De evolutie van Evernote

Evernote wil graag de plek zijn waar je zo’n beetje al je digitale informatie bewaart. Aantekeningen, mail, foto’s, recepten, digitale visitekaartjes, linkjes en artikelen/blogposts. Het is nog maar het begin volgens Evernote zelf en ze leveren een constante stroom van updates en verbeteringen aan die niet alleen bestaande functionaliteiten in hun apps & webdienst toevoegen maar ook telkens wat nieuws brengen.

Ik ben fan, dat moge duidelijk zijn, maar ik ben het pas echt gaan gebruiken toen Evernote wat verder was met het kunnen koppelen met andere diensten die ik gebruik. Inmiddels gebruik ik het –via IFTT– om selecties van tweets, delicious links, instagram foto’s en items uit Google Reader bij elkaar te houden. Maak ik er aantekeningen in en verzamel ik van alles en nog wat ter voorbereiding van vergaderingen en blogposts.

Al die toepassingen die gebruik (kunnen) maken van Evernote en vice versa worden verzameld in wat Evernote de Trunk noemt. De kofferbak, volgeladen met tientallen apps van Evernote zelf maar vooral van anderen die op de 1 of andere manier kunnen koppelen met je Evernote account voor het opslaan van informatie. Zoals het gratis Skitch voor Mac, Android en iPad waarmee je screenshots kunt maken, bewerken en opslaan in je Evernote account. Of Clearly, een browserplugin waarmee je webpagina’s kunt ontdoen van alle opmaak en de tekst meteen naar Evernote kunt versturen.

Gisteren hield Evernote een aparte conferentie voor ontwikkelaars van apps die samen kunnen werken met Evernote, de Trunk Conference 2012. Daar kwamen weer heel veel nieuwe aankondigingen, nieuwe apps en nieuwe verbeteringen aan bod. Te veel om op te noemen maar goed na te lezen op hun eigen blog.

Twee ervan pak ik er toch even uit. Niet omdat het hele grote fantastische dingen zijn maar omdat ze bestaande functionaliteiten net weer iets makkelijker maken. Daar houd ik van, geen revolutie maar een gestage evolutie van producten.
De eerste is vooralsnog alleen in de iOS apps beschikbaar en zal hopelijk ook vlot volgen in de Android apps. Als je in Evernote zelf een nieuwe notitie aanmaakt en daarvoor de camera gebruikt, heb je nu de beschikking over de Paginacamera. Die is speciaal bedoeld om aantekeningen van papier te digitaliseren. Binnen een aangegeven kader wordt de tekst beter herkend en je kunt meerdere fysieke pagina’s en foto’s maken om ze te combineren tot 1 notitie. De functie is geoptimaliseerd voor de Evernote Smart Notebook, een samenwerking die ze nu met Moleskine zijn aangegaan, maar werkt ook perfect voor mijn eigen A6 notitieboekje.

De tweede is de (geplande) update voor Clearly. Deze gebruik ik dagelijks om interessante artikelen, ontdaan van alle opmaak, op te slaan in Evernote. Deze krijgt nu een highlighter erbij zodat je tekst kunt markeren op de webpagina waarna het hele artikel automatisch in je Evernote account opgeslagen wordt, inclusief de geplaatste markering als zodanig. Ook een functie waarvan ik zeker weet dat ik hem ga gebruiken. Het is echter nog even wachten want zowel in Chrome als in Firefox is de plugin nog niet bijgewerkt bij mij.

Als je nog niet gebruik maakt van Evernote, dan is nu een goed moment om daar mee te beginnen ;)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top