Comics lezen op je iPad met Comic Zeal

Eén van de redenen voor mij om uberhaupt een iPad aan te schaffen twee jaar geleden was dat ik graag mijn comics digitaal wilde lezen. Het leek me geweldig om eens wat kastruimte te besparen en het scherm van een iPad is bijna 1 op 1 even groot als dat van de gemiddelde Amerikaanse comic.

Als jongetje van 11 jaar oud raakte ik verslingerd aan het hele genre en in de 20 jaar daarna heb ik duizenden uren (en euro’s) besteed aan wat toch wel een passie genoemd mag worden. Andere prioriteiten en passies zorgden ervoor dat het jaren geleden allemaal wat minder werd maar zoals de ereader bij mij ook zorgde voor (weer) meer lezen van boeken, heeft de iPad hetzelfde gedaan met comics.

Er zijn meerdere apps voor de iPad om comics te lezen. Comixology is zo’n beetje de iTunes van de comics en is zowel de site als app om je comics digitaal te kopen en te lezen. De grote twee (Marvel en DC Comics) verkopen ook daar hun comics terwijl je voor bijvoorbeeld Dark Horse bij hun eigen app terecht kunt. Al deze apps verkopen hun comics echter met DRM, gekoppeld aan je account, en daar heb ik moeite mee. Ik ben blij dat de uitgevers de overstap maken naar digitaal en wil daar met plezier voor betalen maar dan wil ik echt mijn eigen exemplaar in bezit hebben.

DRM vrije comics zijn er gelukkig ook. Enerzijds van kleinere uitgevers en anderzijds in het illegale circuit. Jawel, ook -of misschien moet ik wel zeggen juist- voor comics en strips in het algemeen is bijna alles wat op papier uitgegeven is inmiddels gedigitaliseerd door fans. Ook voor eigen gebruik is het zeer eenvoudig om de pagina’s van comics in te scannen als afbeeldingen en deze te bundelen als een CBR of CBZ bestand. Dit zijn namelijk niets meer dan RAR of ZIP bestanden waar de gescande pagina’s in zitten. Met boekenkasten vol met comics kun je je scanner flink overuren laten draaien.

Het lezen van DRM vrije comics, of het nou CBR, CBZ of PDF bestanden zijn, kan ook met diverse apps op de iPad. Je hebt gratis apps als Cloudreaders en (het betere) SideBooks maar de beste mijns inziens is er eentje waar je voor moet betalen: Comic Zeal. Die 4 euro levert je een app op die niet alleen qua vormgeving ver boven de gratis concurrentie uitsteekt maar waarin vooral het beheer en organiseren van wat grotere verzamelingen erg goed werkt. Zowel via iTunes of vanuit andere apps op je iPad (zoals Dropbox) kun je de comics importeren in Comic Zeal waarna je ze kunt organiseren in bakken, vergelijkbaar met hoe je ze vroeger in de stripwinkels aantrof.

Wat je leesvoorkeuren ook mogen zijn, het is allemaal naar eigen smaak aan te passen

Voor mij is het fijne aan comics (her)lezen dat je je eigen verzameling bij de hand hebt. De ca. tienduizend comics die in de boekenkasten staan komen echter niet zo vaak meer eruit nu het zo handig is geworden om ze digitaal te lezen. Comic Zeal is de beste app om ook grote verzamelingen digitale comics te beheren en te lezen en het bespaart in elk geval enorm zoekwerk in de kasten om alle nummers van een serie bij elkaar te zoeken. Het enige kritiekpuntje is dat de integratie met cloudopslagdiensten ontbreekt. De app opent dan weliswaar keurig comics uit de clients van die diensten maar kan zelf niet rechtstreeks overweg met Dropbox en zijn soortgenoten. Wil je veel comics tegelijk op je iPad zetten, dan zul je dit via iTunes moeten doen of flink de tijd te nemen om dit 1 voor 1 via een clouddienst te doen. Hopelijk volgt een integratie met dit soort diensten nog in een volgende update van Comic Zeal.

#

 

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

 1. Ik zou graag strips die ik op pdf bestand heb omzetten in cbr! Kan jij me vertellen hoe ik dat het makkelijkst kan doen?

  Reply

  • @Bas Het is theoretisch te doen maar je moet het eigenlijk niet willen. Cbr is een (WinRAR) archief waar alle scans van de pagina’s als losse jpg’s in zitten. Als je een .cbr bestand hernoemt naar een .rar bestand kun je het ook gewoon openen met WinRAR – net zoals een .cbz een .zip bestand is met dezelfde jpg’s erin.

   Wat je dus nodig hebt om een .cbr bestand te maken zijn alle losse pagina’s als plaatjes. De beste (en enige) oplossing is dus om bijvoorbeeld met Adobe Acrobat of een scanprogramma als Omnipage of Finereader elke pagina in de pdf om te zetten naar een losse afbeelding in .jpg formaat. Als je die allemaal hebt kun je ze simpelweg met WinRAR in 1 archief zetten en dat bestand hernoemen naar comicnaam.cbr.

   De reden waarom je het niet moet willen mijns inziens is dat alle comic-apps voor zowel iOS als Android zonder uitzondering overweg kunnen met pdf bestanden.

   Maar mocht je het toch per se willen, dan is de bovenstaande wijze de manier om het te doen.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top