Algemene voorwaarden niet gelezen? Gelukkig doen anderen dat voor je!

Het is nooit het leukste klusje om te doen maar het loont zich echt om de algemene voorwaarden te lezen van een dienst waar je gebruik van wilt maken. Ja, het lijkt wel alsof ze hun uiterste best doen om het zo onleesbaar mogelijk te maken maar in die lappen tekst -die je alleen maar ziet terwijl je omlaag scrollt naar de Akkoord knop- zitten soms dingen verstopt die je echt vooraf zou willen weten.

Pinterest, Facebook, Dropbox, Google, Paypal. Het zijn slechts vijf partijen die toevallig in het nieuws kwamen met privacy kwesties en waarbij dan (achteraf) bleek dat je met het akkoord verklaren met hun voorwaarden ze ook vrijwaarde van alles en nog wat. Ik spit tegenwoordig echt niet alles van voor naar achter door maar die diensten die ik belangrijk genoeg acht, ja, reken er op dat ik elke paragraaf van hun voorwaarden goed gelezen heb.

Het daadwerkelijk vertalen wat er staat naar gewoon Nederlands (of Engels), dat is nog steeds geen sinecure. Reden voor de makers van de site Terms of Service; Didn’t Read om hier een project van te maken met als doel al die voorwaarden te (laten) lezen door geïnteresseerden, ervaringsdeskundigen en juristen en alle sites vervolgens te classificeren in 5 categoriën.


Deze gaan van Class A tot Class E waarbij je bij die laatste wel voorzichtig moet zijn als je zo’n dienst gaat gebruiken. Hoewel elke voorwaarden weer uniek zijn wordt er toch gestreefd om globaal dezelfde punten er uit te halen zodat je ook nog eventueel kunt vergelijken tussen soortgelijke diensten. Elke constatering wordt apart benoemd en kent ook elk zijn eigen discussie op een forum waar iedereen aan kan deelnemen. Zeker bij de veelgebruikte en populaire diensten zie je daar stevige discussies ontstaan en vaker wel dan niet is er dan ook nog geen classificatie toegekend. Dat wil echter niet zeggen dat alle constateringen niet informatief zijn!

Deel van de constateringen uit de voorwaarden van Facebook

Of je je nu wel of niet zorgen maakt over wat er in de voorwaarden van al die diensten staat waar je een account hebt, op zijn minst is het leerzaam om te weten wat ze met je data (kunnen!) doen, of je uberhaupt wel je account weer kunt verwijderen en wat ze doen met de gegevens die ze over jou verzamelen. Ben je daar echt niet gerust op, dan hebben ze ook nog een plugin voor Firefox en Chrome waarbij meteen in de adresbalk met een icoontje wordt aangegeven welke classificatie voor die site geldt.

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald moet je maar denken.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top