Je iPad op pc, Mac en beamer met AirServer

Eén van de handigste functies die Apple introduceerde met iOS 5 was AirPlay met de mogelijkheid om hiermee op (de meeste) iOS apparaten het beeld van je scherm draadloos te versturen naar een TV. Dat is niet alleen leuk om de met je iOS apparaat gemaakte foto’s te tonen en anderen te irriteren met demonstreren wat Angry Birds is op je 50″ TV maar leek me ook handig om bijvoorbeeld makkelijk draadloos te kunnen presenteren vanaf je iPad. En de wat meer nuttigere apps te laten zien aan geïnteresseerden.

Om gebruik te maken van AirPlay moest je eigenlijk gebruik maken van de Apple TV, de mediaplayer van Apple die als enige volledig AirPlay ondersteunde. Hoewel een Apple TV een leuke gadget is, is 100 euro best veel als je eigenlijk alleen maar (af en toe) de AirPlay functie wilt gebruiken. Als mediaplayer zit je -typisch Apple- vast aan content die je via iTunes beschikbaar hebt en als je daar, zoals ik, geen gebruik van maakt dan is het zonde geld wat mij betreft.

Voor het gebruik in het onderwijs heb je nog wat meer hordes te nemen. De Apple TV werkt schijnbaar niet met eduroam, het wifi netwerk waar zeer veel onderwijsinstellingen wereldwijd gebruik van maken, en dan valt er dus niets draadloos te presenteren. Daarnaast wordt er in het onderwijs nauwelijks gebruik gemaakt van grote tv’s maar zijn het vooral digitale lesborden, al dan niet in combinatie met de klassieke beamer. Een Apple TV op een digitaal lesbord en/of beamer, dat is ook geen succes.

Gelukkig zijn er nu alternatieven om AirPlay streaming naar je pc of Mac voor elkaar te krijgen en zit je niet perse vast aan een Apple TV. Willem besprak op zijn blog al Reflection App waarmee je niet alleen het beeld van je iPad 2 en 3 (of iPhone 4S) op je monitor kunt krijgen maar die zelfs nog voorziet in een screencapture voorziening zodat je filmpjes kunt maken van wat je op een iPad aan het doen bent. Zelf ben ik voor een iets goedkopere Windows only oplossing gegaan want ik kwam uit bij AirServer. Dit is oorspronkelijk voor de Mac ontwikkeld en voor dit platform heeft de software ook de meeste mogelijkheden. Het focust zich vooral op de entertainment en gaming mogelijkheden maar ook voor ‘eenvoudig’ presenteren leent het zich uitstekend. AirServer voor PC is een beetje een ondergeschoven kindje, heeft versie 1.0 nog niet eens bereikt, en in de officiële 0.9 versie ontbreekt de mogelijkheid om geluid van je iOS apparaat naar je pc te sturen.

Dat is ook de reden dat een licentie voor de PC versie slechts 8 dollar kost ipv de 15 die je moet neerleggen voor de Mac versie. Echter, je mag de software op 5 pc’s gebruiken en na aankoop blijkt er een beta versie beschikbaar te zijn waarmee het geluid wel degelijk werkt. Precies wat ik nodig had!

Het werken met AirServer is dan best eenvoudig:

 1. Start AirServer zodat je laptop of pc herkend wordt als een AirPlay apparaat
 2. Zorg ervoor dat de laptop/pc en de iPad/iPhone4S op het zelfde (wireless) netwerk aangesloten zijn
 3. Druk 2x achter elkaar op de Home knop van je iPad/iPhone 4S
 4. Swipe 2x naar rechts totdat je het AirPlay icoontje ziet naast het schuifje van het volume. Staat dat icoontje er niet, dan ziet je iOS apparaat geen enkel apparaat met AirPlay ondersteuning
 5. Tik op het AirPlay icoontje en kies dan voor de laptop of pc waar je AirServer op geïnstalleerd hebt staan.

Zowel het beeld als het geluid van je iPad wordt dan via de laptop weergegeven en dan is het een kwestie van de beamer koppelen om vanaf je iPad draadloos een presentatie te geven. Ik moest nog wel een beetje prutsen omdat door de verschillende resoluties van de laptop, beamer en de iPad het beeld niet helemaal getoond werd zoals ik verwacht had maar al met al was ik er best tevreden mee.

En dat voor 8 dollar i.p.v. 100 euro.

Om het nog even heel duidelijk te stellen: AirPlay werkt alleen met een iPad 2, een Nieuwe iPad of een iPhone 4S. De eerste iPad wordt niet ondersteund, net zoals de oudere iPhone modellen en de iPod Touch modellen. De iPod Touch doet overigens wel geluid via AirPlay maar ondersteunt niet mirroring, het versturen van het beeld.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

 1. Airplay werkt super ! De trial gedownload, getest, en Apple TV de deur uit gedaan…. Toen heb ik Airplay aangeschaft (voor iets meer dan 12 euro).
  Sinds ik Airplay heb gekocht en deze geactiveerd is, start hij dus niet meer automatisch op :( Bij de trial deed dit het prima, maar nu dus niet meer (launch on startup staat netjes aangevinkt).
  Iemand toevallig een oplossing hiervoor ?

  Reply

 2. Wij werken met ipad 2 in de klas. Ik heb airserver op de windows computer geinstalleerd. Er verschijnt niet automatisch een icoontje op mijn IPAD. Weet iemand wat ik verkeerd doe?

  Reply

  • Dat kan dan maar 1 reden hebben en dat is dat de computer en de ipad op 1 of andere manier niet op hetzelfde netwerk zitten. Als Airserver correct geïnstalleerd (en gestart!) is dan zou het airplay icoontje moeten verschijnen op de ipad 2 als je de home knop 2x achter elkaar indrukt en dan 2x keer naar rechts veegt.

   Reply

 3. Beste,
  werkt dit bij jullie met Eduroam? Zo ja, welke instellingen gebruiken jullie?

  Hartelijk dank voor uw antwoord.
  Jan

  Reply

  • Twee jaar geleden werkte dat met eduroam (geloof ik maar ik weet de details simpelweg niet meer) maar ik moet toegeven het sindsdien niet meer gebruikt te hebben. Inmiddels zijn er aardig wat nieuwe versies van AirServer uitgekomen en ik wil het met plezier binnenkort even opnieuw gaan testen. Ik zal dan de instellingen ook nalopen!

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top