Ik gebruik al zo lang RSS feeds om op de hoogte te blijven van nieuwe berichten op nieuwssites en blogs dat ik het vanzelfsprekend ben gaan vinden. Vanzelfsprekend dat nieuwssites en blogs ze duidelijk zichtbaar aanbieden en vanzelfsprekend dat mensen weten wat het is en dit handige middel ook gebruiken.
En toch krijg ik de laatste weken regelmatig vragen van andere bloggers hoe je het beste blogs kunt volgen en hoe je je nieuwe blogposts onder de aandacht kunt brengen. Bloglovin is een soort attenderingsdienst waar je je blog kunt aanmelden en waar anderen dan makkelijk je updates te zien krijgen. Commentluv is een premium WordPress plugin om je eigen blog te promoten via het frequent commentaar geven op andermans blogs en ik zie dat veel bloggers hier druk mee zijn.
Maar je RSS feeds onder de aandacht brengen zodat je lezers je eenvoudig kunnen volgen, daar heeft niemand het meer over. ‘RSS is stervende‘ dankzij Twitter en Facebook meldde Marketingfacts vorig jaar en als het om de bekendheid gaat van RSS, dan zou je kunnen constateren dat het inderdaad over en uit is voor de handige RSS feeds.
Maar dat hoeft niet zo te zijn natuurlijk. Blogs en RSS zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zijn de eerste onderwerpen van diverse cursussen over web 2.0 en is nog net zo handig nu als dat het ooit al was.
Voor de lezer
Als je meerdere nieuwssites of blogs bij wilt houden, dan ben je eigenlijk al klaar als je een Google account hebt. Je hebt dan ook meteen een account bij Google Reader, de RSS lezer die effectief nu de standaard is geworden. Voeg daar de feeds toe en lezen maar. Zo simpel is het uiteindelijk.
Op veel blogs en sites met veel nieuws vind je wel een vermelding van wat het webadres is van hun RSS feed. Soms wordt het verwoord als een abonnement, soms wordt er gesproken over een feed en nog steeds zie je ook het oranje RSS icoontje op sites staan, zoals je dat ook bij mij rechtsbovenaan ziet staan.
Is de RSS feed niet te vinden op een blog? Grote kans dat de blogger niet eens weet dat het blog een RSS feed heeft maar de twee bekendere blogsystemen hebben het automatisch als je er gebruik van maakt. Onlosmakelijk verbonden, weet je nog?
- Bij WordPress.com blogs kun je /feed/ achter het webadres van het blog zetten om automatisch de feed te krijgen, dus bij http://bijvoorbeeld.wordpress.com wordt dat http://bijvoorbeeld.wordpress.com/feed/
- Bij zelf gehoste WordPress blogs is het ook vaak voldoende om er /feed/ achter te zetten maar als de blogger gebruik maakt de standaard instellingen voor de permalinks (dan zie je niet de datum en titel van de post in de url), dan is de feed te vinden door /?feed=rss2 achter het adres van het blog te zetten.
- Blogger lijkt het standaard ook goed te verstoppen en daar kun je feeds/posts/default?alt=rss achter de url zetten. http://bijvoorbeeld.blogspot.com wordt dan http://bijvoorbeeld.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rss
Voor de blogger
Heb je zelf een blog, zorg er dan in ieder geval voor dat je lezers niet de bovenstaande trucs hoeven uit te voeren om je blog via RSS te kunnen volgen. Als je theme niet standaard voorziet in een RSS functie, dan is die in alle gevallen als widget toe te voegen.
Het is ook erg de moeite waard om eens naar Feedburner te kijken. Dit is een webdienst die 4 jaar geleden ook door Google is overgenomen. Het stelt je in staat om flink wat meer te doen met je RSS feed. Zo krijg je in elk geval een eigen feedadres van Feedburner zelf (de mijne is feeds.feedburner.com/vakblog) die altijd hetzelfde blijft, ook al verander je van blogplatform waarmee ook de standaard RSS feed url zou veranderen. Daarnaast kun je allerlei dingen toevoegen aan de RSS feed, zoals een Creative Commons licentie maar ook de mogelijkheid om je lezers te laten abonneren op je RSS feed via email. Dat is wat je bij mij ook rechtsbovenaan ziet staan. Last but not least zitten ook hier eenvoudige statistieken bij zodat je kunt zien hoeveel mensen zich geabonneerd hebben op je feed en hoe populair individuele blogposts zijn bij je abonnees.
Probeer dat allemaal maar eens met Bloglovin, Twitter, Commentluv of Facebook te doen.
@foto via damian nissa op flickr#
RT @rsnijders: Nieuw op Vakblog: Vergeten we de RSS feeds niet? http://t.co/nwqROIoy
Vergeten we de RSS feeds niet?: http://t.co/UTftB7wn
RT @rsnijders: Nieuw op Vakblog: Vergeten we de RSS feeds niet? http://t.co/nwqROIoy
Vergeten we de RSS niet? (Vakblog) http://t.co/pFGZSldS http://t.co/Ba64htue
[…] weer op zien te pakken. Maar waar te beginnen? M’n feedreader (zie voor het belang daarvan deze post van Raymond Snijders) heb ik nog niet kunnen ‘legen’, dus welk onderwerp als eerste aan […]
Goed stuk Raymond. Ik wil het graag opnemen als achtergrondinfo bij het RSS Ding van 23 Dingen. Bij het kopje “Voor de lezer” kan ik er nog aan toevoegen, dat je de reacties op een Blogger-blog ook kunt ontvangen als je “posts” vervangt door “comments”. Was vooral handig bij het becommentarieren van cursistenblogs.
Ik twijfelde tijdens het schrijven of ik die aparte feed voor comments moest toevoegen en heb het uiteindelijk niet gedaan. Bij WordPress heb je deze mogelijkheid ook maar is dat zelfs ook nog op te splitsen in een feed voor alle comments op een blog en een feed voor comments *per blogpost*. Het is een heel handig iets maar zou mijn blogpost denk ik er niet duidelijker op maken.
(Oh en erg leuk om als achtergrondinfo opgenomen te worden, dank!)
Vergeten we de RSS feeds niet? http://t.co/BJObLJEM
RSS blijft mooi middel RT @rsnijders: Nieuw op Vakblog: Vergeten we de RSS feeds niet? http://t.co/ULP8DWUz
Vergeten we de RSS feeds niet?
#RSS @rsnijders
http://t.co/2TVueziW
Nee, zeker niet! Blogpost: Vergeten we de RSS feeds niet? http://t.co/4cGjA8hv via @rsnijders
Vergeten we de RSS feeds niet?
via @rsnijders
http://t.co/iji2YQKm
#slimmerwerken @lifehacking #lifehacking #hnw
Ik mag nog graag enkele malen per dag gebruik maken van iGoogle (http://www.google/nl/ig ) die perfect werkt als RSS reader met enkele categorie tabs en waarin ik vele websites heb staan. Echter Google heeft aangegeven te stoppen per eind 2013 met dergelijke RSS diensten (ondanks dat het weinig resources verbruikt zou je denken). Ik ben dus al aan het uitkijken naar alternatieven:
– pulse.me tevens ook aanrader op smartphone,tablet dmv een gratis app) echter is er nog geen sobere versie (zonder images) mogelijk.
– netvibes
– protopage
– youstart
– symbaloo
– webwag
Maar ik geloof best dat veel mensen toch nog steeds ‘ouderwets’ alle websites afgaan en dus onnodig veel tijd besteden aan zoeken naar nieuws dat voor hun interessant is.
[…] raken een beetje op de achtergrond. Bloggers die de afgelopen jaren zijn begonnen met hun blog beseffen vaak niet eens dat ze bij zowel WordPress als Blogger automatisch een RSS-feed aanbieden aa…. En dat terwijl het bij bloggers populaire Bloglovin eigenlijk een online RSS reader is zonder dat […]
[…] Ik wil gewoon geattendeerd worden op alle artikelen van een schrijver/journalist, een specifieke krant of tijdschrift of nog liever op alle artikelen van een specifiek onderwerp. Dat zou helemaal niet lastig moeten zijn want met andere nieuwssites doe ik dat al vele jaren: die hebben namelijk RSS feeds. […]
[…] de weinige webdiensten die nog steeds de optie biedt om per categorie of katern de nieuwsberichten als RSS-feed te lezen. Onderaan elke pagina op Google Nieuws, op de voorpagina en bij elk nieuwsonderwerp of […]
[…] nog te overzien. Ik heb vele blogposts geschreven over de verschillende toepassingen voor RSS en snap nog steeds niet waarom niet iedereen er intensief gebruik van […]
[…] RSS is nog lang niet dood en de populariteit van Feedly laat dit ook goed zien. Feedly heeft miljoenen gebruikers die gratis gebruik maken van de dienst maar inmiddels ook 60.000 Feedly Pro gebruikers die betalen voor de extra functionaliteiten zoals een betere zoekfunctie en het kunnen delen van collecties met RSS-feeds. Die betalende gebruikers financieren ook de ontwikkeling van weer nieuwe functionaliteiten en Feedly kondigde afgelopen week aan met o.a. een nieuwe iOS app bezig te zijn en, belangrijker, met de mogelijkheid om feeds te kunnen filteren. […]