Over het opladen van je ereader met USB laders

Zo min mogelijk accessoires meeleveren. Dat lijkt toch wel de universele oplossing te zijn van leveranciers om niet alleen enkele euro’s van de verkoopprijs af te schaven maar ook om er extra aan te verdienen. Door die accessoires, die je eigenlijk wel erbij wilt hebben, voor een hogere prijs apart te verkopen.

Met ereaders is dat niet anders. Hoewel mijn eerste ereader, de iLiad, standaard nog geleverd werd met een hoes en een AC adapter moet je het tegenwoordig met heel wat minder doen. Of het nou een Kobo, Kindle of Sony ereader is, je koopt een ereader en je krijgt er nog een usb kabeltje bij om hem aan te kunnen sluiten op je pc. Om de ebooks er op te zetten en tegelijkertijd de ereader te kunnen opladen. Ideaal want zo’n kabeltje kost bijna niets. En een goede hoes zodat de ereader daadwerkelijk dagelijks gebruik overleeft? Die koop je er maar bij voor nog een 2 of 3 tientjes en anders doe je er maar een plastic zak omheen, lijken de leveranciers te willen zeggen. Graag of niet.

Maar terug naar dat opladen via de USB poort van je computer. Dit werkt op zich prima natuurlijk. Ereaders doen lang met een volle accu en dus hoef je niet elke avond je ereader aan je pc te hangen. Echter, dan nog kan het zijn dat je geen pc in de buurt hebt als je ereader leeg is. Bijvoorbeeld als je op vakantie bent. Of als je geen zin hebt om je laptop speciaal aan te zetten omdat de komende uren je ereader weer een nieuwe lading stroom nodig heeft. Kun je niet gewoon een stekker aan je ereader hangen en via het stopcontact opladen?

Ja dus.

Enkele leveranciers zijn je graag van dienst met een eigen oplader. Sony heeft bijv. een thuislader in de aanbieding voor “slechts” 30 euro terwijl je bij het bestellen van een Kindle voor 10 dollar een stroomadapter kunt toevoegen. Die wordt wel duurder dankzij de douane- en importkosten maar je hebt in elk geval de keuze bij het bestellen.

Nou zijn er behalve ereaders heel veel apparaten die tegenwoordig USB gebruiken om ook opgeladen te worden. Het is effectief een standaard geworden maar dat betekent dus ook dat ze allemaal van dezelfde soort USB laders gebruik moeten maken. Een USB poort in je PC levert 5V met 500mA vermogen en alle stroomadapters waar je een USB kabel in kunt prikken zal dus 5V leveren en minimaal 500mA.

Nu moet je weten dat dat het voltage het belangrijkste is. Beschouw de 5V als het soort stroom dat een USB apparaat nodig heeft en het aantal mA als de hoeveelheid. Zolang de soort stroom maar goed is kan het apparaat dat je gebruikt zelf bepalen hoeveel het nodig heeft. Ereaders laden al op met 500mA maar ook al heeft een USB lader 2A vermogen (4x zo veel dus), dan nog zal een ereader niet meer vermogen gebruiken dan het nodig heeft.

Waarom is dat handig om te weten?  Omdat dit betekent dat alle USB laders die er bestaan werken op alle USB aangedreven apparaten, zolang die maar minimaal voldoende mA levert. Voor ereaders ligt die lat laag en dus kun je alle USB laders gebruiken die er bestaan om ze op te laden. Het kan goed zijn dat je voor je telefoon of camera namelijk ook al USB laders hebt liggen. In bovenstaande foto zie je er 2 van mij: mijn Xperia Play telefoon heeft een USB oplader die een output heeft van 5V/850mA (onderaan) en mijn 7″ Galaxy Tab een USB oplader die 5V/2A geeft (bovenaan). Beide werken echter dus ook zonder problemen op mijn ereaders.

Heb je geen USB lader van een telefoon, tablet of camera liggen? Dan kun je zo’n beetje overal losse USB laders kopen. Die komen met de meest gevarieerde namen zoals o.a. thuisladers, reisladers, AC USB adapters, USB-laders of micro-USB laders maar zijn alle in essentie hetzelfde: een stekker met een usb poort erin. Op de foto zie je links een exemplaar die ik bij de Hema gekocht heb en rechts de USB reislader van Gecko, die zich specialiseert in accessoires voor ereaders. Beide geven een output van 5V/1A en daarmee kun je zonder problemen vlot je ereader opladen, ook zonder dat je een pc of laptop in de buurt hebt.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (71) Write a comment

 1. Let wel even op. Niet alle USB-laders zijn gelijk . Er is ook het nodige aan namaak in omloop.
  Voor een (nieuwe) iPad heb je die 5V/2A nodig. Zou je die aan die oplader van de Xperia hangen dan zou die in dit geval waarschijnlijk alleen langzaam opladen als de iPad uitgeschakeld is. Idem voor wat betreft die Hema-laders. Voor de gemiddeld eReader zal dat laatste natuurlijk niet van toepassing zijn.

  Reply

  • Apple doet graag moeilijk volgens mij want op de iPad(1) stekker staat een output van 5.1V/2.1A :) Een iPad gaat aan als je hem aan het opladen bent dus met een USB poort zal die inderdaad niet opladen en met alles onder de 2A zal dat trager gaan dan.

   Voor mijn iPod Touch heb ik voor een tientje een aparte oplader erbij gehaald maar daar zit ook de connector gewoon aan. Een 5V/1A USB oplader werkt ook prima met de iPod Touch overigens.

   De ene USB lader is inderdaad de andere niet maar zolang je maar vooral goed let op het benodigde vermogen kan er niet veel mis gaan.

   Reply

 2. Dag Raymond,

  Dank voor de heldere uitleg. Nog 1 vraag: heb je de HEMA-oplader op een Sony TRS-1 uitgeproberd of een andere ereader?

  Reply

  • Ik heb zowel de HEMA oplader als de Gecko oplader gebruikt icm de Sony PRS-T1 ereader, de Sony Pocket Edition en de Kobo Touch. Zoals ik al schreef, ze zijn volledig uitwisselbaar en universeel te gebruiken als je ereader normaliter oplaadt via een usb poort op je pc.

   Reply

   • Beste Raymond, Ik heb een TomTom lader 230v naar USB. Hierop heb ik de kabel van mijn Sony PRS-1 aan gesloten. Dit werk niet. TomTom levert 5 volt en 1Amp. Ook een losse oplader voor de Jabra levert 5v en 1 Amp.maar laadt ook de E-reader niet op. t els degoedke Hema lader het ook niet redt. Vraagje: staat de e-reader aan of heb je hem uit staan als je hem oplaadt met een niet-sony oplader?
    Tot nog toe lukt laden alleen als ik de Sony op mijn computer aansluit. Dan wil de e-reader weten of ik wil laden of gegevens wil uitwisselen. Voor lader moet ik dan de homepage kiezen. Is dit allemaal om te voorkomen dat er een niet sony lader wordt gebruikt??

    Reply

    • Ik heb het net weer even geprobeerd waarbij ik de PRS-T1 gewoon aanzet. Zowel met die Geckocovers oplader (5V/1A) als het oudere model Hema oplader die je op de foto ziet in de blogpost laadt die zonder problemen. De Geckocovers oplader heeft op het etiket een marge staan van 50mA dus of dat verschil maakt?

     Ik begrijp uit de andere reacties dat het toch nog wel redelijk hit-and-miss is om een goede USB lader te vinden bij alle apparaten. Ik heb toch kennelijk een beetje geluk gehad met die laders die ik gebruik.

     Reply

 3. Hallo,

  Conclusie van bovenstaande;
  Kan ik met mijn Apple USB lader (output 5,1V / 2,1A) de nieuwste ereader van Sony opladen zonder dat er iets mis is!!

  gr
  Peter

  Reply

  • Mijn Galaxy Tab (5V/2A) doet het zonder problemen hoewel ik met Apple denk ik net iets nerveuzer zou zijn met die minieme afwijking van 5,1V. Laat ik het zo zeggen, ik weet bijna zeker dat het goed gaat maar zal mijn Apple USB lader niet snel aan mijn eigen Sony ereader hangen. ;)

   Ik zou definitief even flink googelen in de hoop iemands verhaal aan te treffen die dat wel geprobeerd heeft.

   Reply

 4. Een Apple oplader werkt niet op een Sony PRS-T2. (getest met 3 originele opladers van Apple)

  Reply

  • Dank voor het testen! Eigenlijk wel vreemd want in beginsel zou dat probleemloos moeten werken met een PRS-T2 (of welke ereader dan ook). Misschien toch weer een Apple eigenaardigheid dat de oplader ‘door heeft’ dat er geen iPad aan hangt.

   Reply

 5. Ik ondervind problemen met het opladen van een PRS-T2 met een HEMA-USB lader, art.39.60.4521. Vorige modellen had een ovale bovenkant, ik heb er eentje met een platte bovenkant.
  Mijn telefoon kan ik er wel goed mee laden, maar de e-reader en mijn tablet geven problemen. Iemand ook deze ervaring?

  Reply

  • Inmiddels ben ik wat verder. Ik gebruikte voor het opladen een HEMA USB-adapter met een platte bovenkant (opvolger van de lader met de ovale bovenkant). Ik heb inmiddels kontakt gehad met de fabrikant van de HEMA oplader en waarschijnlijk ligt het hieraan.
   Dat de Sony ereader nu met deze verwarrende melding komt heeft volgens de fabrikant te maken met de benodigde inschakelstroom van deze ereader. Deze is waarschijnlijk kortstondig hoger dan 1000 mA en de originele Sony en de oude ovale HEMA adapter zullen hier geen probleem mee hebben.
   De nieuwe rechte HEMA adapter is echter strak beveiligd op 1000 mA, dus als een hogere stroom gevraagd gaat worden dan schiet die in de beveiliging. Dit is zo ontworpen om de aangesloten apparatuur ook te beschermen. Wellicht dat de fabrikant die beveiliging iets ruimer moet zetten om apparatuur die ontworpen is voor die 1000 mA toch dat ietsje meer stroom te geven. Hier gaat de fabrikant over nadenken.

   Reply

   • Je hebt je er wel erg in verdiept, indrukwekkend! Het lijkt dan toch ook iets van de T2 ereader te zijn dus als ik de opmerking van Fred hieronder zo lees hoewel dat dan icm die strakke beveiliging van (nieuwere?) usb laders nog verergerd wordt.

    Die T2 zou je toch ook gewoon aan je usb poort van een pc moeten kunnen opladen en die heeft niet eens 1000mA om kortstondig te leveren. Blijft toch wel erg bijzonder dan

    Reply

 6. Heb ook een T2 ,opladen met de hema of ipad oplader is niet mogenlijk!
  De oplader van een LG telefoon doet het wel! Vreemde boel allemaal..

  Reply

 7. Leuk blogpost, enige puntje van kritiek is dat er geen zak van klopt. Wie zomaar een USB-stekker koopt voor zijn Sony ereader komt bedrogen uit. Enkele USB-stekkers werken, veel niet.

  Reply

 8. Dit stukje vond ik op een forum, geen idee of het klopt, maar het klinkt plausibel:

  “Om te laden heb je alleen de buitenste draden van de usb poort nodig, maar een aantal laders zetten ook een spanning op port 2 en 3 waardoor de reader denkt een computer verbinding te hebben.

  Er zijn een paar oplossingen,probeer andere usb kabels.

  Probeer een andere lader, de Hema heeft een prima ladertje voor onder de 10 euro (witte usb universele lader) welke een brugje heeft op poort 2 en 3, de reader kun je dan gewoon laden en gebruiken.

  Probeer telefoon laders, veel betere laders,zeker die van de HTC hebben ook het ingebouwde brugje waardoor de reader niet in transfer mode gaat als je de usb stekker er in steekt.

  In dit geval is de lader die je op je navigatie systeem gebruikt niet goed omdat poort 2 en 3 in de lader niet kloppen.”

  Reply

  • Dat verklaart veel van het geklungel dat ik ondervind. Enig idee hoe dat zal zijn met de ANWB Travel&Co USB-oplader 12V-230V, ook 5V/1A ??

   Reply

   • De beste en snelste manier om er achter te komen is om het te proberen. Er is aan de buitenkant simpelweg niet vast te stellen of het wel of niet gaat werken, dat is wat ik van deze draad aan comments heb geleerd :)

    Reply

 9. Ik heb net een voor mij onbekende 230 volt oplader met een USB aansluiting open gemaakt. Op het printplaatje zag onder de USB-aansluiting 4 soldeerpuntjes. De middelste 2 heb ik met een soldeerkloddertje met elkaar verbonden en ja hoor nu wordt mijn Sony PRS-T1 eindelijk wel opgeladen via een 230V aansluiting. Hiervoor werkte de oplader niet! Kosten onbekend omdat ik niet weet hoe ik aan deze oplader ben gekomen, maar ja in de loop der jaren krijg je vanzelf een hele verzameling van die dingen en dan is het een kwestie van slopen en bekijken.

  Reply

 10. Raymond, weet je toevallig, of ik m’n Bebook ook kan opladen met een autolader van TomTom, dat wil zeggen, er zit een aanstekerplug aan, met aan de achterkant een mogelijkheid, om een usb-stekker in te steken.
  Aangezien ik vrachtwagenchauffeur ben, gebruik ik m’n Bebook vooral in de vrachtwagen en dus niet altijd een laptop met usb bij me heb, om op te laden.
  Alvast bedankt voor de moeite.
  Groeten, Peter.

  Reply

  • Dat zal dan vooral een kwestie zijn van (heel) goed kijken op die autolader. Als het goed is staat er, ongetwijfeld in extreem priegelige letters, op wat de (output) capaciteit is van die autolader. Zolang dat maar 5V is kun je het zonder risico uitproberen met je Bebook. Hij heeft minstens 500 milli ampere nodig om goed te kunnen laden maar daar kom je dan vanzelf wel achter.

   Reply

  • Ik snap wel dat het je duizelt, zeker omdat die Bol.com pagina je ook weer wat anders vertelt (geschikt voor ipods en ipads?)

   Ik zou die thuislader even goed bekijken en controleren wat er precies op staat aan output (staat er altijd op hele kleine stickertjes e.d.). Dat moet 5V zijn en er zal ook iets met (milli-)amperes achter staan. Elke USB lader zal in elk geval voldoende moeten afgeven om USB apparaten mee op te laden dus dat zit eigenlijk altijd wel goed.

   Uit reacties hierboven blijkt dat dat de PRS-T2 een kieskeurig apparaat is. De opladers van Apple blijken hem niet te kunnen opladen en kennelijk verschilt het van USB lader tot USB lader of die wel voldoet voor die specifieke Sony ereader. Ik heb hem zelf niet en kennelijk is zijn voorganger, de T1 die ik dus heb, minder kritisch.

   Als er op die Globo’comm lader een output staat van 5V (of 5,1), dan zou ik het wel aandurven om het in ieder geval te proberen, gebaseerd op de reactie van iemand die alle Apple opladers geprobeerd heeft. Voor zover ik weet is het onmogelijk om je ereader kapot te maken met een USB lader. Of die Globo’comm lader je PRS-T2 ereader kan opladen, daar kom je denk ik maar op 1 manier achter …

   Reply

 11. Ik heb een stekker gekocht, op Internet, met 4 usb oplaadpoorten. Geen centje pijn meer, op reis laad ik 2 telefoons, Samsung tablet, en Kobo reader tegelijk op. Wordt ook lekker warm dan.

  Reply

 12. Ik heb mijn Sony T2 net aangesloten met de USB-stekker die je standaard krijgt bij een Samsung Galaxy S3, en hij doet het.

  Reply

 13. Geen idee of het hier al gepost is, maar het is ook mogelijk om je reader op te laden via de USB-aansluiting op de tv (mits deze een dergelijke aansluiting heeft). Kan handig zijn als je op reis bent.

  Reply

 14. Heel goede info. Echter Sony PRS T2 ereader opladen met USB 230V-5V/1A geeft waarschuwing dat ereader niet is aangekoppeld en niet oplaadt. Hoe zal dat zijn met de ANWB Travel&Co USB-oplader 12V-230V, ook 5V/1A ??

  Reply

 15. dag Raymond,
  ik had een vraag- ik heb een ireader van ‘bookeen’- kan hij aangesloten worden aan iedere mobiel-oplader en/of camera oplader of heb ik de kans dat hij te veel stroom krijgt en kapot gaat? alvast dank!

  Reply

  • Op de oplader zelf staat – vaak in heeeele kleine lettertjes – wat de output is van de oplader. Het enige dat je moet controleren is of de oplader niet meer dan 5V geeft. Hoeveel A(mpere) maakt eigenlijk niet uit. Zolang de oplader niet meer dan 5V afgeeft kan je niet je ereader kapot maken. Het ‘ergste’ dat kan gebeuren is dat de oplader niet “ziet” dat er een apparaat aan gekoppeld is en dat je ereader dus niet oplaadt. Dat verschilt nogal eens per oplader ben ik, dankzij alle bovenstaande reacties, achter gekomen.

   Reply

 16. Ik heb net een kobo e-reader gekregen en opgeladen met de oplader die ik voor mijn samsung telefoon gebruik. Nu heb ik gekeken en er staat op dat de output 5.1 is. Mijn ereader doet het nog…. Niet meer doen voortaan?

  Reply

  • Met 5.1V zou het goed moeten gaan en het bewijs is dat je het al een keer gedaan hebt :) Uit de reacties hierboven kun je ook afleiden dat het eigenlijk meer een kwestie is van dat een ereader gewoon niet goed opgeladen wordt als die niet geschikt is. Zolang je geen 7 of 10V oplader gebruikt loop je relatief weinig risico. Telefoonopladers zitten altijd op 5 of 5.1V dus je kunt het gerust blijven gebruiken.

   Reply

 17. Hallo. Bedankt voor de info. Ik was al een poosje aan het zoeken met de e-reader en het snoertje naast mij liggend.
  Toen zag ik dat het het zelfde stekkertje had als mijn samsung fhone. Ik de goedkope merkloze tel.oplader erin gedaan. En het rode lampje brand. Dus hij laad op.
  Ik vind het heel tof dat je mensen erop wijst.
  M.vr.groet. marja

  Reply

  • Hallo,

   Heb met aandacht zitten lezen en vroeg mij het vokgende af.
   Mijn vrouw heeft een kobo aura e-reader met usb kabel.
   Is het mogelijk deze op te laden met een stekker van de samsung galaxy s4 mini??
   Hier zit standaard usb aansluiting asn.
   Vraag het hier eerst voor ik het dadelijk probeer en de e-reader om zeep help.
   Als dit zou werken zou dit super zijn.
   Bedankt voir jullie hulp/info/meedenken.

   Reply

   • Dag Ben,

    Dat kun je zonder risico doen bij alle opladers die een max. van 5,1V aangeven. Aangezien de telefoonopladers niet hoger gaan kun je dat dus met een gerust hart uitproberen. Het ‘ergste’ wat kan gebeuren is dat de ereader niet oplaadt omdat de oplader niet “ziet” dat er een apparaat aan hangt. Stuk maken is onmogelijk tenzij je dus probeert op te laden met een oplader die een veel grotere spanning levert. Met de oplader van de SGS4 Mini zou dat geen probleem moeten zijn maar check even de piepkleine aanduiding op de stekker zelf dat er 5 of 5,1V uitkomt.

    Reply

     • Correct, 5V is ook wat er uit een usb poort van een computer komt en zo kun je ook je ereader opladen. Dat geldt eveneens voor telefoons en dat is de reden dat telefoonopladers ook 5V zijn. De oplader voor de Samsung S4 mini zal niet hoger zijn maar even dubbelchecken is altijd verstandig vind ik.

     • Gisteren dus uitgeprobeerd en het werkt.
      E-reader opgeladen met de lader. Hopelijk hebben anderen ook wat aan deze informatie.

 18. Bedankt voor het delen leuke informatie! Ben je op zoek naar een iPad oplader, waarmee je jouw iPad altijd van stroom kunt blijven voorzien? Dan vind je op ipadoplader.com de beste iPad oplader voor jou.

  Reply

  • En dan dit. Allerlei apparaten die je in jhet verleden kocht, mn. GSM telefoons, werden geleverd met opladers. De telefoons zijn al jaren vervangen, de laders liggen nog in de kast. Gewoon gebruiken. Verder heb ik een lader gekocht, met 6 USB poorten, makkelijk op vacantie. Ook heb ik een stopcontact in huis, waar behalve een gewoon stekker ook 2 USB snoertjes in kunnen. Even zoeken op internet. Even opletten en kijken naar het verschil in snoertjes: USB micro en USM mini. Usb kant hetzelfde, past in de lader, het andere uiteinde verschilt.

   Reply

 19. Raymond,
  Reeds ruim anderhalf jaar een Sony ereader in mijn bezit en er destijds ook universele usb-oplader bij gekocht (trust met een vermogen van 2,4A) en toch laadt mijn ereader niet op als ik hem hierop aansluit, kun jij mij vertellen hoe dit kan ????

  Reply

  • Dat kan drie oorzaken hebben. Ten eerste kan de usb-oplader simpelweg niet compatibel zijn met ereaders. Dat zou niet zo moeten/mogen zijn maar uit eerdere reacties op deze blogpost blijkt dat er modellen usb-opladers zijn die kennelijk iets anders in elkaar steken intern en die niet werken met een bepaalde categorie apparaten. Dat kun je alleen maar testen door een andere usb-oplader te proberen zodat je kunt uitsluiten dat het geen ander probleem is. Zoals – als tweede – dat je ereader zelf kuren heeft (met bijv de usb poort). Dat is natuurlijk snel uit te sluiten door hem aan je computer te koppelen en te kijken of die dan wel oplaadt. Werkt dat wel dan heb je ook de derde oorzaak uitgesloten, namelijk een kaduuke usb kabel.

   Oftewel, hang je Sony ereader aan een computer en kijk of die wel gewoon oplaadt. Zo nee, dan een andere micro-usb kabel proberen. Zo ja, dan ligt het probleem bij de usb-oplader zelf en is de makkelijkste oplossing om een andere oplader te zoeken. Ik zou er dan iig eentje proberen waar het vermogen op 5V/1A ligt (wat dichter bij de vereisten van een ereader dus)

   Reply

   • Bedankt voor deze info, denk dat het aan de oplader ligt, want in de PC laadt m’n ereader gewoon op.

    Reply

 20. Goedemiddag, wellicht kunt u mij helpen? Ik heb sinds 10 maanden een e-reader. Ik heb een visuele handicap en ben heel blij met mijn e-reader omdat ik de letters kan vergroten. Ik was dan ook zeer verdrietig toen ik mijn e-reader deed opladen met een USB lader van de Action (Dymond). Ik gebruikte altijd mijn laptop maar op vakantie was dit natuurlijk DE oplossing. De eerste beste keer dat mijn e-reader aan deze USB lader lag was het meteen einde oefening voor mijn e-reader, helemaal dood. Gelukkig had ik nog garantie op mijn e-reader en kreeg ik van de winkelier een nieuw exemplaar. Action ingeschakeld, die mij verzochten de USB lader (lampje brandde ook niet meer) terug te sturen voor onderzoek. Tja, en toen begonnen de uitvluchten. Ik had mijn oude e-reader moeten inleveren voor onderzoek. Dan had ik uiteraard (nu al 4 weken) zonder e-reader gezeten wat voor iemand met een visuele handicap een ramp is. Action zegt dat nu niet te bewijzen is dat het aan de USB lader ligt. Hoe denkt u hierover?

  Reply

  • Het is een beetje speculeren natuurlijk maar als je ereader meteen overleed na het aansluiten van de USB-lader, dan is het zeer aannemelijk dat je ereader een te hoog voltage te verwerken heeft gekregen. Meer dan 5V dus. USB-laders zijn bedoeld om als vervanging te dienen voor de USB poorten in je pc en aangezien die niet meer dan 5V output kunnen geven, horen alle USB-laders voor ereaders of telefoons dat ook als maximum te hebben.

   Nou ben ik niet bekend met Dymond USB-laders maar zie ik op de site van de Action een duo usb autolader staan waarbij op de verpakking te zien is dat die 12-24V afgeeft. Dat verbaast me want ik zie ook plaatjes van een telefoon en een tablet erbij en die kunnen echt niet tegen een spanning van 12V, net zo min als je ereader dat kon.

   Als Action zegt dat niet te bewijzen is dat het aan de USB lader ligt, dan is mijn eerste gedachte dat die persoon bij de Action simpelweg zijn telefoon eens zou moeten aansluiten op die USB lader. Als die niet meteen het loodje legt dan ben je uitgepraat vrees ik tenzij je bereid bent een demonstratie met je nieuwe ereader te geven en dat zou ik je toch willen ontraden. Als die USB-lader daadwerkelijk 12-24V output geeft dan is dat mijns inziens echt de reden geweest voor het instant overlijden van je ereader.

   En zou ik bij een andere winkel een nieuwe USB lader voor een tientje op de kop tikken waarbij je goed moet opletten dat er echt maar 5V uit komt. Dat staat meestal in piepkleine lettertjes op de lader zelf dus handig om een zaklamp en een tweede set ogen mee te nemen zodat je 100% zeker weet dat je je ereader veilig kunt opladen ermee.

   Ik heb mijn oplader gekocht bij een winkel die in hoezen voor ereaders en tablets handelt en die gegarandeerd werkt met alle ereaders (http://www.geckocovers.nl/e-reader-hoes/usb-reis-oplader-ereader.html) mocht je dat handiger vinden.

   Reply

   • Goedendag, heel hartelijk dank voor uw reactie. Ik dank u heel hartelijk voor de uitleg, zo wordt men steeds wijzer in dingen waar men geen verstand van heeft. Action heeft het zeer correct met mij afgehandeld en mijn verloren boeken vergoed. Ook gaat men vinger aan de pols houden dat indien er meer klachten binnen komen betreffende deze USB lader, men deze uit de handel gaat nemen. Ik heb nu een USB lader gekocht bij Scheer & Foppen en dat gaat helemaal prima. Eind goed al goed en complimenten aan Action voor de oplossing en klantvriendelijkheid!

    Reply

 21. Kan ik met een usb lader van Tom Tom output 5v 1a max mijn e reader Kobo glo opladen?

  Reply

  • Dat zou zonder problemen moeten kunnen inderdaad. Zo lang de output maar niet meer dan 5V is kun je je ereader iig niet beschadigen. Het “ergste” wat kan gebeuren is dat de ereader niet of niet goed oplaadt en dat merk je snel genoeg.

   Reply

   • Ik heb een oplader van IKEA 5V en ‘Max. total load: 3400mA’. (Heeft 3 usb-aansluitingen).
    Als ik hiermee mijn e-reader Kobo Glo oplaad, gaat dat dan sneller dan bij aansluiten op 5V 500 mA via de computer?

    Reply

 22. Beste Raymond,
  Ik heb een oplader voor mijn sony e reader, nl. de Sony AC-S5220E
  Input 100-240v. Output 5,2v 2000mA
  Nu wil ik een nieuwe e reader aanschaffen, de kobo aura H20.
  Kan ik bovenstaande sony oplader hiervoor gebruiken? Of moet ik een Kobo oplader aanschaffen?.

  Reply

  • @Patty De AC-S5220E is een oplader die specifiek en alleen werkt in combinatie met Sony ereaders (de PRS 300, PRS 505 en de PRS 600). Die modellen ereaders hebben namelijk een aparte en eigen plug voor het opladen die niet meer gebruikt wordt door Sony in hun latere ereaders en die dus ook niet te gebruiken is voor Kobo ereaders.

   Je hebt dus helaas een nieuwe oplader nodig. Niet per se eentje van Kobo zelf (want die zijn erg duur) maar zolang het maar een USB oplader is waar je het bij de Kobo ereader meegeleverde USB kabeltje in kunt doen. Misschien heb je er nog 1 of enkele liggen van een telefoon maar anders kun je generieke USB opladers op diverse plekken kopen. Zoals bij Geckocovers http://www.geckocovers.nl/gecko-e-reader-usb-oplader.html of Bol.com https://www.bol.com/nl/p/hoesjes-boetiek-sony-ereader-oplader-kobo-ereader-oplader-ereader-lader-2-jr-garantie/9200000030871947/

   Mocht je overigens geen nut meer hebben voor de Sony oplader, dan wil ik die met plezier voor een zacht prijsje overnemen. Ik heb een Sony PRS-300 ereader liggen waar ik de oplader niet van kan terugvinden :)

   Reply

   • Dank je wel voor je snelle reactie. Mijn sony e reader is helemaal vastgelopen. Ik probeer hem nog even de batterij eruit te halen maar als hij het niet meer doet. Bied ik je de oplader met veel plezier (voor een zacht prijsje) aan.

    Reply

 23. Ik heb de Ereader van Kobe nu met het bijgeleverde USB kabeltje met de laptop verbonden, omdat hij lang niet meer is gebruikt. Er staat een melding op de Ereader : De batterij is bijna leeg, 2 % resterend. Maar er gebeurt niets, geen melding dat er wordt opgeladen … wat is er mis ?

  Reply

 24. Jaaa, er kwam nu na 10 minuten, een melding : computer gevonden… wa mooi tussen de herfstbladeren… En: op de Kobe Ereader staat zelfs een tekening en daaronder : Verbonden & Opladen. Nou we zullen zien of die na een paar uur opgeladen is… Geef mij toch maar de oude IBM techniek, 1620 met vertonen van elk bit in een byte… ja echt, we konden alles zien en stap voor stap door een programma gaan en alle veldinhoud bekijken. Nu, 2016, wat heb ik aan een file op de Pc met “Dump na Systeemfout”. Niemand die deze dump, als die er al komt, gaat analyseren. Dus dacht ik Delete dmv Schijfopruiming. Maar nee hoor doet ie niet…

  Reply

 25. Hallo Raymond,
  Het antwoord kan ik niet vinden, hoewel het er misschien wel tussen zit..
  Kobo ereader, opladen. Met 5 V.
  Oplader iPad heeft 5,1 V. Mag eigenlijk niet.
  Maar, wat komt er dan uit de poort op de imac?
  Dus toch maar met de oplader van iPhone en iMac doen?
  Of naar de Hema..?
  Met vriendelijke groet,
  Ine
  P.s. Wat super dat je dit deelt met digibeten!

  Reply

  • Hoi Ine,

   Je kunt het eigenlijk zonder problemen testen hoewel ik uit eerdere reacties op deze blogpost begrijp dat iPad laders niet werken in combinatie met ereaders (ze laden dan simpelweg niet op). Als het een USB poort is op je iMac dan gaat dat hoe dan ook WEL werken aangezien die allemaal dezelfde spanning geven.

   Ik heb inmiddels zo veel apparaten die opgeladen worden via USB dat ik twee aparte USB laders op de kop getikt heb waar ik ook de ereaders mee oplaad. Dan weet ik ook zeker dat ik ze altijd kan opladen en niet dat toevallig net de telefoon ook in de oplader zit :)

   Reply

 26. Hallo Raymond,
  Kan ik mijn sony AC adaptor (output 5V-1500ma) gebruiken om mijn Kobo Aura H2O op te laden?

  Mvgr,
  Inej

  Reply

 27. Hi Raymond, ik merk dat met de iPhone laders mijnKobo niet opladen kan worden, het lampje springt even aan en dan weer uit. (dit lees ik ook terug in het forum) Ik lees in de gebruiksaanwijzing ook dat de Kobo 5000ma nodig heeft kan dit de oorzaak zijn? de oplader levert nl maar 1,5 a + 1500 ma ald ik me niet vergis.

  Reply

  • Hoi Edu, ereaders (en andere apparaten die met een usb kabel opgeladen kunnen worden) hebben minimaal 5V en 500mA nodig – dat komt er namelijk uit een USB poort van een computer. De oorzaak in dit geval is vermoedelijk de iPhone oplader want die is beveiligd om alleen een bepaalde hoeveelheid mA te geven die hoort bij de iOS apparaten. Zit er een ander apparaat aan, dan schakelt die zichzelf uit. Hierboven vind je verhalen van andere gebruikers die de ervaring hebben dat iPad laders ook geen van alle werken icm ereaders.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top