SURF Edublogger Meetup 2012: over SURFconext en licenties

Ik moet nog steeds even wennen aan het labeltje edublogger maar daar had ik gisteren geen last van tijdens de eerste SURF Edublogger Meetup die door SURFmarket werd georganiseerd. Het programma was speciaal bedoeld voor edubloggers en ging specifiek over de twee grote projecten bij SURF die ten dienste staan van onderwijs en onderzoek, de LMNG (licentiemodellen next generation) en SURFconext.

Jan Bakker, de directeur van SURFmarket, trapte af en vertelde de (als ik het goed geteld heb) acht aanwezige edubloggers over de kernactiviteiten van SURFmarket. De focus op de cloud kon hierbij niet ontbreken, net als het belang van licentiemanagement. Ik werd zelf door Jan subtiel aangemoedigd om meer te bloggen over licenties en daar had hij gelijk in want over het belang van licenties voor onderwijs mag nog veel meer gesproken worden. Zowel software als content.

Peter van Schaik vertelde vanuit zijn rol als directeur van de ICT afdeling van de TU Delft over de cloudstrategie van zijn instelling, de mogelijkheden die aan onderzoekers, ondersteuners en studenten worden geboden en wat er hiervoor nodig was vanuit zijn afdeling om dit ook te realiseren. Behalve licentiemanagement was toen ook al veel gezegd over SURFconext en Paul van Dijk, de productmanager van SURFconext, gaf een heldere uitleg over de werking ervan en -nog belangrijker- wat het praktische nut is van SURFconext.

Het werd me, toen pas, ook duidelijk hoe SURFconext zich verhoudt tot andere diensten, zoals de SURFfederatie. SURFconext is feitelijk een bundeling van al die technieken maar dan specifiek met het doel om alle mogelijke drempels voor het online samenwerken in het onderwijs weg te halen. Federatieve toegang tot content en cloud omgevingen & software, authenticatie en zelfs -gepland- koppelingen tussen je social id’s (als je Google account of twitter account) en je instellingsaccount.

Wat je als onderwijsinstellingen kunt doen met deze mogelijkheden werd meteen door Hans van Bergen geschetst. In het project 4FF (vier faculteiten) werken vier hogescholen samen om kleinere vakken van de educatieve opleidingen gezamenlijk te geven. Op die manier kunnen studenten van elk van de vier hogescholen die vakken volgen en relatief naadloos gebruik maken van alle vier de leeromgevingen. Het was wel even bijzonder om er op deze manier achter te komen dat Windesheim 1 van die 4 hogescholen was want dat wist ik dus niet. Contentlicenties en -access management blijft helaas nog steeds een andere wereld dan die van software en leeromgevingen.

Wat allemaal nog meer kan met SURFconext, dat was het afsluitende deel van de Meetup in de vorm van een demo waarbij we als edubloggers zelf met een eigen account aan de slag konden. Behalve met edugroepen, als opvolger van SURFgroepen, konden we ook o.a. Filesender beter bekijken en bleef vooral de indruk over dat dit allemaal nog maar een pril begin was. Nu is het vooral aan de onderwijsinstellingen, docenten, onderzoekers en ondersteuners om niet alleen na te gaan denken over wat je allemaal kunt doen als die praktische en technische drempels voor samenwerking wegvallen, maar ook concreet dit op te pakken en het daadwerkelijk te gaan doen.

De techniek is er klaar voor, nu de mensen nog.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top