toe te voegen in Calibre.
Let wel dat je dat je alle boeken die je voorzien hebt van nieuwe tags opnieuw naar de ereader moet versturen om ze ook als collecties aan te maken op de ereader.
Als je met die metadata bezig bent, kun je toch ook binnen een serie een volgordenummer invoeren? Is dat niet een item dat je mee kunt nemen uit de database?
Waar ik eigenlijk naar zoek is een mogelijkheid om volgnummers in een serie mee te nemen. Ik heb een hele serie Perry Rhodanboekjes en daar zijn er intussen duizenden van. En als je dan niet alle boekjes moet gaan bewerken om het nummer in de titel te zien, zou dat best makkelijk zijn….
Dat kan zonder problemen. Als je in Calibre de serie en het volgnummer ingevoerd hebt kun je dat laten tonen op je ereader. Ik heb dat hier beschreven en het werkt voor zowel voor Kobo als Sony ereaders: https://rsnijders.info/vakblog/2013/07/17/ebooks-met-serietitel-op-je-ereader-zetten-mbv-calibre/