En hoe zit het nou met digitale tijdschriften?

Over de beschikbaarheid van ebooks t.o.v. hun papieren voorgangers heb ik al vaak geschreven (en er zullen ongetwijfeld nog vele blogs volgen) maar aan tijdschriften heb ik nog maar weinig aandacht besteed. Afgelopen vrijdag zag ik een artikel voorbij komen bij marketingtribune dat ‘Nederlanders nog niet massaal aan het digitale tijdschrift’ waren. Dat was dan weliswaar slechts gebaseerd op 800 respondenten die allen bezoekers waren van één site waar je (alleen) digitale Nederlandstalige tijdschriften kunt kopen maar goed, zelfs dat ‘wij van wc eend onderzoeken of wc eend populair is onder wc eend website bezoekers’-onderzoekje levert het in ieder geval weer stof tot nadenken op.

Interessante constateringen van dat specifieke onderzoekje waren:

 1. Ruim 1 op de 4 respondenten beschikt over een tablet
 2. De respondenten hebben 15 x vaker een abonnement op een gedrukt tijdschrift dan op een digitaal tijdschrift
 3. Meer dan de helft van de respondenten is niet bereid te betalen voor een digitaal tijdschrift
 4. 1 Op de 25 respondenten leest tenminste eens per week een tijdschrift via een iPad of een andere tablet
 5. Bijna 1 op de 4 respondenten verwacht binnen 12 maanden een digitaal tijdschrift te lezen
 6. Meer dan 9 van de 10 respondenten prefereert een gedrukt tijdschrift

Conclusies kun je hier eigenlijk niet aan verbinden, zeker niet aangezien ik constatering 3 en 6 haaks vind staan op nummer 5 en meteen afvraag bij nummer 4 of het hier niet specifiek over digitale kranten gaat maar interessant vind ik het wel. Met ebooks is het aanbod nog steeds niet heel veelomvattend, liggen prijzen op minimaal 80% van papieren edities en werkt DRM veel frustraties op omdat kopers nu eenmaal de verwachting hebben een boek te kunnen bewaren voor o.a. herlezen.

Bij tijdschriften ligt die situatie totaal anders.

Of je nu Nederlandstalige of Engelstalige tijdschriften leest (zoals ik), bijna alle tijdschriftuitgevers hebben inmiddels een digitale editie van hun titels beschikbaar. Goed, een uniforme standaard of platform is er niet, Zinio is populair, je kunt zeer veel buitenlandse abonnementen vinden in Apple’s App Store en als het Google en Amazon ooit nog eens behaagt ook de Nederlandse markt te bedienen, dan mag je het aanbod gerust overweldigend gaan noemen. De prijzen lijken eerder op maximaal 80% te liggen van papieren edities met nog grotere voordelen bij buitenlandse tijdschriften die nu eenmaal een veel hogere winkelprijs in Nederland hebben (ik lees zelf 2 Britse gametijdschriften via de App Store en daar scheelt het tussen de 50 en 60% zelfs).

En die DRM is ook hier aanwezig maar het stoort minder. Hoewel ik echt nog wel eens ga zoeken naar hoe ik een backup maak van gekochte tijdschriften, zegt het veel dat ik dat nog steeds niet gedaan heb. Tijdschriften lees je 1 keer en daarna eigenlijk nooit meer. Papieren edities kwamen vroeger ook in een tijdschriftenbak terecht die eens in de zoveel maanden leeggekieperd werd bij het oud papier.

Misschien dat Nederlanders inderdaad nog niet massaal aan het digitale tijdschrift zijn maar dat ligt, in tegenstelling tot de ebooks, dan niet aan het aanbod of de prijs. Sterker nog, als je als tijdschriftenlezer een 10″ tablet hebt dan ligt het meer aan gebrek aan voorlichting en kennis van het aanbod denk ik. Waarom zou je een voorkeur hebben voor papieren tijdschriften die je (ook) na het lezen weggooit terwijl digitale versies goedkoper zijn en in mijn beleving geen enkel nadeel hebben t.o.v. die papieren editie. Natuurlijk, je hebt die tablet dan wel nodig en je hebt altijd mensen die gehecht zijn aan papier maar zo zijn er ook nog steeds mensen met een pick-up en een affectie voor vinyl.

Ik ben in elk geval overtuigd. Ik lees mijn 2 Engelse gametijdschriften digitaal, lees zo af en toe de PCM digitaal en schakel eind van het jaar ook over op alleen een digitale krant. Niet alleen goedkoper maar ook minder papier om weg te gooien. Nu nog wachten tot het vaktijdschrift dat ik maandelijks lees ook eindelijk komt met een goede digitale versie voor op mijn tablet.

@foto: bibliovox via photo pin cc

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (9) Write a comment

 1. Ik zie een digitaal tijdschrift nog niet zitten.

  Probleem is dat je iPad/Android op een gegeven moment vol is, er kunnen niet meer tijdschriften bij. Dus dan moet je maar wissen. Sommige uitgevers bieden dan nog een mogelijkheid om opnieuw te downloaden maar anderen niet. Veel uitgevers hebben geen digitaal archief zoals bv de volkskrant.

  Wat zie je hier voor oplossing voor. Een papieren tijdschrift kan ik tenminste 3 jaar bewaren.

  Reply

  • Ik denk dat je hiermee toch het verschil te pakken hebt tussen, laten we zeggen, de casuele tijdschriftenkoper/-lezer en de meer gedreven lezer. Het bewaren van digitale tijdschriften, of je dat nu op je tablet zelf wilt doen, of door het naar pc-mac-laptop te backuppen wordt simpelweg nauwelijks of niet ondersteund. Enerzijds door de beperkte opslagcapaciteit, anderzijds door technische restricties om te voorkomen dat je een gekocht tijdschrift zou kunnen verspreiden.

   De 2 tijdschriften die ik op mijn iPad lees, die beide apps hebben de mogelijkheid om nummers te verwijderen en later opnieuw te downloaden. Ook op andere (Apple) apparaten want ze zijn gekoppeld aan je iTunes account. Met de Zinio app -waar ook veel tijdschriften beschikbaar in zijn- heb je ook de optie om oudere nummers opnieuw te downloaden en is het dus niet nodig om alles maar op je tablet te bewaren.

   Backups maken of nummers kopieren naar pc (Dropbox leek me wel handig), dat kreeg ik niet voor elkaar toen ik het nav je vraag gisteravond probeerde dus ik denk niet zo zeer dat er een oplossing is voor wat je aangeeft maar meer dat het een keuze is: als je tijdschriften 3 jaar lang wilt bewaren dan zijn er toch wel een aardig aantal uitgevers die dat met hun tablet apps of archief functie mogelijk maken. Voor diegene die dat niet doen, ben je aangewezen op een papieren tijdschrift dan denk ik.

   Overigens refereerde ik in mijn blogpost nog aan Amazon maar na wat ervaringen gelezen te hebben in diverse fora vraag ik me ook af of we daar allemaal gelukkig mee zouden zijn. Het blijkt dat juist het archiveren en beschikbaar houden van oudere nummers daar een groot probleem is. Nu hecht ik daar net als jij ook aan dus dat zou voor mij ook geen meerwaarde bieden als Amazon tijdschriften in NL ging doen.

   Reply

 2. Ik ben vóór het lezen van tijdschriften via tablets, maar zie nog nadelen: er zijn te veel verschillende manieren om tijdschriften binnen te halen (Apple Newsstand/Kiosk, Amazon Newsstand, Magzine, individuele apps van uitgevers). Dat is weinig gebruiksvriendelijk. Wil je de laatste Elsevier dan moet je eerst bedenken hoe je die ook al weer op jouw apparaat aanschaft. Verder vervallen de (eventuele) voordelen direct zodra je naar buiten gaat: ik vind de iPad praktisch onleesbaar buiten, vanwege de spiegeling van het scherm. Zeker als de zon schijnt, laat staan op ‘t strand. Daar zou ik de ipad sowieso niet mee naar toe nemen: risico op stukgaan/diefstal is te groot.

  Reply

  • Dat buiten lezen is een goed punt inderdaad waar ik zo snel even niet bij stil had gestaan. Ik lees tijdschriften ook meestal binnen maar ik ben niet zo’n strandtype :)

   Verschillende manier zijn lastig, ik refereerde er ook al aan, maar uitgaande van een casuele lezer die 1 of enkele tijdschriften digitaal leest heb je daar wat minder last van denk ik.

   Ik had ooit nog grote hoop voor 10″ eink ereaders, zoals de Kindle DX, om fijn tijdschriften op te kunnen lezen maar het voordeel van het buiten kunnen lezen weegt niet op tegen de te hoge prijs van zo’n ding en het gegeven dat ereaders nog steeds geen kleurenschermen bevatten. Net als met ebooks en tablets vs ereaders is ook met digitale tijdschriften de ideale oplossing -voor iedereen- een utopie. Ik denk ook niet dat het er ooit komt eigenlijk. Als de prijs aantrekkelijk genoeg is, en de aanwezigheid van 1 of meerdere tablets normaal wordt in een huishouden, zul je meer digitale tijdschriften gaan zien. Op het strand zal het dan minder tijdschriften lezen worden vrees ik.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top