Grote en HELE grote bestanden versturen via de mail

Deze week moest ik meerdere keren grote bestanden versturen naar collega’s en een docent. Natuurlijk, ik kan via de samenwerkomgeving van mijn onderwijsinstelling een plekje aanmaken waar die bestanden gedeeld kunnen worden maar voor ad hoc even snel versturen van die bestanden werkt dat niet prettig. Plus, hoe vaak ik ook het voordeel van Dropbox uitleg, ik heb kennelijk de limiet bereikt van mensen die ik nog kan overtuigen één van mijn resterende invites te gebruiken ;-)

Het delen van bestanden in Dropbox werkt weliswaar heel prettig maar ook dat kent zijn grenzen. Enkele honderden MB’s, dat is geen enkel probleem maar meerdere GB’s, die moet je maar kwijt kunnen (en willen) in je Dropbox account. Gelukkig zijn er meerdere webdiensten die specifiek gericht zijn op het versturen van grote bestanden. Daar upload je je bestanden, je geeft het mailadres op van de ontvanger en deze krijgt vervolgens een mailtje met link naar die bestanden toe. Simpel en eenvoudig.

Wetransfer
Voor Wetransfer heb je geen account nodig. Je kunt 2 GB uploaden en zowel de ontvanger als jezelf krijgen een duidelijk mailtje waarin de afzender, de bestanden en de verloopdatum genoemd worden. De bestanden blijven 2 weken bewaard en daarna worden ze zonder pardon verwijderd.

Ge.tt
Een account heb je wel nodig voor ge.tt maar die is gelukkig gratis. Ook hier krijg je 2 GB ruimte voor upload maar worden de bestander niet automatisch verwijderd. Heb je meer ruimte nodig, dan zijn er ook betaalde opties.

Stuurdieshit
Een ludiek alternatief is het door studenten bedachte Stuurdieshit.nl. Ze richten zich specifiek op de Nederlandse markt en hebben meer energie gestoken in het opleuken van de site zelf -waar je telkens een andere schone dame als achtergrond te zien krijgt- dan in de mail die je krijgt (dat zijn enkele woorden met een link er in). Je kunt wel tot 10GB aan bestanden hiermee versturen en je hebt geen account nodig. Je moet in de algemene voorwaarden terugvinden dat ook bij stuurdieshit de bestanden 2 weken bewaard worden maar voor de rest is er weinig op af te dingen.

Filesender
Als het echt HEEL groot moet dan kun je gebruik maken van Filesender. Hier heb je echter wel een account voor nodig en niet zo maar één want het is een (beta) dienst van Surfnet voor SURFconext. Dat betekent dat je student of medewerker moet zijn bij 1 van de deelnemende onderwijsinstellingen. Bij het inloggen op Filesender krijg je een lijst te zien van alle onderwijsinstellingen die toegang hebben en als die van jou er bij zit, dan kun je inloggen met je instellings gebruikersnaam en wachtwoord.

HEEL groot betekent bij Filesender dat je tot 200GB aan bestanden kwijt kunt en dat is natuurlijk bedoeld voor versturen van grote datasets en onderzoeksgegevens. Niet voor die onbewerkte video of die bluray rip ;-)


Ook bij Filesender geef je het mailadres van de ontvanger op maar kun je zelf de verloopdatum instellen. Tenminste, tot 2 weken in de toekomst want ook dat is hier de uiterste datum.

Hoe dan ook werken alle vier de diensten uitstekend om grotere bestanden te versturen naar anderen en is er geen reden meer om ooit nog grote attachments aan die mails te hangen.

Update 4-8-2017 Stuurdieshit.nl bestaat inmiddels niet meer.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

  1. Voor meer informatie over het versturen van grote bestanden op een gratis manier, gaat u dan naar de volgende website grote-bestanden-versturen.nl

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top